Άρθρα
Απασχόλησαν την ασφαλιστική αγορά το 2017, θα την απασχολήσουν και το 2018
Τι απασχόλησε την ελληνική ασφαλιστική αγορά το 2017, τι θα την απασχολήσει και το 2018;
Για ποια πρόσωπα της ελληνικής ασφαλιστικής βιομηχανίας ήταν μια καλή χρονιά το 2017 και για ποια μια δύσκολη χρονιά;
To 2017 ήταν για μας μια σημαντική επέτειος: τον Μάρτιο συμπληρώσαμε 40 χρόνια κυκλοφορίας, υπηρετώντας, συνειδητά και απαρέγκλιτα, τον σκοπό της διάδοσης της Ασφάλισης και της καλλιέργειας ασφαλιστικής συνείδησης στην ελληνική κοινωνία.
Στα 11 τεύχη της περασμένης χρονιάς δώσαμε βήμα και λόγο σε στελέχη της ελληνικής και κυπριακής ασφαλιστικής αγοράς, σε Κύπριους αξιωματούχους και σε ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.
Μέσα από τις σελίδες της «Α.Α.» διατύπωσαν σκέψεις και κρίσεις, ανέλυσαν τη στρατηγική τους, κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους και μίλησαν για το παρόν και το μέλλον των εταιρειών τους και της αγοράς μας γενικότερα.
Εμείς από την πλευρά μας, καταγράψαμε την ειδησεογραφία, αναδείξαμε φλέγοντα θέματα που απασχολούν και θα απασχολήσουν την παγκόσμια ασφαλιστική και αντασφαλιστική βιομηχανία και σταθήκαμε πάντα, με κριτικό πνεύμα και ματιά, στα θέματα της επικαιρότητας.
Το 2017 ήταν μια καλή χρονιά για…
Τον κ. Δημήτρη Μαζαράκη, που ανέλαβε την προεδρία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Θιασώτης της εξωστρέφειας αλλά και της συνεργασίας-συνεννόησης όλων των Φορέων της ασφαλιστικής αγοράς, επέλεξε ως σύνθημά του, στο ξεκίνημα της θητείας του, το «Όλοι Μαζί» και στη διάρκεια της χρονιάς το απέδειξε, έργω και λόγω… Στόχευσε στην αναβάθμιση της δημόσιας εικόνας του έργου που επιτελούν οι ασφαλιστές και οι ασφαλιστικές εταιρείες και εργάστηκε γι’ αυτό. Δυστυχώς, δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι συμμερίζονται τον στόχο του αυτόν όλοι οι συνάδελφοί του στην ΕΑΕΕ…
Τον κ. Χρήστο Γεωργακόπουλο, που ευτύχησε να γιορτάσει τα 40 χρόνια της Ευρωπαϊκής Πίστης, έχοντας τον ίδιο απαράμιλλο ενθουσιασμό με το ξεκίνημά του. Ταξίδεψε ανά την Ελλάδα στη διάρκεια της χρονιάς, για να βρεθεί με τους συνεργάτες του και να τους βραβεύσει για τις επιδόσεις τους και την προσφορά τους, και στις 6 Νοεμβρίου, σε μια λαμπρή εκδήλωση, περιστοιχισμένος από αφοσιωμένους συνεργάτες που μοιράζονται το όραμά του, κατέδειξε με τον μεστό λόγο και την ηγετική παρουσία του ότι μπορεί να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Πίστη σε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες!
Τον κ. Κάρολο Σαΐα, που εγκαινίασε υποκατάστημα Βορείου Ελλάδος της Interasco, στις 8 Φεβρουαρίου 2017. Για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Interasco (ο οποίος στο τεύχος Απριλίου μας παραχώρησε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη) δεν ήταν απλά η ευόδωση ενός στρατηγικού στόχου, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των εργασιών της εταιρείας και στην Περιφέρεια. Σηματοδοτούσε για τον ίδιο και μια επιστροφή… στις ρίζες του, στον τόπο καταγωγής του και στην πόλη από την οποία ξεκίνησε η ασφαλιστική διαδρομή της οικογένειάς του!
Τον κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρο τότε της ΕΑΕΕ, και τον κ. Χρήστο Παπαδόγιαννη, Πρόεδρο της ΟΑΣΕ, που κατάφεραν να βρουν λύση στο θέμα που είχε προκύψει στο ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ: στις 19 Ιανουαρίου 2017 και ενώ είχαν προηγηθεί πολύμηνες διαβουλεύσεις, η Γενική Συνέλευση των εταιρειών-μελών της ΕΑΕΕ και το Γενικό Συμβούλιο της ΟΑΣΕ ενέκριναν τη συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων σχετικά με τις εργοδοτικές εισφορές και τη διακυβέρνηση του Ταμείου.
Τον κ. Πάνο Δημητρίου, Δ/ντα Σύμβουλο της Generali, γιατί έχει καταφέρει η εταιρεία του να αποτελεί, διαχρονικά, σταθερό σημείο αναφοράς για τους συνεργάτες της ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές! Η Generali είναι μία από τις λίγες εταιρείες της αγοράς μας που επιδεικνύει τόση φροντίδα για τους συνεργάτες της, υποστηρίζοντάς τους ολόπλευρα. Είναι ενδεικτικό ότι το 2017, εκτός των άλλων, τους παρείχε εξειδικευμένη ενημέρωση, σε συνεργασία με την Grant Thorton, για τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους επιβαρύνσεις και πληθώρα σεμιναρίων εκπαίδευσης, κατάρτισης και φυσικά επαναπιστοποίησης. Το 2017, επίσης, η Generali Academy συμπλήρωσε δέκα χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας! Σημειωτέον, ότι και το Γραφείο Θεσσαλονίκης της Generali είχε… γενέθλια το 2017, συμπληρώνοντας 35 χρόνια δραστηριότητας!
Τον κ. Θεόδωρο Κοκκάλα, CEO της ERGO Ελλάδος. Στις 18 Μαρτίου 2017, ERGO και ΑΤΕ Ασφαλιστική γιόρτασαν επίσημα τη συνένωσή τους, στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο στο Μαρούσι, με μια εντυπωσιακή εκδήλωση, ανάλογη του μεγέθους και του κύρους των δύο ιστορικών εταιρειών της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Ο κ. Κοκκάλας ζήτησε και υποσχέθηκε ταυτόχρονα: υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών, τεχνική και τεχνολογική αριστεία και μέγιστη αποτελεσματικότητα.
Tην οικογένεια Αχή, που μέσω της αγαστής συνεργασίας των μεγαλύτερων με τους νεότερους, συνεχίζει δυναμικά και στοχευμένα τη διαδρομή της στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Η Ορίζων Ασφαλιστική “υποδέχτηκε” το 2017 με νέο κανονισμό πωλήσεων και βελτιωμένο και πιο ανταγωνιστικό τιμολόγιο ασφάλισης αυτοκινήτων, ενώ στη διάρκεια της χρονιάς ενίσχυσε την παρουσία της ανά την Ελλάδα, με νέο γραφείο Πωλήσεων στην Έδεσσα και διοικητικό υποκατάστημα στη Λάρισα.
Τον κ. Αλέξανδρο Τέρνερ, Managing Director της Carpenter Turner, που τιμήθηκε εκλεγόμενος Πρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Τον κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, που επανεκλέχθηκε, με σημαντικότατη πλειοψηφία, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Η συνεισφορά του στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου του αναγνωρίστηκε από τους συναδέλφους του, οι οποίοι τον τίμησαν με την ψήφο τους.
Τον κ. Παναγιώτη Λελεδάκη, που τιμήθηκε με την ψήφο των συναδέλφων του και επανεκλέχτηκε Πρόεδρος του ΠΣΑΣ. Ιδιαίτερα μάχιμος, δραστήριος και αποτελεσματικός, ήταν από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Μεγάλη διάκριση συνιστούσε για τον ίδιο & το IFAAcademy – International Financial Architects η απονομή του 1oυ Βραβείου Καινοτομίας από την Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων Κύπρου!
Το 2017 ήταν μια δύσκολη χρονιά…
Για τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής, που προσπάθησε να αποτρέψει την πώληση της Εταιρείας. Δεν τα κατάφερε, παρότι ζήτησε μέχρι και τη συστράτευση της Βουλής των Ελλήνων…
Για την κα Νάντια Σταυρογιάννη, η οποία μετά από μακρόχρονη συνεργασία με την DAS Hellas, χώρισαν οι δρόμοι τους.
Για τον ΣΕΜΑ, που “ταλαιπωρήθηκε” λόγω παραιτήσεων μελών του από το ΔΣ, με πιο ηχηρή, φυσικά, την παραίτηση της Προέδρου κας Ντορίνας Οικονομοπούλου (ανέλαβε καθήκοντα στις 16 Μαρτίου και παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους στις 20 Ιουνίου).
Για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, συνολικά, εξαιτίας της υπέρμετρης επιβάρυνσής τους με φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη. Παρότι αγωνίστηκαν και διεκδίκησαν, σε συλλογικό επίπεδο, δεν κατάφεραν να πείσουν τους αρμοδίους για τα δίκαια αιτήματά τους.
Για την οικογένεια Μπράβου, που από ιδιοκτήτες ασφαλιστικής εταιρείας έγιναν ιδιοκτήτες ασφαλιστικού πρακτορείου.
Μας απασχόλησαν το 2017, θα μας απασχολήσουν και το 2018
Επιλεκτικά, κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν έντονα στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς και θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας και φέτος ήταν τα ακόλουθα:
Συνταξιοδοτικό κενό
Η άνοδος του προσδόκιμου ζωής, τα χαμηλά ποσοστά γονιμότητας, τα πιεσμένα δημόσια οικονομικά και το τρέχον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων έχουν δημιουργήσει την τέλεια καταιγίδα για τη χρηματοδότηση των συντάξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, με το συνταξιοδοτικό κενό να εκτιμάται στα 41 τρις δολάρια!
Δυστυχώς, ο μέσος πολίτης είτε δεν μπορεί, είτε δεν προτίθεται, είτε δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος, ώστε να κάνει επαρκή προγραμματισμό της συνταξιοδότησής του.
Την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας περιέγραψε γλαφυρά ο κ. Δημήτρης Μαζαράκης, μιλώντας σε Συνέδριο του Economist. Επεσήμανε τις πικρές αλήθειες που οι πολιτικοί δεν τολμάνε να ομολογήσουν και τόνισε πως πρέπει, επιτέλους, να αναλάβουμε συλλογικά ως κοινωνία την ευθύνη για τις νέες επιλογές και να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν (PEPP)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε τη συζήτηση (στις 29 Ιουνίου 2017 δημοσίευσε Πρόταση Κανονισμού) για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος, το οποίο όχι μόνο θα ενθάρρυνε τους πολίτες της ΕΕ να εξοικονομήσουν χρήματα για τα συνταξιοδότησή τους, αλλά και θα συνέβαλε στη χρηματοδότηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, στο πλαίσιο του σχεδίου για την Ένωση των Κεφαλαιαγορών.
Θεμελιώδες γνώρισμα του PEPP είναι η φορητότητά του, ενώ προμηθευτές του θα είναι όχι μόνον οι ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και συνταξιοδοτικά ταμεία, επιχειρήσεις επενδύσεων, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και τράπεζες (“Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το PEPP”).
Μέσα στη χρονιά αναμένονται οι εξελίξεις επί του θέματος, μιας και βάσει του χρονοδιαγράμματος, μέχρι τον Μάιο του 2019 θα πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία των ευρωπαϊκών οργάνων (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο).
Υπερπληροφόρηση καταναλωτών
Αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός στη διάρκεια της χρονιάς για τις συνέπειες της υπερπληροφόρησης που υφίστανται οι καταναλωτές. Η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά ζήτησε, σε όλους τους τόνους και με ισχυρή επιχειρηματολογία, να μπουν όρια στις απαιτήσεις των νέων ρυθμίσεων για την ασφαλιστική αγορά, ώστε να παρέχονται στους καταναλωτές καλύτερες και όχι απλά περισσότερες πληροφορίες (στο πλαίσιο αυτό η Insurance Europe δημιούργησε ειδική ενότητα στο site της για τους καταναλωτές).
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Υποδιοικητής της ΤτΕ, κ. Θ. Μητράκος, μιλώντας στην Ημέρα Ασφάλισης, φάνηκε να συμμερίζεται τον όλο προβληματισμό, αφού διατύπωσε και από την πλευρά του το ερώτημα: Μήπως η προσπάθεια προστασίας του καταναλωτή, με καταιγισμό πληροφόρησης του, δημιουργεί σύγχυση και οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα;
Ο ίδιος εκτιμά ότι, αν μέσα από συζητήσεις και έρευνες που γίνονται, αξιολογηθεί ότι ορισμένες απαιτήσεις πληροφόρησης μπορεί να οδηγήσουν σε αντίθετα αποτελέσματα, είναι βέβαιο ότι σταδιακά θα ατονήσουν και θα επανεξεταστούν από τις εποπτικές αρχές (βλ. περισσότερα στην έντυπη έκδοση της “Α.Α.”, τεύχος Δεκεμβρίου).
Insurtech
Αναφερθήκαμε εκτενώς στη διάρκεια του 2017 σ’ αυτή τη νέα τάση, που θα αλλάξει οριστικά τον ασφαλιστικό κλάδο και θα επηρεάσει όλη την ασφαλιστική αλυσίδα: αντασφαλιστές, ασφαλιστές, διαμεσολαβητές, εργαζόμενους και φυσικά και τους πελάτες ( Π. Πιέρρος: Οι τεχνολογικές αλλαγές είναι… “do or die”, Insurtech: the next big thing). Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αναβαθμίσει ήδη τις ψηφιακές δυνατότητές τους μέσω της δημιουργίας in house ή και εξωτερικών εργαστηρίων καινοτομίας και μέσω συνεργασιών με μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και με νεοσυσταθέντα ιδρύματα InsurTech, συμπεριλαμβανομένων peer-to-peer ασφαλιστών.
Όλο και πιο εξατομικευμένα ασφαλιστικά προϊόντα και υπηρεσίες προσφέρονται στους καταναλωτές, με τη χρήση, για παράδειγμα, τηλεματικών συσκευών στην ασφάλιση υγείας, την ασφάλιση αυτοκινήτων και κατοικιών. Οι εξελίξεις στο θέμα αναμένονται καταιγιστικές…
Κυβερνοκίνδυνοι (Cyber Risks)
Στη διάρκεια του 2017 υπήρξαν πολλές και μεγάλες κυβερνοεπιθέσεις, που μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε σε όλη της την έκταση αυτή τη νέα πραγματικότητα. Μέτοχοι, πελάτες, συνεργάτες στην εφοδιαστική αλυσίδα και ρυθμιστικές αρχές εστιάζουν όλο και περισσότερο στο πώς οι εταιρείες προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση του κυβερνοκινδύνου.
Γεγονός είναι ότι η ασφάλιση μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων και η κυβερνοασφάλιση είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους για ασφαλιστές και αντασφαλιστές –σύμφωνα με έρευνα της Swiss Re, εταιρείες που ασφαλίζουν κυβερνοκινδύνους εκτιμούν ότι μέχρι το 2025 τα ασφάλιστρα αναμένεται να φτάσουν τα €2,5 δις, με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να κυμαίνεται από 15% έως 37%.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα εξειδικευμένα ασφαλιστικά προγράμματα που προστατεύουν τις επιχειρήσεις από ηλεκτρονικούς και διαδικτυακούς κινδύνους συνδυάζουν την ασφαλιστική προστασία με την παροχή επαγγελματικών συμβουλών για τη διαχείριση των κινδύνων και των οικονομικών συνεπειών τους (Έχει λεφτά στον κυβερνοχώρο; Λεφτά για να χάσεις ή/και για να κερδίσεις;).
Φυσικές καταστροφές
Παρούσες παντού και πάντα και, δυστυχώς, οι περιουσίες –και όχι μόνο στη χώρα μας– ανασφάλιστες στην πλειοψηφία τους. Σύμφωνα με μελέτη της Munich Re που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2017, το 2016 ήταν μια εξαιρετικά δαπανηρή χρονιά, εξαιτίας μιας σειράς καταστροφικών σεισμών και καταιγίδων: οι συνολικές ζημιές ανήλθαν σε $175 δις και από αυτές μόνον το 30% ήταν ασφαλισμένες!
Στη χώρα μας και το 2017 συνέβησαν καταστροφικοί σεισμοί, ακραία καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες), αλλά και πλήθος δασικών πυρκαγιών. Στις 12 Ιουνίου, καταστροφικός σεισμός έπληξε τους Νομούς Λέσβου – Χίου και στις 21 Ιουλίου την Κω.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα που διεξήγαγε η ΕΑΕΕ μεταξύ των εταιρειών – μελών της, εξαιτίας της σεισμικής ακολουθίας με επίκεντρο το νησί της Κω δηλώθηκαν συνολικά στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις 140 ζημιές, με ποσό πρώτης εκτίμησης ζημίας (προ απαλλαγών) της τάξεως των €9,5 εκατ.
Μέγιστο καταστροφικό γεγονός της χρονιάς που πέρασε, από πλευράς τραγικών συνεπειών σε ανθρώπους και περιουσίες, ήταν η πλημμύρα που έπληξε τη Δυτική Αττική στις 15 Νοεμβρίου (Μπορούμε να υπερνικήσουμε τις φυσικές καταστροφές).
Insurance Distribution Directive (IDD)
Απασχόλησε εντόνως ελληνική και ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά στη διάρκεια του 2017, μιας και επηρεάζει καθοριστικά τη λειτουργία τόσο των ασφαλιστικών εταιρειών όσο και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.
Insurance Europe και BIPAR ζήτησαν αναβολή ενός έτους για την εφαρμογή της, λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων (Φεβρουάριος 2018), αίτημα που ενστερνίστηκαν πλήρως τόσο η ΕΑΕΕ όσο και η ΕΑΔΕ. Η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε αποδεκτό το αίτημα. Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τη σύσταση της Επιτροπής ECON για αναβολή της εφαρμογής της Οδηγίας IDD το αργότερο έως την 1η Οκτωβρίου 2018.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Συμβούλιο δεν είχαν δημοσιοποιήσει τις απόψεις τους επί του θέματος.
Εν τω μεταξύ, στη χώρα μας, συνεχίζονταν οι εργασίες της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που συστάθηκε για την ενσωμάτωση της Οδηγίας στην εθνική νομοθεσία. Η κα Δήμητρα Λύχρου και ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης ορίστηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών ως Τακτικό και Αναπληρωματικό Μέλος, αντίστοιχα, εκπροσωπώντας την πλευρά της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.
Ενιαίο Μητρώο Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών
Εκπεφρασμένος στόχος τόσο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος όσο και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών η δημιουργία του (επιβεβλημένη και από την ΙDD), προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο των “μαύρων κωδικών”. Η διαδικασία της δημιουργίας του ήταν σε εξέλιξη μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Αναμένεται να προσδώσει διαφάνεια και αξιοπιστία στην αγορά και να προστατεύσει τους καταναλωτές από εκείνους που σήμερα τον παραπλανούν, “υποδυόμενοι” τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.
Εκθέσεις Φερεγγυότητας και Χρηματοοικονομικής Κατάστασης (SFCR)
Δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά το 2017, προκαλώντας… πονοκέφαλο στους αναγνώστες τους, όχι μόνον λόγω της έκτασής τους αλλά κυρίως λόγω των εξειδικευμένων και σύνθετων πληροφοριών τους και της ορολογίας τους.
Παρά τη… δυσκολία τους, κατέδειξαν τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, αφού σύμφωνα με την ΤτΕ «η ασφαλιστική αγορά εμφανίζει επάρκεια κεφαλαίων καλής ποιότητας, καθώς 92% των επιλέξιμων κεφαλαίων ταξινομούνται στην υψηλότερη κατηγορία ποιότητας (Κατηγορία 1).
Η Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας (SCR) για το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς κατά την 31.12.2016 διαμορφώθηκε σε 1,73 δισεκ. ευρώ, με τα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 2,72 δισεκ. ευρώ.
Επιπροσθέτως, η συνολική Ελάχιστη Κεφαλαιακή Απαίτηση (MCR) διαμορφώθηκε σε 634 εκατ. ευρώ, με τα αντίστοιχα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 2,55 δισεκ. ευρώ και να αφορούν εξ ολοκλήρου κεφάλαια Κατηγορίας 1».
Ανασφάλιστα Οχήματα
Από… σαράντα κύματα πέρασε ο νόμος για τον ηλεκτρονικό εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων. Όμως, παρότι έγιναν διασταυρώσεις (;), ανακοινώθηκε ο πιθανός αριθμός των ανασφάλιστων (1,151 εκατ.), στάλθηκαν ειδοποιητήρια στους κατόχους τους για να πληρώσουν πρόστιμα και να τα ασφαλίσουν, διαπιστώθηκαν λάθη στην πορεία και το θέμα εξελίχθηκε σε σύγχρονο… γόρδιο δεσμό!
Γεγονός παραμένει ότι χιλιάδες οχήματα κυκλοφορούν ακόμα ανασφάλιστα στους ελληνικούς δρόμους και η Ελληνική Πολιτεία το “ανέχεται”, αδυνατώντας να εφαρμόσει τον Νόμο.
Διαβάστε την πλήρη ανασκόπηση στο τεύχος 1ης Ιανουαρίου 2018, που κυκλοφορεί…