Διεθνή
Αντίθετη η Insurance Europe στο KID των PRIIPs
Οι εργασίες για τη βελτίωση του KID των PRIIPs πρέπει να δίνει προτεραιότητα στους ασφαλιστικούς καταναλωτές, αντί να θέτει αυτο-επιβαλλόμενες προθεσμίες, υποστηρίζει η Insurance Europe.
Μετά από δημοσιεύματα του Τύπου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ασκήσει πίεση στις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ESAs) να προτείνουν, έως τα τέλη Ιανουαρίου, τεχνικές λύσεις για τη δημιουργία βασικού ενημερωτικού εγγράφου (KID) για τα PRIIPs, κατάλληλο για οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ), ενόψει του τέλους της εξαίρεσης αυτών από τους κανόνες PRIIPs τον Δεκέμβριο του 2021, ο κ. William Vidonja, επικεφαλής Επικοινωνίας και Επιχειρηματικής δραστηριότητας της Insurance Europe, δήλωσε:
«Είναι απογοητευτικό ότι τα PRIIP αντιμετωπίζονται σαν να ισχύουν μόνο για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, όταν το 75% αυτών είναι στην πραγματικότητα επενδυτικά προϊόντα με βάση την ασφάλιση. Για παράδειγμα, όλες οι τεχνικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα για την τροποποίηση του KID των PRIIPs έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τους καταναλωτές που αγοράζουν επενδυτικά κεφάλαια, αντί για ασφαλιστικούς καταναλωτές. Αυτή η προσέγγιση είναι λανθασμένη. Οι καταναλωτές που αγοράζουν επενδυτικά προϊόντα με βάση την ασφάλιση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δεύτερης κατηγορίας.
»Επομένως, το εποπτικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων ορθώς απέρριψε τις προηγούμενες προτάσεις. Οι προτεινόμενες αλλαγές στο KID των PRIIPs δεν δοκιμάστηκαν επαρκώς και θα κάνουν το KID χειρότερο από ό, τι είναι τώρα. Αυτό θα σήμαινε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση για τους ασφαλιστικούς καταναλωτές και θα δυσκόλευε περαιτέρω τη δυνατότητά τους να κατανοήσουν τα βασισμένα στην ασφάλιση επενδυτικά προϊόντα που θα αγόραζαν.
»Από την εφαρμογή του το 2018, το κανονιστικό πλαίσιο PRIIP έχει ήδη περάσει από οκτώ προσαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών, των ερωτήσεων και των εποπτικών δηλώσεων. Αυτές οι αλλαγές δεν έχουν διορθώσει τα προβλήματα.
»Επομένως, δεν χρειαζόμαστε άλλη μια “λύση γρήγορης επιδιόρθωσης” που δεν λειτουργεί και που θα είχε ως αποτέλεσμα μόνο να προκαλέσει μεγαλύτερη σύγχυση στους ασφαλιστικούς καταναλωτές. Επιπλέον, δεν βλέπουμε πώς, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούν να αναπτύξουν ουσιαστικές και διεξοδικά δοκιμασμένες τεχνικές λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για τα προϊόντα μας και θα ωφελούσαν τους ασφαλιστικούς καταναλωτές. Αντ’ αυτού, η πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη της Επιτροπής σχετικά με τη διανομή και τις γνωστοποιήσεις θα παρέχει μια σταθερή βάση για την επανεξέταση της προσέγγισης σχετικά με τα PRIIP.
Ανυπομονούμε η Επιτροπή και οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές να εργαστούν για λύσεις που πραγματικά θα ωφελούν τους ασφαλιστικούς καταναλωτές και θα τους δίνουν προτεραιότητα, αντί να θέτουν αυτοεπιβαλλόμενες προθεσμίες που σχετίζονται με άλλα προϊόντα», τονίζει εν κατακλείδι ο κ. Vidonja.
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google New