Ανοιχτή Εκδήλωση ΕΑΕΕ: Από τις προθέσεις… στα έργα
Πλεονάζουσες οι καλές προθέσεις, ευοίωνες οι προοπτικές, όπως παραδέχτηκαν όλοι στην Ανοιχτή Εκδήλωση που ακολούθησε την 111η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).
Ωστόσο, είναι πολύς ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί από τις προθέσεις… στα έργα, όπως πολύ καλά γνωρίζουν όλοι όσοι βρέθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής, στις 27 Φεβρουαρίου, αλλά και οι ακόμα περισσότεροι που απαρτίζουν την ασφαλιστική μας αγορά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μια δίκαιη συμφωνία για την ασφαλιστική αγορά
Μετά από τόσα χρόνια απραξίας (περισσότερα από 10), ακόμα και εμποδίων από την πλευρά της Πολιτείας σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης, τα λόγια και οι διακηρύξεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ακούστηκαν ως κεραυνοί βροχής πάνω από άνυδρο χωράφι.
Από τη θέση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στην Ανοιχτή Εκδήλωση, με αφορμή την 111η Ετήσια Τακτική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, για πολλά από αυτά που καίνε την ασφαλιστική αγορά.
Το μείγμα πολιτικής, που σήμερα περιλαμβάνει υπερφολόγηση και διαρκή λιτότητα, έχει κυριολεκτικά πνίξει κάθε προοπτική ανάπτυξης της αγοράς αλλά και επιβίωσης των επαγγελματιών που την απαρτίζουν. Η πολιτική αυτή, σε συνδυασμό με το περιβάλλον ιστορικά χαμηλών επιτοκίων αλλά και τα εγγενή προβλήματα της αγοράς, όπως το 10ετές άγος της ΑΣΠΙΣ και οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, στο οποίο λειτουργεί μια αγορά με αναιμικές επιδόσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τη φορολογική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει και για άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Μίλησε για δίκαιη φορολόγηση, αλλά και για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων που θα λειτουργούν παράλληλα, όπως αυτό εφαρμόζεται με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είπε ξεκάθαρα ναι στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα σε ό,τι αφορά την Υγεία (έναν κλάδο που συγκεντρώνει υψηλές δαπάνες και εξίσου υψηλή δυσαρέσκεια από τους πολίτες σήμερα), στην καθολική εφαρμογή ιατρικών πρωτοκόλλων και στην ανακατεύθυνση των out of pocket υψηλών δαπανών στην ιδιωτική ασφάλιση.
Η πρόθεση του κ. Μητσοτάκη εκφράστηκε ξεκάθαρα: μια δίκαιη συμφωνία, στην οποία ο ίδιος προτίθεται να κάνει το πρώτο βήμα, αν και η ασφαλιστική αγορά δεσμευτεί να απαντήσει με πραγματικές επενδύσεις στη χώρα και ουσιαστική φροντίδα των εργαζομένων στον κλάδο.
Μένει να δούμε αν από τα λόγια θα περάσουμε και στις πράξεις. Και αυτό δεν αφορά μόνο προθέσεις…
Στέργιος Πιτσιόρλας: «Ο κλάδος σας έδειξε μια αντοχή αξιοσημείωτη στην κρίση»
Στις προθέσεις δεν υστέρησε ούτε ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, και εκείνος στη γραμμή του κ. Μητσοτάκη συντάχθηκε, έστω εν μέρει, αποδεχόμενος ότι το μείγμα πολιτικής που ακολουθείται δεν είναι το σωστό, δεν οδηγεί σε ανάπτυξη. «Δεν είναι όμως επιλογή μας και δεν θα είναι όσο παραμένουμε στην πιστωτική γραμμή των δανειστών», τόνισε. «Ο Αύγουστος της τρέχουσας χρονιάς θα δείξει αν θα μπορέσουμε να ορίσουμε αυτόνομα την πολιτική μας από το 2018 και στο εξής, με σταδιακή αποκλιμάκωση της υπερφορολόγησης. Πρωτίστως, πρέπει να βγούμε από την αυστηρή εποπτεία και, δευτερευόντως, όλα τα κόμματα θα πρέπει να εξετάσουν εάν πραγματικά εννοούν τις σοβαρές τομές που πρέπει να γίνουν», σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας.
Αναφερόμενος ειδικότερα στον ασφαλιστικό κλάδο, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Ο κλάδος σας έδειξε μια αντοχή αξιοσημείωτη στην κρίση. Μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας. Η ιδιωτική ασφάλιση είναι προφανώς, και θα είναι, συμπληρωματική της δημόσιας ασφάλισης. Όσο περνάνε τα χρόνια ο συμπληρωματικός χαρακτήρας θα τονίζεται ακόμα πιο πολύ. Όμως και σε αυτή την αγορά, όπως και σε όλες, θα πρέπει να είμαστε προνοητικοί και να δούμε τι θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή και στο μέλλον. (…) Επιμένω στη βασική αρχή: προφανώς και θα τονώνεται συνεχώς ο συμπληρωματικός χαρακτήρας του ιδιωτικού συστήματος στον δημόσιο και ο ρόλος των εταιρειών θα είναι όλο και πιο σημαντικός, γι’ αυτό και οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν για να αντεπεξέλθουν σε αυτόν τον ρόλο. Μια τελευταία κουβέντα για τις ΣΔΙΤ. Θεωρώ ότι είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο ιδιαίτερα τώρα, για τη φάση που περνάει η οικονομία μας. Η σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα είναι το κλειδί, για να μπορέσουμε να έχουμε μεγάλη ανάπτυξη άμεσα, γιατί δημόσιοι πόροι δεν υπάρχουν. Αλλά δεν είναι μόνο το θέμα των πόρων. Είναι ένας τρόπος, ένα εργαλείο που διασφαλίζει πολλά πλεονεκτήματα. (…) Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο και στο θέμα της υγείας και ευρύτερα της ασφαλιστικής αγοράς να συζητήσουμε τέτοιες ιδέες. Εμείς θα είμαστε στη διάθεσή σας για διάλογο και πιστεύω ότι μπορεί να προκύψουν πολλά πράγματα».
Ναι, είναι πράγματι αξιοσημείωτη η αντοχή του κλάδου στα χρόνια της κρίσης, όπως σημείωσαν και οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, αλλά οι αντοχές είναι πια εξαντλημένες και τα περιθώρια οριακά. Η ελληνική οικονομία στηρίζεται στην ασφαλιστική αγορά περισσότερο από όσο έχει αναγνωριστεί στην τελευταία.
Θεόδωρος Μητράκος: Να διευκολύνουμε την πρόσβαση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην ασφαλιστική αγορά
Ακολούθως, στο βήμα ανέβηκε ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Θεόδωρος Μητράκος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια λειτουργίας σε περιβάλλον Φερεγγυότητας ΙΙ, οπότε μπορούμε να καταλήξουμε σε ορισμένα πρώτα συμπεράσματα για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.
«Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του νέου εποπτικού πλαισίου», τόνισε ο Υποδιοικητής, για να σημειώσει με έμφαση: «Θέλω να συγχαρώ τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς και όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, για τον επαγγελματισμό τους και την προσπάθεια που έχουν καταβάλει», για να καταλήξει απευθυνόμενος στην ασφαλιστική αγορά, τον πολιτικό κόσμο και δη την Κυβέρνηση:
- «Σήμερα ατενίζουμε όλοι με μεγαλύτερη αισιοδοξία το αύριο της ασφαλιστικής αγοράς».
- «Είναι προφανές ότι όλοι μαζί πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τη δυνατότητα δημιουργίας προϋποθέσεων και κινήτρων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην ασφαλιστική αγορά».
Δημήτρης Μαζαράκης: «Είμαστε πανέτοιμοι να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα»
Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Δημήτρης Μαζαράκης, κλείνοντας την εκδήλωση, ευχαρίστησε ουσιαστικά και τον κ. Μητσοτάκη, για τις προθέσεις και τις εξαγγελίες του, αλλά και τον κ. Πιτσιόρλα, για όσα παραδέχτηκε και δεσμεύτηκε προσωπικά και… ριψοκίνδυνα –θα προσθέταμε–, γνωρίζοντας τις αγκυλώσεις που υφίστανται στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο μέσα από τον οποίο λειτουργεί ο Υπουργός.
Ευχαριστίες ειλικρινείς διατυπώθηκαν και στο πρόσωπο του κ. Μητράκου, δηλαδή της εποπτεύουσας αρχής. Ο Κλάδος συνεχάρη τον επόπτη και με χαρακτηριστική υπερβολή (λέμε εμείς) συνεχάρη και την επικεφαλής της ΔΕΙΑ, κα Ιωάννα Σεληνιωτάκη.
Ωστόσο, πέραν των ουσιαστικών και σημαδιακών συγχαρητηρίων, ο κ. Μαζαράκης άνοιξε δημόσια και τα χαρτιά του και την καρδιά του:
«Η φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών και η εύρυθμη λειτουργία τους είναι εξασφαλισμένες. Είμαστε πανέτοιμοι να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Το 2018 η ασφαλιστική αγορά με την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς πρέπει να κλείσουμε μια σειρά από ανοιχτά θέματα. Για κάποια έχουμε την ευθύνη, για κάποια όχι. Πρέπει, όμως, να βάλουμε πλάτη, αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά».
Τα δύο θέματα που πρέπει να κλείσουν μέσα στο 2018 είναι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΑΕΕ, πρώτον, το θέμα της ΑΣΠΙΣ, «που ταλαιπωρεί 85.000 οικογένειες», όπως είπε, και δεύτερον, το θέμα του Επικουρικού Κεφαλαίου.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος προέβη σε απολογισμό της σύντομης θητείας του Διοικητικού του Συμβουλίου, όπου μέσα σε έναν χρόνο αφότου ανέλαβε, έχει να παρουσιάσει ήδη πέντε σημαντικές πρωτοβουλίες για την καθημερινότητα του πολίτη:
- Το ενιαίο μητρώο ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, που έχει ήδη ολοκληρωθεί και φέρνει περισσότερη διαφάνεια στον κλάδο, βοηθώντας τον πολίτη να ενημερώνεται σωστά για τον ασφαλιστή του.
- Την προώθηση του θεσμού της Διαμεσολάβησης σε συνεργασία με τον ΟΠΕΜΕΔ.
- Την κατάρτιση δέσμης δεικτών υγείας, σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ. Σημαντικό έργο, που θα είναι έτοιμο το 2ο τρίμηνο του 2018.
- Είναι σε προχωρημένο στάδιο η επέκταση του Φιλικού Διακανονισμού σε όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
- Τον κώδικα δεοντολογίας των εταιρειών οδικής βοήθειας, με τον οποίο, όπως τόνισε, «υπογραμμίζουμε τη δέσμευσή μας να είμαστε δίπλα στους ασφαλισμένους μας, με ακόμα καλύτερη εξυπηρέτηση».
Στη συνέχεια ο κ. Μαζαράκης, κατασταλαγμένα και χρονικά ιεραρχημένα, τόνισε:
«Πήραμε την πρωτοβουλία του διαλόγου για μεγάλα θέματα που θα συμβάλουν τόσο στην ανάπτυξη της δικής μας αγοράς, όσο και στη ριζική ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι έτοιμη να γίνει ένας χρήσιμος εταίρος, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το κράτος, όπως γίνεται εδώ και χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην υγεία, στη σύνταξη, στην προστασία από φυσικές καταστροφές, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας».
Με έντονα εμφανή φόρτιση, όχι μόνον συναισθηματική αλλά και ευθύνης, ο κ. Μαζαράκης κατέληξε ως εξής, κλείνοντας την ξεχωριστή αυτή ημέρα:
«Ως πρόεδρος της ΕΑΕΕ πιστεύω στην ακεραιότητα και τον επαγγελματισμό της αγοράς μας. Δεσμεύομαι ότι 25.000 άνθρωποι που απασχολούνται στον κλάδο μας θα εργαστούν με συνέπεια για να διαφυλάξουν το δικαίωμα του κάθε Έλληνα να ζει με αξιοπρέπεια. Εγγυώμαι ότι η ασφαλιστική αγορά είναι πανέτοιμη και προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες, για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες των πολιτών, για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν κάθε κίνδυνο με εντιμότητα, με διαφάνεια, με ειλικρίνεια. Θα βγούμε μπροστά, για κάθε πολίτη που αγωνιά για το πώς θα σπουδάσει τα παιδιά του, πώς θα προστατέψει την υγεία του και πώς θα ζήσει στη σύνταξή του. Θα βγούμε μπροστά, για να προκαλέσουμε έναν πολιτισμένο και δημιουργικό διάλογο.
Στέλνουμε ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας στην Πολιτεία, σε όλους τους φορείς, στην επιστημονική κοινότητα, στον δημοσιογραφικό κόσμο, με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουμε ένα εθνικό μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, που θα μας πάει βήμα-βήμα στην Ελλάδα που ονειρευόμαστε, που αξίζουμε, που θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας σε 50 χρόνια από σήμερα. Έτσι ώστε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές μια πολύτιμη κληρονομιά, μια ευκαιρία για καλύτερες ημέρες. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».
Πλεονάζουσες οι καλές προθέσεις ως εκ των πραγμάτων προέκυψε. Ευοίωνες οι προοπτικές, όπως παραδέχτηκαν όλοι. Μακρύς αλλά ρεαλιστικός ο χρόνος μέχρι το 2068. Οι άνθρωποι, αγαπητοί μας, θα υπάρξουν; Θα τους αφήσουμε να χτίσουν ή θα συνεχίσουμε να αμφισβητούμε τον παγκόσμια αναγνωρισμένο θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης και να τον υπονομεύουμε;