Διεθνή

Αναθεώρηση Solvency II: Τι ανησυχεί τους ασφαλιστές;

Σοβαρές ανησυχίες εξέφρασε η Insurance Europe, στην απάντησή της σε διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το σχέδιο προτάσεών της για την αναθεώρηση της Solvency II.

«Ενώ η ασφαλιστική βιομηχανία χαιρετίζει τον στόχο της Επιτροπής για την απλοποίηση της Φερεγγυότητας ΙΙ και την ενίσχυση της αναλογικότητας στην εφαρμογή της, οι προτάσεις δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας σε διάφορους σημαντικούς τομείς. Εάν δεν βελτιωθεί το τελικό κείμενο, η Επιτροπή θα χάσει μια σημαντική ευκαιρία για να άρει τους φραγμούς στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις και να απελευθερώσει την για την ικανότητα των ασφαλιστών να στηρίξουν την ανάπτυξη που η Ευρώπη χρειάζεται τόσο απεγνωσμένα», επισημαίνεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ομοσπονδία των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ενώσεων.

Όπως υπογραμμίζει η Insurance Europe, oι προτάσεις της Επιτροπής για αναπροσαρμογή των μακροπρόθεσμων ιδίων κεφαλαίων και η αναθεώρηση του περιθωρίου κινδύνου -οι οποίες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα των ασφαλιστών για μακροπρόθεσμες επενδύσεις και υποστηρίζουν τους στόχους του σχεδίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Επιτροπής- πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες.

Αν και βλέπει θετικά το γεγονός ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει πως απαιτείται να αναληφθεί δράση σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε μετοχές, η Insurance Europe προειδοποίησε ότι η τεχνική πρόταση της Επιτροπής δεν θα λειτουργήσει στην πράξη. Ζητεί, επομένως, από την Επιτροπή  να τροποποιήσει άμεσα την πρότασή της έτσι ώστε να έχει τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο.

Όσον αφορά το περιθώριο κινδύνου, η Insurance Europe σημειώνει, καταρχάς, ότι πρόκειται για ένα εννοιολογικό στοιχείο της Φερεγγυότητας ΙΙ το οποίο, σύμφωνα με την EIOPA, αντιστοιχεί σε κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών ύψους €200 δισ. και υπερβαίνει το ποσό που απαιτείται για την πληρωμή απαιτήσεων στους ασφαλισμένους. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι το 6% κόστους κεφαλαίου, ένα βασικό στοιχείο της βαθμονόμησής του, είναι πολύ υψηλό. Αυτό επηρεάζει, ειδικότερα, τα μακροπρόθεσμα προϊόντα και τις επενδύσεις.

«Εάν η Επιτροπή συνεχίσει να αγνοεί τα εν λόγω στοιχεία και διατηρήσει το status quo, θα χάσει μια σημαντική ευκαιρία για να μειώσει τα εμπόδια που υφίστανται σήμερα στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών. Καθώς μια πιο ολοκληρωμένη αναθεώρηση του σκοπού και του σχεδιασμού μπορεί να πραγματοποιηθεί στην αναθεώρηση του 2020, είναι απαραίτητο και δικαιολογείται να γίνει τώρα ένα πρώτο βήμα», τονίζει η Insurance Europe.

Η Ομοσπονδία ανέφερε επίσης ότι η αναθεώρηση δίνει την ευκαιρία να γίνει ένα πρώτο βήμα για τη βελτίωση του σχεδίου της προσαρμογής μεταβλητότητας, με τη βελτίωση του μηχανισμού ενεργοποίησης για την εφαρμογή της προσαρμογής σε επίπεδο χώρας.

Στην απάντησή της κατά τη διαβούλευση η Insurance Europe εξέφρασε και άλλες ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης αποφυγής περιττών ορίων όσον αφορά τον υπολογισμό της ικανότητας απορρόφησης ζημιών από αναβαλλόμενη φορολογία (LAC DT).

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας