Διεθνή

Αναθεώρηση Solvency II: Δίκαιη μεταχείριση ζητά η AMICE

H ευρωπαϊκή Ένωση Αλληλασφαλιστικών Οργανισμών και Συνεταιριστικών Ασφαλιστικών Εταιρειών (AMICE), ανταποκρίθηκε στις 15 Ιανουαρίου στην πρόσκληση της EIOPA για παροχή συμβουλών στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Solvency II μέσα στο 2020.

Στην απάντησή της, η AMICE εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνολική επιτυχία του Solvency II ως ρυθμιστικού πλαισίου και συμφωνεί με την EIOPA ότι αυτή η αναθεώρηση δεν θα πρέπει είναι ριζική, αλλά προσαρμογή ορισμένων στοιχείων. «Είναι σημαντικό αυτή να μη χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία αύξησης του κανονιστικού φόρτου, αλλά ως μια ευκαιρία να βελτιωθεί το ισχύον σύστημα με βάση την τετραετή εμπειρία από την εφαρμογή του το 2016», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η EIOPA δημοσίευσε τον Οκτώβριο του 2019 έγγραφο διαβούλευσης 878 σελίδων, το οποίο περιλαμβάνει προτάσεις για την αναθεώρηση σχεδόν όλων των πτυχών του Solvency II.

Η διαβούλευση περιλαμβάνει 19 χωριστά θέματα, τα οποία μπορούν να χωριστούν σε τρία μέρη:
▪ την επανεξέταση των μέτρων μακροπρόθεσμης εγγύησης·
▪ την ενδεχόμενη εισαγωγή νέων ρυθμιστικών εργαλείων στην οδηγία Solvency II·
▪ αναθεωρήσεις του υφιστάμενου πλαισίου «Solvency II».

Η AMICE υπογράμμισε τρεις βασικούς τομείς στην απάντησή της στην EIOPA:

Μακροπρόθεσμα μέτρα και κεφαλαιακός κίνδυνος

«Αυτή η αναθεώρηση είναι μια ευκαιρία να μειωθεί η προκυκλικότητα και να εξισορροπηθούν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για ορισμένες κατηγορίες επενδύσεων, διασφαλίζοντας ότι τα μέλη μας θα μπορούν να συνεχίσουν να διαδραματίζουν τον ζωτικό μακροπρόθεσμο ρόλο τους στην ευρωπαϊκή οικονομία και ότι το κεφάλαιο μπορεί να προσεγγιστεί σύμφωνα με τους στόχους της CMU», επεσήμανε η AMICE.

Μάλιστα, υπέβαλε αρκετές προτάσεις για να συμβάλει στον κατάλληλο προσδιορισμό του καθαρού προφίλ κινδύνου του μακροπρόθεσμου επιχειρηματικού μοντέλου και εξέδωσε δύο υπομνήματα θέσης με συγκεκριμένες προτάσεις για εύκολη εφαρμογή των διορθώσεων στην προσαρμογή μεταβλητότητας (VA) και στα μακροπρόθεσμα ίδια κεφάλαια.

«Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για το γεγονός ότι οι προτάσεις VA και παρέκτασης πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τα συμφέροντα των ενδιαφερομένων, όπως αναλύσαμε στην απάντησή μας».

Πολιτικές μακροπροληπτικής εποπτείας

Ο ασφαλιστικός τομέας έχει αποδειχθεί ανθεκτικός σε σχέση με τις οικονομικές προκλήσεις. Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι συμβάλλει στον συστημικό κίνδυνο, ειδικά ο αλληλασφαλιστικός. Έχοντας αυτά κατά νου, η AMICE πιστεύει ότι τα ρυθμιστικά εργαλεία στο πλαίσιο του συστήματος Solvency II εξασφαλίζουν έναν ισχυρό ασφαλιστικό κλάδο και παρέχουν την κατάλληλη προστασία στους αντισυμβαλλόμενους. Συγκεκριμένα, τα ισχυρά εργαλεία διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της ORSA, στον πυλώνα 2 του Solvency ΙΙ είναι ισχυρές διασφαλίσεις.

Αναλογικότητα

Η αναλογικότητα περιλαμβάνεται στην οδηγία Solvency II και στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό, αλλά η εφαρμογή της είναι περιορισμένη. Αυτό οδήγησε σε δυσανάλογο ρυθμιστικό βάρος, ιδίως για τους μικρομεσαίους ασφαλιστές (πολλοί από τους οποίους είναι αλληλασφαλιστικές εταιρείες), το οποίο βάρος δεν είναι ανάλογο του προφίλ κινδύνου τους ή της επαρκούς προστασίας που παρέχουν στους αντισυμβαλλομένους τους.

Η AMICE υποστηρίζει προτάσεις για την αύξηση των κατώτατων ορίων στο πλαίσιο των οποίων εφαρμόζεται το Solvency ΙΙ στους μικρούς ασφαλιστές, την εφαρμογή κατάλληλα βαθμονομημένου καθεστώτος για μεσαίου μεγέθους ασφαλιστές και την εξασφάλιση της συνεπούς εφαρμογής της αρχής της αναλογικότητας στην πράξη.

Η AMICE έχει επικεντρωθεί στην αναλογικότητα στο πλαίσιο του Solvency ΙΙ εδώ και πολλά χρόνια και έχει κάνει πρόσφατα λεπτομερείς παρατηρήσεις για πρακτικές λύσεις, όπως μια κανονιστική «εργαλειοθήκη».

Τα εξαιρετικά τεχνικά θέματα που παρουσιάστηκαν στη διαβούλευση της EΙΟPA συζητήθηκαν έντονα από την AMICE και τα μέλη της πριν από τη συλλογική απάντησή της.

Τα μέλη της AMICE σημείωσαν ότι, ενώ υποστηρίζουν τις γενικές αρχές του Solvency ΙΙ –για να εξασφαλιστεί ότι οι ασφαλισμένοι της ΕΕ απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας, ανεξάρτητα από τον τόπο όπου αγοράζουν ασφάλειες–, ο ισχύων κανονισμός παρουσιάζει ορισμένες αδυναμίες όσον αφορά τις αλληλασφαλιστικές και συνεταιριστικές εταιρείες. Μετά την καθιέρωση του Solvency ΙΙ, οι αλληλασφαλιστικές και συνεταιριστικές εταιρείες ζήτησαν μια προσεκτική και αναλογική προσέγγιση της εξέλιξής τους.

Στην απάντησή της στην διαβούλευση, η AMICE αναγνωρίζει ότι απαιτούνται ορισμένες τεχνικές διορθώσεις, αλλά υπογραμμίζει επίσης ότι:

▪ η πρόοδος θα πρέπει να ακολουθεί ένα καθεστώς βασισμένο σε αρχές: η εποπτική σύγκλιση δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε περισσότερη νομοθεσία, αντίθετα, θα πρέπει να καταστήσει απλούστερους τους υφιστάμενους κανόνες, όπου αυτό είναι δυνατόν, και να μην οδηγήσει σε περιττές και υπερβολικά επαχθείς περιπλοκές. Θα πρέπει να εφαρμοστεί μια μετρήσιμη προσέγγιση για την εισαγωγή νέων εργαλείων, ιδίως όταν τα υπάρχοντα εργαλεία είναι ήδη κατάλληλα ή ακόμη εξελίσσονται.

▪ οι αλλαγές δεν πρέπει να υιοθετήσουν μια προσέγγιση «ενιαίου μεγέθους για όλους». Ενώ η συνοχή της αγοράς είναι επιθυμητή, η κανονιστική μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι κατάλληλη, αντιπροσωπευτική, ευαίσθητη και αναλογική.

▪ το κόστος της αλλαγής τελικά βαρύνει τον αντισυμβαλλόμενο. Ο διοικητικός φόρτος των προτεινόμενων αλλαγών θα είναι σημαντικός και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος της περαιτέρω κανονιστικής μεταρρύθμισης.

Η Γενική Γραμματέας της AMICE, κα Sarah Goddard, σχολίασε: «Ιστορικά, η AMICE είχε μεγάλη συμμετοχή στη διαβούλευση γύρω από την ανάπτυξη του Solvency ΙΙ, και ειδικότερα όσον αφορά στην εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας. Η αναλογικότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον αλληλασφαλιστικό και συνεταιριστικό κλάδο, παράλληλα με πιο τεχνικές πτυχές, όπως η μακροπρόθεσμη κεφαλαιακή επάρκεια, η προσαρμογή στη μεταβλητότητα και ο κίνδυνος επιτοκίων. Έχουμε επισημάνει αυτά τα ζητήματα στην απάντησή μας στη διαβούλευση με την Επανεξέταση της Solvency ΙΙ για το 2020».

Για να συνεχίσει: «Η αναθεώρηση αυτή είναι σημαντική για να διασφαλιστεί ότι το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό σύστημα λειτουργεί όπως θα έπρεπε, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης μεταχείρισης όλων των ασφαλιστικών εταιρειών, και η AMICE συνεργάστηκε με μέλη σε όλη την Ευρώπη για να διασφαλίσει ότι είναι πλήρως εκπροσωπούμενες και ότι οι απόψεις τους αντικατοπτρίζονται στην απάντησή μας. Προσβλέπουμε σε έναν θετικό και διαρκή διάλογο με την EIOPA και άλλους ενδιαφερόμενους για τη μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου».

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας