Ανασφάλιστο το 75% των αναμενόμενων ζημιών από φυσικές καταστροφές
Η ανθεκτικότητα έναντι των φυσικών καταστροφών παρέμεινε χαμηλή το 2020. Σύμφωνα με τη Swiss Re, το παγκόσμιο κενό προστασίας παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο, φτάνοντας τα $231 δις. Η όποια βελτίωση έχει παρατηρηθεί στην παγκόσμια ανθεκτικότητα, από το 2000, οφείλεται στις προηγμένες αγορές. Αντίθετα, οι αναδυόμενες αγορές έχουν γίνει λιγότερο ανθεκτικές, καθώς η διεύρυνση των ασφαλιστικών καλύψεων δεν είναι τόσο γρήγορη όσο η οικονομική ανάπτυξη.
Στα $231 δις το παγκόσμιο κενό προστασίας
Ο παγκόσμιος δείκτης ανθεκτικότητας SRI των φυσικών καταστροφών (NatCat I-RI)1 παρέμεινε χαμηλός στο 24% το 2020, με μικρή αλλαγή από το προηγούμενο έτος. Αυτό δείχνει ότι περίπου τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων αναμενόμενων ετήσιων ζημιών από ανέμους, πλημμύρες και σεισμούς δεν καλύπτονται από την ιδιωτική ασφάλιση. Το παγκόσμιο κενό προστασίας από αυτούς τους κινδύνους το 2020 ήταν $231 δις. Συνολικά, 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σε χώρες με πολύ χαμηλό ποσοστό προστασίας από φυσικούς κινδύνους. Οι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο κενό προστασίας από φυσικές καταστροφές στον κόσμο και ακολουθεί η Ιαπωνία.
Ο κόσμος έχει γίνει οριακά πιο ανθεκτικός στις φυσικές καταστροφές από τα τέλη του αιώνα, αλλά ο ρυθμός βελτίωσης έχει επιβραδυνθεί από το 2010 (βλ. Γράφημα 1). Επιπλέον, η βελτίωση δεν ήταν καθολική, με την όποια ενίσχυση από το 2000 να καθοδηγείται κυρίως από τις προηγμένες αγορές. Οι αναπτυγμένες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής είναι οι πιο ανθεκτικές περιοχές, με συνολικό δείκτη 44%.
Η Δανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και το Βέλγιο συγκαταλέγονται στις 10 πιο ανθεκτικές χώρες στον κόσμο (βλ. Πίνακα 1). Αυτό αντικατοπτρίζει την ύπαρξη ισχυρών ιδιωτικών ασφαλίσεων και εθνικών φορέων προστασίας, που βοηθούν τις επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες σπιτιών να διαχειριστούν τις οικονομικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών. Ωστόσο, ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται ανάμεσα στις λιγότερο ανθεκτικές. Η Ιταλία, για παράδειγμα, κατατάσσεται 24η παγκοσμίως, με το μεγαλύτερο κενό προστασίας στην Ευρώπη (σ.σ. Η Ελλάδα, δυστυχώς, καταλαμβάνει την τελευταία θέση, 33η παγκοσμίως). Αυτό οφείλεται, κυρίως, στην υψηλή έκθεση της χώρας σε σεισμικούς κινδύνους και στα χαμηλά επίπεδα ασφαλιστικής διείσδυσης (ασφάλιστρα ως % του ΑΕΠ).
Ο συνολικός δείκτης ανθεκτικότητας για τη Βόρεια Αμερική ανέρχεται στο 40%, το δεύτερο υψηλότερο ανά περιοχή, λόγω των υψηλών επιπέδων ασφαλιστικής διείσδυσης στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ωστόσο, υπήρξε μόνο οριακή βελτίωση στην ανθεκτικότητα τα τελευταία 10 χρόνια. Οι ΗΠΑ συγκεκριμένα κατατάσσονται στην 12η πιο ανθεκτική χώρα παγκοσμίως (δείκτης 41%) αλλά, σε απόλυτους όρους, έχουν το μεγαλύτερο κενό προστασίας από φυσικές καταστροφές όλων των χωρών ($45,8 δις το 2020). Ο κίνδυνος σεισμού αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του κενού προστασίας στις ΗΠΑ, ακολουθούμενο από τροπικούς κυκλώνες και πλημμύρες. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν υψηλά επίπεδα ασφαλιστικής διείσδυσης, είναι επίσης η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο με υψηλή συσσώρευση ανοιγμάτων περιουσιακών στοιχείων.
Στις προηγμένες περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού, ο δείκτης ανθεκτικότητας για τη Νέα Ζηλανδία είναι 73%, καθιστώντας την ως την τρίτη πιο ανθεκτική χώρα στον κόσμο. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στο ότι η ασφάλιση σεισμού είναι υποχρεωτική, σε μια χώρα όπου ο σεισμικός κίνδυνος είναι η κύρια έκθεση σε καταστροφές. Στην Αυστραλία, οι προσπάθειες για αύξηση της ασφάλισης για πλημμύρες έχουν ενισχύσει τη συνολική ανθεκτικότητα της χώρας. Η Ιαπωνία, εν τω μεταξύ, κατατάσσεται 17η, με δείκτη 21%. Η Ιαπωνία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο κενό προστασίας από φυσικές καταστροφές παγκοσμίως ($30,6 δις ΗΠΑ). Όπως και η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία είναι μία από τις πιο εκτεθειμένες σε σεισμούς χώρες στον κόσμο. Ωστόσο, η ασφαλιστική διείσδυση για σεισμικούς κινδύνους είναι χαμηλή.
Στις αναδυόμενες περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού και τη Λατινική Αμερική, τα συνολικά επίπεδα ανθεκτικότητας το 2020 ήταν χαμηλότερα από το 2000. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στο ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στις αγορές των περιοχών αυτών έκτοτε ξεπέρασε την ανάπτυξη του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα. Στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αναδυόμενες αγορές της Ασίας, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία, η Swiss Re εκτιμά ότι μόνο το 5% περίπου των φυσικών περιουσιακών στοιχείων είναι ασφαλισμένο έναντι των μεγάλων φυσικών κινδύνων. Στη Λατινική Αμερική, τα ποσοστά ασφαλιστικής διείσδυσης είναι κάπως υψηλότερα. Ειδικότερα, στη Χιλή τα ποσοστά ασφάλισης έναντι σεισμού φτάνουν περίπου το 30%. Οι αναδυόμενες περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού είναι η λιγότερο ανθεκτική περιοχή, με συνολικό σκορ 3,6%, δηλαδή πάνω από το 96% των απωλειών δεν καλύπτονται ασφαλιστικά. Η Ινδονησία, η Ινδία, η Κίνα και οι Φιλιππίνες είναι από τις λιγότερο ανθεκτικές στις φυσικές καταστροφές. Στην Κίνα, ο κίνδυνος πλημμύρας αποτελεί σχεδόν το ήμισυ των αναμενόμενων ανασφάλιστων ζημιών.
Οι φυσικές καταστροφές αποτελούν μεγάλη απειλή για τις κοινωνίες. Οι οικονομικές απώλειες από καταιγίδες και καταστροφικές πλημμύρες θα αυξηθούν ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές, όπου ο μετριασμός των ζημιών και η προσαρμογή εξακολουθούν να υστερούν. Ωστόσο, για να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορούν να γίνουν περισσότερα για την περαιτέρω διάδοση της ασφάλισης και τον μετριασμό των ζημιών, ακόμη και σε προηγμένες αγορές με ήδη υψηλά επίπεδα ασφαλιστικής διείσδυσης.
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News