Ανάπτυξη για την Ελλάδα βλέπει ο Επικεφαλής Οικονομικός Αναλυτής της Allianz, Michael Heise

1070
Michael Heise Allianz

Ανάπτυξη στον ορίζοντα για την Ελλάδα «βλέπει» ο καθ. Michael Heise, Επικεφαλής Οικονομικός Αναλυτής της Allianz SE, τονίζοντας ωστόσο ότι για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Η ομιλία του κ. Heise, με τίτλο «Οι προοπτικές της Ευρώπης σε αβέβαιους καιρούς», πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια δείπνου το οποίο παρέθεσε, στις 23 Ιουνίου, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών του.

Ο κ. Heise εκτίμησε ότι φέτος το ΑΕΠ της χώρας θα καταγράψει συγκρατημένη αύξηση κατά 1%, όμως αναμένει για το 2018 επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στο 2,5%.

Όπως σημείωσε, «η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι το σημείο εκκίνησης για επιστροφή σε θετική πορεία ανάπτυξης».

Κατά τον Michael Heise, η διαρκής ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται ασφαλώς και από την ικανότητα της χώρας να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για περισσότερες εξαγωγές και επενδύσεις. Μπορεί, όπως είπε, «τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα να πέτυχε πολλές μεταρρυθμίσεις –υπάρχει σχετική ισορροπία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και την τελευταία χρόνια υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα–, όμως υπήρξε σύμφωνα με τους δείκτες του ‘Ease of doing business’ της Παγκόσμιας Τράπεζας και πάλι υποχώρηση. Για να μπορέσει η Ελλάδα το 2018 να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα στήριξης και να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, πρέπει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, εφαρμόζοντας πιστά όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις».

 

Σταθεροποιείται η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο κ. Heise εκτίμησε ότι θα σταθεροποιηθεί η οικονομική ανάκαμψη. Ειδικότερα ανέφερε πως μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα το 2017, αναμένει ανάπτυξη της τάξεως του 1,9% για την Ευρώπη και μία αισθητή βελτίωση στην αγορά εργασίας, με τα ποσοστά ανεργίας να έχουν ήδη πέσει τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2009.

Στο μεταξύ, κατά τον ίδιο, το περιβάλλον του πληθωρισμού παραμένει συγκρατημένο. «Τα ποσοστά του πληθωρισμού –και μαζί με αυτά οι πληθωριστικές προοπτικές –  ήταν για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ χαμηλά», ανέφερε, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι «η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης για τα μέσα του 2017 και το 2018 υποχώρησε κατά ένα δέκατο, στο 1,6%».

 

“ΕΚΤ-Exit” με αργά βήματα λόγω χαμηλών πληθωριστικών πιέσεων 

Δεν είναι πλέον αναγκαία η πολιτική διαχείρισης κρίσεων της ΕΚΤ, ανέφερε στο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο οικονομικός αναλυτής της Allianz SE, τονίζοντας ότι «ενόψει των ποσοστών πληθωρισμού, τα οποία βρίσκονται ελαφρώς κάτω από τον στόχο τους και λόγω της μη ύπαρξης σοβαρού πληθωριστικού κινδύνου, αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι υπό πίεση». Πρόσθεσε δε ότι «η υπερχαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν ταιριάζει πλέον στο καλό περιβάλλον της οικονομικής δραστηριότητας». Ο ίδιος εκτίμησε ότι από τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαμε να μιλάμε και για μείωση στην αγορά των ομολόγων, ενώ τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων θα έχουν το 2018 κάπως αυξηθεί, οπότε αμέσως μετά θα ακολουθήσει μια πρώτη αύξηση στους συντελεστές αναχρηματοδότησης.

 

Σε καλή φάση η παγκόσμια οικονομία

Για την παγκόσμια οικονομία ο κ. Heise τόνισε ότι «βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε καλή κατάσταση και το 2017 ξεκίνησε με κινητικότητα. Ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες χώρες είναι στο σύνολό τους ευνοϊκές, στις Νέες Βιομηχανικές Χώρες παρατηρείται μια συγκρατημένη επιτάχυνση στην οικονομική δραστηριότητα». Όπως εξήγησε, «αυτό οφείλεται κυρίως στη βαθμιαία σταθεροποίηση της Βραζιλίας και της Ρωσίας, που αποτελούν κέντρο βάρους. Στις ΗΠΑ παραμένει η οικονομικό-πολιτική πορεία σε σημαντικούς τομείς της πολιτικής, ακόμα και μετά από μήνες αλλαγής της διοίκησης, πολύ αβέβαιη» συμπλήρωσε, για να τονίσει ότι «η ανθεκτικότητα που δείχνει τόσο η πραγματική οικονομία όσο και οι παγκόσμιες αγορές ενόψει του υψηλού βαθμού πολιτικής αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι οπωσδήποτε αξιοσημείωτη».

 

Προηγούμενο άρθροΟι Συνεργάτες της Mega Brokers SA ταξίδεψαν στο Όσλο
Επόμενο άρθροΤτΕ: Εξετάσεις για την πιστοποίηση (αντ)ασφαλιστικών διαμεσολαβητών τον Οκτώβριο