Editorial

Αλλού τα ερωτήματα… εδώ οι “απαντήσεις” για όσα συμβαίνουν στην ελληνική ασφαλιστική αγορά (Editorial, Μάρτιος 2022)

Γηράσκω αεί διδασκόμενος… Και διδασκόμαστε, από την καθημερινότητα, ότι οι αναγνώστες μας δεν επιλέγουν πάντοτε εμβριθείς αναλύσεις για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, αλλά ενίοτε αρέσκονται σε πληροφορίες, αναλύσεις και προβλέψεις για τα μελλούμενα.

Δεν συμφωνούμε στο να μην προβληματιζόμαστε για τα αίτια και τα αιτιατά. Εντούτοις, καμιά φορά, όπως τώρα, αποφασίζουμε να ικανοποιήσουμε τις… επιθυμίες του αναγνωστικού μας κοινού!

Διατυπώσαμε, λοιπόν, πέντε ερωτήματα σε προσωπικό μας λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και από εδώ, την «Ασφαλιστική Αγορά», θα δώσουμε τις “απαντήσεις”. Απαντήσεις υποκειμενικές. απαντήσεις που βασίζονται, κυρίως, στο ένστικτό μας και αποφασίζουμε να κριθούμε γι’ αυτό.

1) Πόσο απίθανο μοιάζει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz και να εκκρεμεί ακόμα η… πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής;

Το ερώτημά μας είναι… ρητορικό. Δεν είμαστε αφελείς! Γνωρίζουμε ότι οι διαδικασίες ολοκληρώνονται. Όμως, η όλη προσέγγιση του θέματος της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής μαρτυρά, σε όλο της το μεγαλείο, το ανορθόδοξο, αλλά και το ανεύθυνο των χειρισμών ανθρώπων – στελεχών που έρχονται και παρέρχονται, κανείς δεν θυμάται το όνομά τους μετά από λίγο και ουδεμία συνέπεια έχουν οι πράξεις τους.

Σκεφτείτε πόσοι διοικητές και πόσοι υποδιοικητές της Εθνικής Τράπεζας, πόσοι πρόεδροι και πόσοι διευθύνοντες της Εθνικής Ασφαλιστικής, πόσα μέλη Δ.Σ. και της τράπεζας και της ασφαλιστικής, πόσοι εξωτερικοί συνεργάτες – σύμβουλοι, περισσότερο από 12 χρόνια τώρα, ασχολούνται/-αν με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής!

Θυμηθείτε τα συμφέροντα των Κινέζων, της ομογένειας της Αμερικής, των ασφαλιστών – βιομηχάνων της Ελλάδος. θυμηθείτε τις διαρροές από πλευράς ΕΤΕ στα ΜΜΕ, τους τελευταίους μήνες της διαπραγμάτευσης με τη CVC. θυμηθείτε τις πολιτικές παραστάσεις όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και στο Σωματείο των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής, στους δρόμους της Αθήνας κ.λπ. κ.λπ.

Αν όλα αυτά δεν συντελούν στην τεκμηρίωση του δικαιώματος να αστειευόμαστε, όταν συγκρίνουμε τους χειρισμούς και τις εξελίξεις στο θέμα της Εθνικής Ασφαλιστικής με τα deals των πολυεθνικών, τότε, συγχωρήστε μας!

2) Πόσο θα επηρεάσει η κίνηση της Allianz τα σχέδια “επιθετικής” ανάπτυξης της ERGO στην ελληνική ασφαλιστική αγορά;

Οι εισηγήσεις τόσο της προηγούμενης διοίκησης της ERGO Ασφαλιστικής, όσο και της παρούσας προς τη μητέρα εταιρεία, για δραστηριοποίηση στον κλάδο Ζωής & Υγείας, με ένταση και έμφαση ανάλογη του ονόματός της, δρομολογούνται αρκετό χρόνο πριν από σήμερα. Η έγκριση και το πράσινο φως δόθηκαν τελικά με την αλλαγή φρουράς στη διοίκηση της ERGO Ασφαλιστικής. Το ότι η μεγάλη αυτή εταιρεία, για περισσότερα από δέκα χρόνια, ήταν “κομμένη στη μέση” της Ελλάδας, και από Λάρισα και πάνω δούλευε στα χνάρια της Ολυμπιακής – Victoria και από τη Λάρισα και κάτω στα χνάρια της ERGO, στοίχισε και σε χρόνο και σε χρήμα.

Η μεγάλη εξαγορά της Αγροτικής Ασφαλιστικής από την ERGO, πέραν του ότι επέτρεψε να μεταφερθεί η έδρα της Εταιρείας από τη Βασιλίσσης Σοφίας στη Συγγρού, ελάχιστα εισέφερε και στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού και φυσικά στα οικονομικά αποτελέσματα.

Τώρα, σήμερα, όχι (ακόμα;) ιδιαίτερα δυναμικά, όχι ιδιαίτερα αποφασιστικά, η ERGO Ασφαλιστική ισχυρίζεται ότι κατά προτεραιότητα την ενδιαφέρει η Ζωή & η Υγεία.

Τώρα, σήμερα, όμως, οι εξελίξεις που τρέχουν και οι ανταγωνιστές δεν είναι ούτε ίδιες ούτε ίδιοι!

Πώς είναι δυνατόν ειλημμένες στρατηγικές αποφάσεις να μην επηρεάζονται –για να μη γράψουμε ανατρέπονται–, όταν τα μεγέθη αλλάζουν και όταν η αγορά αναδημιουργείται!

3) Οι ολλανδικών συμφερόντων ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα αναθεωρήσουν ή όχι τη στρατηγική τους, δεδομένων των ανακατατάξεων;

Την ολλανδική παρουσία εκπροσωπούν δύο ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα: η μία υπήρξε. η άλλη ευελπιστεί ότι θα είναι η μεγαλύτερη στον κλάδο Ζωής & Υγείας.

Η πρώτη απεκδύθηκε της δύναμής της σε εταιρικό δίκτυο και επέλεξε άλλες μεθόδους ανάπτυξης (;), έφτιαξε ανεξάρτητη εταιρεία direct και μετέχει σε σενάρια εξαγορών.

Η δεύτερη, που είναι πρώτη, και το εταιρικό της δίκτυο διατήρησε, και ισχυρούς δεσμούς bancassurance δημιούργησε, και μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην ελληνική πραγματικότητα υλοποίησε. Τι μένει να δούμε; Πόσο θα αντέξει, όχι στον χρόνο, αλλά στις επιλογές του Μετόχου για ανάπτυξη, σε μια αναδυόμενη αγορά μιας μικρής χώρας;

4) Ο Όμιλος της Generali και η Alpha Bank απειλούνται ή ενισχύονται προοπτικά από τα νέα σχήματα που εμφανίζονται;

Ο Όμιλος της Generali είναι γνωστό και καθόλου τυχαίο ότι έχει δραστηριότητα όσα σχεδόν τα χρόνια που γιορτάζουμε οι Έλληνες την ανεξαρτησία μας από τους Τούρκους, ενώ η απαρχή της παρουσίας του στη χώρα μας ανάγεται στο 1886!

Στο διάστημα αυτό έχει καταγραφεί μία σταθερή και μακροχρόνια εμπιστοσύνη της Τεργέστης στην εκπροσώπηση της διοίκησης της εταιρείας στην Ελλάδα. Εμπιστοσύνη που εκφράστηκε με την εξαγορά της ΑΧΑ Ασφαλιστικής, εσχάτως.

Η Generali ξαναβρίσκει την Alpha Τράπεζα, ως εκ της εξαγοράς της ΑΧΑ, εταίρο της και πάλι στο bancassurance, μετά από 30 χρόνια!

Εκεί που ο Κωστόπουλος και ο Randone απέτυχαν, οι κ.κ. Δημητρίου και Ψάλτης καλούνται να επιτύχουν και να αξιοποιήσουν μία μοναδική συνεργασία.

Ούτε η Εθνική Τράπεζα, ούτε η Τράπεζα Πειραιώς, ούτε η Eurobank πλεονεκτούν πλέον στις προοπτικές του δίδυμου Generali Hellas – Alpha Bank.

Με αυτά τα δεδομένα, στο ερώτημά μας θα απαντήσει πάρα πολύ σύντομα η πραγματικότητα.

5) Ποιες είναι οι αμέσως επόμενες εξαγορές που θα επισπευσθούν λόγω των ραγδαίων εξελίξεων; Ποιες ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες βλέπουν έδαφος αυθύπαρκτης παρουσίας;

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει επιδείξει αντανακλαστικά που όσοι τα υποτιμούν υποτιμώνται!

Τo ιστορικό γεγονός, ότι την περίοδο της Κατοχής της Ελλάδας (1941 – 1944) ιδρύθηκαν οι περισσότερες ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, αν και καταγεγραμμένο, δεν προβληματίζει κανέναν…

Το δαιμόνιο της ελληνικής επιχειρηματικότητας και την αξία των οικογενειακών εταιρειών, πλην εκτός της μόδας της παγκοσμιοποίησης, εμείς δεν τα παραβλέπουμε.

Υπάρχουν μικρές ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και μεγαλύτερες, όπως η Ορίζων, η Ατλαντική Ένωση, η Ιντερσαλόνικα, και άλλες, που θα μπορούσαν κάλλιστα να εμπνεύσουν και να συσπειρώσουν ελληνική ασφαλιστική εκπροσώπηση στη βιομηχανία της ιδιωτικής ασφάλισης.

Υπάρχουν ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες που το νεαρόν της ιδρύσεώς τους δεν αποκλείει την εξέλιξή τους.

Yπάρχουν, τέλος, και γηραιές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες μπορεί να επιζήτησαν και να επιζητούν τη συνέργεια ξένων, καθόλου όμως δεν είναι καταδικασμένες, εάν πορευθούν αυτόνομα, ορεγόμενες και άλλους κλάδους “υποχρεωτικής ασφάλισης”, που, λόγω επαρκούς και μάλιστα αποκεντρωμένου δικτύου, ελπίζουν να αξιοποιήσουν…!


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας