Μελέτες
Allianz Risk Barometer: οι κορυφαίοι εταιρικοί κίνδυνοι για το 2018
Η «Διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας» (#1 που αντιστοιχεί στο 42% των απαντήσεων / #1 το 2017) και τα «Συμβάντα στον κυβερνοχώρο» (#2 με το 40% των απαντήσεων, από #3 το 2017) είναι οι κορυφαίοι επιχειρηματικοί κίνδυνοι παγκοσμίως, σύμφωνα με το Allianz Risk Barometer 2018 που δημοσίευσε η Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS).
Η έκθεση του 2018 βασίζεται στη γνώση 1.911 εμπειρογνωμόνων σε θέματα εταιρικών κινδύνων από 80 διαφορετικές χώρες.
Οι ολοένα μεγαλύτερες απώλειες από τις φυσικές καταστροφές (#3 που αντιστοιχεί στο 30% των απαντήσεων από #4 το 2017) προκαλούν επίσης ανησυχία στις επιχειρήσεις, με το 2017 έτος-ρεκόρ σε φυσικές καταστροφές να βάζει την «Αλλαγή του Κλίματος και την Αυξανόμενη Αστάθεια των Καιρικών Συνθηκών» πρώτη φορά στους 10 πιο σημαντικούς κινδύνους, σύμφωνα με την έκθεση της Allianz.
Οι κίνδυνοι από τις «Νέες Τεχνολογίες» (#7 2018 / #10 2017) είναι από τους πιο ανερχόμενους, καθώς οι εταιρείες αναγνωρίζουν ότι καινοτομίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη ή η Αυτόνομη Μετακίνηση θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες υποχρεώσεις αστικής ευθύνης και ζημιές μεγαλύτερης κλίμακας, στο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις ανησυχούν λιγότερο για τις «Εξελίξεις στις Αγορές» (#4 2018 / #2 2017) συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.
Αυτά είναι τα σημαντικότερα ευρήματα του φετινού Allianz Risk Barometer για τον παγκόσμιο χάρτη των επιχειρηματικών κινδύνων του 2018.
Στην Ευρώπη, η «Διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας» είναι ο σημαντικότερος κίνδυνος και για το 2018, καθώς επηρεάζει τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν ολοένα αυξανόμενο αριθμό σεναρίων διακοπής της λειτουργίας τους, από παραδοσιακά αίτια, όπως πυρκαγιά, φυσικές καταστροφές και διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού αλλά και από νέα αίτια που προέρχονται από την ψηφιοποίηση και τη διασυνδεσιμότητα, τα οποία κατά κανόνα δεν προκαλούν υλικές ζημιές αλλά μεγάλες οικονομικές απώλειες.
Στη 2η θέση του βαρόμετρου των επιχειρηματικών κινδύνων για τις ευρωπαϊκές χώρες ανήλθαν τα «Συμβάντα στον κυβερνοχώρο» όταν πριν από πέντε χρόνια ήταν μόλις στην 15η θέση. Πολλαπλές απειλές από τις παραβιάσεις δεδομένων, το ευάλωτο σε επιθέσεις δίκτυο, τις επιθέσεις των χάκερ ή τη cyber διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανέδειξαν τους cyber κινδύνους ως Νο 1 εταιρικό κίνδυνο σε 11 χώρες παγκοσμίως.
Πρόσφατα γεγονότα, όπως οι επιθέσεις από τα κακόβουλα λογισμικά WannaCry και Petya και η χρήση botnet (δίκτυα ιδιωτικών υπολογιστών μολυσμένων από κακόβουλο λογισμικό και ελεγχόμενων ως ομάδα χωρίς τη γνώση των ιδιοκτητών τους) όπως το Mirai έφεραν σημαντικές οικονομικές ζημιές σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και ανέδειξαν τη διασύνδεση των κινδύνων και την εξάρτηση από την κοινή υποδομή του διαδικτύου και τους παρόχους υπηρεσιών. Στο προσκήνιο είναι και ο κίνδυνος από την παραβίαση απορρήτου μετά από τεράστιες παραβιάσεις δεδομένων στις ΗΠΑ.
Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) που θα τεθεί σε ισχύ σε όλη την Ευρώπη τον Μάιο του 2018 θα εντείνει περαιτέρω τον έλεγχο των επιχειρήσεων, δημιουργώντας έτσι την προοπτική ολοένα και μεγαλύτερων προστίμων σε επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται.
Για την Ελλάδα, σημαντικότερος επιχειρηματικός κίνδυνος στο Allianz Risk Barometer 2018 αναδείχθηκε η «Αλλαγή της νομοθεσίας (π.χ. αλλαγή κυβέρνησης, οικονομικές κυρώσεις, προστατευτισμός, Brexit και διάσπαση της Ευρωζώνης)» που βρέθηκε και στην 3η θέση της κατάταξης των εταιρικών κινδύνων για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών μαζί με τις «Φυσικές καταστροφές (σεισμός, πλημμύρα)». Ακολουθεί ο κίνδυνος από «Πυρκαγιά-έκρηξη», ο οποίος για το 2017 ήταν στην 4η θέση. Οι «Φυσικές καταστροφές (σεισμός, πλημμύρα)» και οι «Μακροοικονομικές εξελίξεις ( π.χ. προγράμματα λιτότητας, ύφεση, πληθωρισμός κ.α.)» που το 2017 είχαν αναδειχθεί ως οι πιο σημαντικοί κίνδυνοι για τις ελληνικές επιχειρήσεις, βρέθηκαν φέτος στην 3η και 4η θέση αντίστοιχα της κατάταξης.
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση Allianz Risk Barometer 2018 εδώ.