Μελέτες
Allianz Risk Barometer 2019: Cyber & BI οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις
Σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Allianz για το 2019, τα συμβάντα στον κυβερνοχώρο και η διακοπή εργασιών (Business Interruption – BI) ισοβαθμούν στην πρώτη θέση της κατάταξης των μεγαλύτερων κινδύνων παγκοσμίως, με το 37% των απαντήσεων. Η διακοπή εργασιών, ωστόσο, λαμβάνει περισσότερες, αριθμητικά, απαντήσεις: 1.078 και 1.052, αντίστοιχα.
Η διακοπή εργασιών παραμένει η σημαντικότερη απειλή για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως για έβδομη χρονιά και είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κίνα.
Τα πιθανά σενάρια διακοπής εργασιών γίνονται ολοένα και πιο ποικίλα και πολύπλοκα σε μια παγκοσμίως συνδεδεμένη οικονομία, συμπεριλαμβανομένων της κατάρρευσης των βασικών ΙΤ συστημάτων, των ανακλήσεων προϊόντων ή των ζητημάτων ποιότητας, της τρομοκρατίας ή των πολιτικών αναταραχών και της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Τόσο οι κίνδυνοι του κυβερνοχώρου όσο και του BI συνδέονται όλο και περισσότερο, καθώς οι επιθέσεις ransomware ή οι τυχαίες διακοπές των συστημάτων πληροφορικής έχουν συχνά ως αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργιών και υπηρεσιών, κοστίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το Center for Strategic and International Studies,το έγκλημα στον κυβερνοχώρο κοστίζει σήμερα περίπου 600 δις δολάρια ετησίως, από 445 δις δολάρια το 2014.
Τα συμβάντα στον κυβερνοχώρο θεωρούνται από τις επιχειρήσεις ως ο κίνδυνος που προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά λόγω διακοπής εργασιών (50% των απαντήσεων), ακολουθούμενα από την πυρκαγιά (40%) και τις φυσικές καταστροφές (38%). Παράλληλα, η ΒΙ θεωρείται η μεγαλύτερη αιτία οικονομικών ζημιών για τις επιχειρήσεις μετά από ένα συμβάν στον κυβερνοχώρο (69% των απαντήσεων).
Οι φυσικές καταστροφές (28% των απαντήσεων) κατατάχτηκαν και πάλι στην τρίτη θέση στη λίστα των 10 κορυφαίων παγκόσμιων επιχειρηματικών κινδύνων. Αν και το 2018 ήταν μια πιο ήπια χρονιά από την άποψη ζημιών σε σχέση με το 2017, οι οικονομικές απώλειες έφθασαν τα 150 δις δολάρια.
Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit, τους παγκόσμιους εμπορικούς πολέμους και τους δασμούς πυροδοτούν τις εταιρικές ανησυχίες σχετικά με τις αλλαγές στη νομοθεσία και το ρυθμιστικό πλαίσιο (4η θέση, με το 27% των απαντήσεων, έναντι 21% το 2018).
Στην 5η θέση της κατάταξης συναντάμε τις εξελίξεις της αγοράς (π.χ. μεταβλητότητα, εντατικοποίηση του ανταγωνισμού/νεοεισερχόμενοι παίκτες, εξαγορές και συγχωνεύσεις, στασιμότητα και διακυμάνσεις της αγοράς), που συγκεντρώνουν το 23% των απαντήσεων, έναντι 22% το 2018.
Στην 6η και την 7η θέση, με 19% των απαντήσεων, βρίσκονται οι πυρκαγιές/εκρήξεις, και οι νέες τεχνολογίες, έναντι 20% και 15%, αντίστοιχα, το 2018.
Η κλιματική αλλαγή σκαρφάλωσε στην 8η θέση, με το 13% των απαντήσεων, από τη 10η το 2018.
Όπως επισημαίνεται σχετικά, η αναρρίχηση της κλιματικής αλλαγής κατά δύο θέσεις δεν οφείλεται μόνο στις όλο και αυξανόμενες ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές, αλλά και στις μεγάλες επιπτώσεις σε επίπεδο κανονισμών και ευθυνών, λαμβάνοντας υπόψη τους άκαμπτους στόχους όσον αφορά τις εκπομπές CO2 και τις νέες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων και γνωστοποίησης σε πολλούς τομείς.
H απώλεια φήμης ή αξίας εμπορικού σήματος βρέθηκε στην 9η θέση, με το 13% των απαντήσεων. Ήταν στην 8η το 2018, με αντίστοιχο ποσοστό απαντήσεων.
Η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού εμφανίζεται για πρώτη φορά μεταξύ των 10 κορυφαίων επιχειρηματικών κινδύνων παγκοσμίως (9% των απαντήσεων) από τη 15η το 2018, και για πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας. Προκαλείται από παράγοντες όπως το δημογραφικό, η αβεβαιότητα του Brexit και μια ρηχή δεξαμενή ταλέντων στην ψηφιακή οικονομία.
Η ετήσια έρευνα για τους παγκόσμιους επιχειρηματικούς κινδύνους της Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) ενσωματώνει τις απόψεις ενός αριθμού ρεκόρ 2.415 εμπειρογνωμόνων από 86 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των CEOs, των διαχειριστών κινδύνων, των μεσιτών και των ασφαλιστικών εμπειρογνωμόνων.
Οι 10 μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα
Στην 1η θέση των κορυφαίων επιχειρηματικών κινδύνων στην Ελλάδα παραμένουν οι αλλαγές στη νομοθεσία και το ρυθμιστικό πλαίσιο (π.χ. εμπορικοί πόλεμοι και δασμοί, οικονομικές κυρώσεις, προστατευτισμός, Brexit, διάλυση της ευρωζώνης), με 41% των απαντήσεων, έναντι 48% το 2018.
Στην 2η θέση, οι εξελίξεις της αγοράς (π.χ. μεταβλητότητα, εντατικοποίηση του ανταγωνισμού/ νεοεισερχόμενοι παίκτες, εξαγορές και συγχωνεύσεις, στασιμότητα και διακυμάνσεις της αγοράς), με 36% των απαντήσεων, έναντι 30% το 2018.
Την 3η θέση της κατάταξης μοιράζονται με ποσοστό 27% οι Πυρκαγιές/εκρήξεις (44% το 2018), οι Μακροοικονομικές εξελίξεις (π.χ. προγράμματα λιτότητας, αύξηση τιμών στα βασικά προϊόντα, αποπληθωρισμός, πληθωρισμός), οι οποίες συγκέντρωσαν το 30% των απαντήσεων το 2018, και οι φυσικές καταστροφές (καταιγίδες, πλημμύρες, σεισμοί), που είχαν συγκεντρώσει το 2018 το 39% των απαντήσεων.
Στην 6η θέση, με ποσοστό 18%, βρίσκουμε τρεις κινδύνους: τη διακοπή εργασιών (22% το 2018), και, για πρώτη φορά, την κλιματική αλλαγή και τους πολιτικούς κινδύνους.
Την 9η θέση μοιράζονται, με ποσοστό 9%, αφενός ένας νέος κίνδυνος για την ελληνική πραγματικότητα, τα συμβάντα στον κυβερνοχώρο, και αφετέρου η κλοπή, απάτη, διαφθορά, που το 2018 κατείχε την 7η θέση.
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση Allianz Risk Barometer 2019 εδώ.