Διεθνή
ΑΧΑ Research Fund: «Αντιμετωπίζοντας» τον διαβήτη …με δεδομένα
Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς “AXA Research Files”, δίνονται απαντήσεις σε θέματα που αφορούν στον διαβήτη, την παχυσαρκία και την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων για την καταπολέμησή τους.
https://youtu.be/xpsF0JbqFBc
-
415 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με την πάθηση του διαβήτη.
-
Πάνω από το 90% των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 είναι και παχύσαρκοι.
-
Σήμερα ο διαβήτης αποτελεί μια παγκόσμια επιδημία, με συνεχή αύξηση περιστατικών που πολύ συχνά συνοδεύονται από παχυσαρκία.
Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς “AXA Research Files”, ο Greg Foot, επιστημονικός συνεργάτης της ΑΧΑ συναντά δύο ερευνήτριες, την Dr. Alessandra Petrelli από το Πανεπιστήμιο San Raffaele Università Vita-Salute και την Dr. Helen Colhoun από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, οι οποίες δίνουν απαντήσεις σε θέματα που αφορούν στον διαβήτη, την παχυσαρκία και την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων για την καταπολέμησή τους.
Συγκεκριμένα, η Dr. Alessandra Petrelli εξετάζει τη σύνδεση της παχυσαρκίας με τον διαβήτη τύπου 2. Όπως επισημαίνει, βάσει πρόσφατων εκτιμήσεων μέχρι το 2030, ένας στους πέντε ενήλικες θα είναι υπέρβαρος.
Στην έρευνά της που υποστηρίζεται από την ΑΧΑ, η Alessandra εστιάζει στα Τ-κύτταρα, ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων που είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα Τ-κύτταρα που βρίσκονται στο λίπος είναι αλλοιωμένα στους υπέρβαρους ασθενείς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ινσουλινοαντίσταση, κατάσταση στην οποία το ανθρώπινο σώμα δε χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη που παράγει.
Επομένως, τα υπέρβαρα άτομα, λόγω του διαφορετικού ανοσοποιητικού συστήματος και Τ-κυττάρων που διαθέτουν, παρουσιάζουν ινσουλινοαντίσταση και τελικά εμφανίζουν τον συγκεκριμένο τύπο διαβήτη.
Η δεύτερη ερευνήτρια, η Helen Colhoun, εξετάζει πως η συλλογή και επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπευτικό «όπλο» ενάντια στον διαβήτη.
Σύμφωνα με τα ευρήματά της, ομαδοποιώντας με σωστό τρόπο διαφορετικά είδη δεδομένων μπορούμε να κατανοήσουμε ποια άτομα νοσούν από διαβήτη και γιατί κάποιοι ασθενείς με διαβήτη εμφανίζουν επιπλοκές ενώ άλλοι όχι.
Σημαντική πηγή δεδομένων αποτελούν τόσο τα ηλεκτρονικά αρχεία του συστήματος υγείας όσο και οι φορητές συσκευές (που χρησιμοποιούμε κατά την άσκηση), γεγονός που αποδεικνύει ότι η τεχνολογία και τα σύγχρονα μέσα μπορούν να δώσουν απαντήσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ασθενειών, όπως ο διαβήτης.
Τα παραπάνω δεδομένα αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής για τον χώρο της περίθαλψης, όπου η προσωποποιημένη ιατρική βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και όπου παρέχονται στοχευμένες υπηρεσίες που προσαρμόζονται στις ανάγκες του ασθενούς για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων.
Κινητήρια δύναμη αυτού του είδους ιατρικής θα είναι η συλλογή και σωστή επεξεργασία του μεγάλου όγκου πληροφορίας για την εύρεση νέων θεραπειών.
Δείτε το σχετικό video για τον διαβήτη και τους τρόπους αντιμετώπισής του εδώ: https://youtu.be/xpsF0JbqFBc