Μελέτες
ΑΧΑ: Ο κόσμος αντιμέτωπος με την πολυκρίση
Η 10η Έκθεση για τους Μελλοντικούς Κινδύνους της ΑΧΑ αναδεικνύει έναν κόσμο σε κατάσταση πολλαπλών κρίσεων, που δεν διαδέχονται πλέον η μία την άλλη, αλλά συμβαίνουν ταυτόχρονα.
Η μελέτη της ΑΧΑ, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ 3.500 ειδικών σε 50 χώρες και ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος 20.000 μελών του γενικού πληθυσμού σε 15 χώρες, μετρά και κατατάσσει την αντίληψή τους για τους εξελισσόμενους και αυξανόμενους κινδύνους. Από το 2020, η έκθεση συντάσσεται σε συνεργασία με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων IPSOS. Στη συνέχεια, τα δεδομένα αναλύονται από τους εσωτερικούς εμπειρογνώμονες του Ομίλου AXA. Φέτος, η μελέτη αναδεικνύει την έννοια της πολυκρίσης. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, η εκθετική εμφάνιση νέων τεχνολογιών (όπως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη) ή η επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δεν διαδέχονται πλέον η μία την άλλη, αλλά συμβαίνουν ταυτόχρονα.
Τα κύρια πορίσματα της Έκθεσης Μελλοντικών Κινδύνων για το 2023 είναι τα ακόλουθα:
- Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και τα Big Data δείχνουν τη μεγαλύτερη αύξηση στην κατάταξη των εμπειρογνωμόνων, ανεβαίνοντας, από την 14η θέση το 2022, στην 4η θέση το 2023. Οι περισσότεροι ειδικοί (64%) αλλά και το κοινό (70%) πιστεύουν ότι η έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να σταματήσει.
- Για έκτη συνεχή χρονιά, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια απασχολούν έντονα τους εμπειρογνώμονες. Για πρώτη φορά, κατατάσσονται στο Top 3 και από τον γενικό πληθυσμό. Το μοτίβο “κυβερνοπόλεμος” συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο, επιτρέποντας στους ειδικούς να δικαιολογήσουν την επιλογή τους, συνδέοντάς το στενά με εκείνο της γεωπολιτικής αστάθειας, η οποία βρίσκεται στην 3η θέση φέτος.
- Όπως και πέρυσι, η υπερθέρμανση του πλανήτη βρίσκεται στην 1η θέση τόσο μεταξύ των ειδικών όσο και του κοινού. Όμως, για πρώτη φορά, ο κίνδυνος αυτός κατατάσσεται πρώτος σε κάθε περιοχή του κόσμου, από κοινό και ειδικούς, χωρίς εξαίρεση.
- Το αίσθημα ευαλωτότητας παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Το 84% των ειδικών αισθάνεται πιο ευάλωτο από ό,τι πριν από πέντε χρόνια σε εθνικό επίπεδο (έναντι 76% το 2020) και το 73% σε τοπικό επίπεδο (έναντι 64% το 2020). Αυτή η τάση είναι επίσης εμφανής στον γενικό πληθυσμό, όπου το αίσθημα ευαλωτότητας έχει αυξηθεί κατά 7% μέσα σε τρία χρόνια τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Ποιους εμπιστευόμαστε ότι θα μας βγάλουν από την κρίση;
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη μελέτη, η εμπιστοσύνη στους διάφορους φορείς για τον περιορισμό των συνεπειών των νέων παγκόσμιων κρίσεων αυξάνεται. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι επιστήμονες τους οποίους εμπιστεύονται το 84% των ειδικών και το 70% του γενικού πληθυσμού. Το επίπεδο εμπιστοσύνης στις εταιρείες αυξάνεται τόσο μεταξύ των ειδικών (72% των συμμετεχόντων, αύξηση 8% σε ένα χρόνο) όσο και του γενικού πληθυσμού (49% των συμμετεχόντων, αύξηση 4%). Ταυτόχρονα, το 93% των ειδικών και το 74% του γενικού πληθυσμού πιστεύουν ότι ο ρόλος των ασφαλιστών στον περιορισμό των επιπτώσεων των μελλοντικών κινδύνων είναι σημαντικός ή πολύ σημαντικός (έναντι 89% και 69% πέρυσι).
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News