Άρθρα

Επαγγελματική Κατάρτιση (Upskilling & Reskilling) Εργαζομένων

Ψυχολογία-συμβουλευτική

Γράφει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου*,
Ψυχολόγος BSc – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σεμιναρίων.

Στο σημερινό, συνεχώς εξελισσόμενο εργασιακό περιβάλλον, για να παραμείνει κανείς ανταγωνιστικός, σε οποιοδήποτε επάγγελμα, χρειάζεται συνεχή εκπαίδευση ή/και κατάρτιση. Η τεχνολογική πρόοδος και ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζουν τους εργασιακούς ρόλους και τις απαιτήσεις με ραγδαίους ρυθμούς, με αποτέλεσμα δεξιότητες που είχαν ζήτηση πριν λίγα χρόνια να είναι ξεπερασμένες σήμερα.

Η ανάγκη για συνεχή μάθηση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών, ώστε να παραμένουν ενημερωμένοι στα επαγγελματικά τους πεδία, είναι διαρκής και αυξανόμενη. Οι εταιρείες, επίσης, καλούνται να δείξουν ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε αυτές τις συνθήκες, για να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι καλούνται είτε να αναβαθμίσουν (upskilling) τις υπάρχουσες δεξιότητές τους είτε να αποκτήσουν νέες (reskilling).

Το upskilling αφορά τη διαδικασία της ενίσχυσης ή επέκτασης υφιστάμενων δεξιοτήτων, για να μπορεί ο εργαζόμενος να ανταποκρίνεται καλύτερα στον εργασιακό του ρόλο ή να αναλαμβάνει προηγμένες ευθύνες μέσα στο ίδιο επαγγελματικό πλαίσιο και να ελαχιστοποιεί τα κενά δεξιοτήτων. Ο σκοπός είναι η βελτιστοποίηση της απόδοσης των εργαζομένων και η διασφάλιση της θέσης τους στην αγορά εργασίας, ενώ ενισχύει την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητά τους και ενθαρρύνει την επαγγελματική εξέλιξη. Παράλληλα, βοηθά τις εταιρείες να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για μελλοντικές προκλήσεις.

Το reskilling αφορά τη διαδικασία εκμάθησης νέων δεξιοτήτων, με σκοπό ο εργαζόμενος να αναλάβει έναν διαφορετικό ρόλο μέσα στον ίδιο οργανισμό είτε σε διαφορετικό τομέα. Το reskilling είναι απαραίτητο λόγω τεχνολογικών εξελίξεων· για παράδειγμα, όταν η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει συγκεκριμένες εργασίες, όταν υπάρχει πλεονασμός θέσεων εργασίας, όταν γίνεται αναδιάρθρωση της επιχείρησης. To reskilling βοηθά στη διατήρηση ταλέντων, αντί για την απόλυσή τους και κάνει τις εταιρείες πιο ευέλικτες, ενώ υποστηρίζει την επαγγελματική εξέλιξη των εργαζομένων.

Η βασική διαφορά τους είναι ότι με το upskilling οι εργαζόμενοι μαθαίνουν νέες δεξιότητες που σχετίζονται με τον υφιστάμενο επαγγελματικό τους ρόλο, ενώ με το reskilling μαθαίνουν εντελώς νέες δεξιότητες για έναν νέο ρόλο.

Επαγγελματική Κατάρτιση (Upskilling & Reskilling) Εργαζομένων

Παρά την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητά τους για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη των επιχειρήσεων και τη διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τόσο εκείνες όσο και οι εργαζόμενοι, υπάρχουν αρκετά εμπόδια που δυσχεραίνουν τις πρωτοβουλίες μάθησης, ώστε να είναι επιτυχημένες. Η έλλειψη χρόνου είναι ένας κύριος λόγος, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες, όπως επίσης και ο περιορισμένος προϋπολογισμός, ιδιαίτερα για μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Επίσης, η αντίσταση στην αλλαγή, είτε των εργαζομένων, που, από φόβο μήπως χάσουν τη δουλειά τους, είναι απρόθυμοι, είτε των εταιρειών, που μπορεί να μην έχουν την κουλτούρα υποστήριξης της συνεχιζόμενης μάθησης. Επίσης, υπάρχει δυσκολία όταν ο σχεδιασμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων δεν λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένες απαιτήσεις και δεν στοχεύει στις σωστές δεξιότητες.

Ωστόσο, η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει δώσει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδεύσεις και εργαλεία γνώσης από όλο τον κόσμο μέσω του internet και να αποκτούν νέες δεξιότητες και πιστοποιήσεις. Η ευκολία αυτή καλλιεργεί την κουλτούρα της διά βίου μάθησης, που κρίνεται αναγκαία όχι μόνο για την επαγγελματική εξέλιξη, αλλά και για την επαγγελματική επιβίωση. Εξάλλου, στην εποχή που ζούμε, οι άνθρωποι δεν θα μένουν πλέον σε μία δουλειά ή σε έναν κλάδο εφ’ όρου ζωής. Αρκετοί θα χρειαστεί να κάνουν αλλαγή καριέρας αρκετές φορές. Η διά βίου μάθηση υποστηρίζει αυτές τις μεταβάσεις, επιτρέποντας στους ανθρώπους να προσαρμόζονται στις αλλαγές.

Στις εταιρείες που υπάρχει η δυνατότητα συνεχούς επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των εργαζομένων υπάρχει προσωπική ανάπτυξη των ανθρώπων. Αυτό επηρεάζει το αίσθημα ικανοποίησης από την εργασία τους, αυξάνει τις πιθανότητες να παραμείνουν στην εταιρεία και ενισχύει την ικανότητά τους να προσαρμόζονται και να ανταποκρίνονται στις αλλαγές. Η συμμετοχή τόσο των διευθυντών όσο και των εργαζομένων στον σχεδιασμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων συνδέει την εκπαίδευση με τις πραγματικές ανάγκες. Η αναγνώριση και η επιβράβευση των ανθρώπων για τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα ενισχύει τη δέσμευσή τους στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση. Επίσης, οι εταιρείες παραμένουν ανταγωνιστικές και ανταποκρίνονται ταχύτερα στις απαιτήσεις της αγοράς.

Επαγγελματική Κατάρτιση (Upskilling & Reskilling) Εργαζομένων

* Η κα Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου παρέχει υπηρεσίες σε εταιρείες μέσω ατομικών συνεδριών, μικρών ομάδων εργασίας, εκπαιδευτικών σεμιναρίων και συμβουλευτικής (coaching).
Διατηρεί προσωπικό γραφείο για την παροχή συνεδριών ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής σε άτομα, οικογένειες, ζευγάρια και ομάδες.
Έχει υπάρξει ανώτατο στέλεχος Ασφαλιστικών Εταιρειών.
e-mail: [email protected]


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας