Άρθρα

Η αλληλεπίδραση μεταξύ απώλειας της βιοποικιλότητας και της ασφαλιστικής βιομηχανίας

Απόψεις & Θέσεις Φοιτητών του ΠΑ.ΠΕΙ.

Της Βιργινίας Δελατόλα,
φοιτήτριας 6ου εξαμήνου, Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής.
Η βιοποικιλότητα αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για τη διασφάλιση της οικολογικής ισορροπίας και της ανθρώπινης ευημερίας, καθώς υποστηρίζει τα οικοσυστήματα που συντηρούν τη ζωή στη Γη. Τα τελευταία χρόνια, η ασφαλιστική αξία της αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως μια στρατηγική ζωτικής σημασίας για την προστασία και διατήρηση των οικοσυστημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να αναλύσουμε πώς η βιοποικιλότητα μπορεί να λειτουργήσει ως μορφή ασφαλιστικής κάλυψης και να εξετάσουμε τις δυνατότητές της στο πεδίο της ασφάλισης.
Η σημασία της Βιοποικιλότητας για την Κοινωνικοοικονομική Ανάπτυξη
Η βιοποικιλότητα αποτελεί τη βάση των οικοσυστημάτων, που παρέχουν μια ποικιλία κρίσιμων υπηρεσιών: από την κλιματική ρύθμιση και την ανακύκλωση θρεπτικών ουσιών μέχρι τη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους και την καθαρότητα των υδάτων. Οι υπηρεσίες αυτές διασφαλίζουν βασικές ανάγκες και συνεισφέρουν σημαντικά στην ανθρώπινη ευημερία και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη. Η γεωργία, για παράδειγμα, εξαρτάται από τη βιοποικιλότητα για τη γονιμότητα του εδάφους, την επικονίαση και την προστασία από τα παράσιτα, ενώ η υγεία των οικοσυστημάτων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην κλιματική σταθερότητα, την οποία επηρεάζουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η βιοποικιλότητα προσφέρει ανθεκτικότητα στα οικοσυστήματα, βοηθώντας τα να προσαρμόζονται στις περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές. Παράλληλα, συνδέεται άμεσα με την ανθρώπινη υγεία, καθώς ένας μεγάλος αριθμός φαρμακευτικών ουσιών προέρχεται από φυτά και μικροοργανισμούς. Η απώλεια βιοποικιλότητας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της διαθεσιμότητας τέτοιων φυσικών πόρων, υπονομεύοντας την ικανότητά μας να αναπτύσσουμε νέες θεραπείες για ασθένειες.
Από οικονομική άποψη, η βιοποικιλότητα έχει τεράστια αξία, υποστηρίζοντας πάνω από το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ο τομέας της γεωργίας, η αλιεία, η δασοκομία και ο τουρισμός είναι παραδείγματα οικονομικών δραστηριοτήτων που εξαρτώνται άμεσα από την υγεία των οικοσυστημάτων. Η απώλεια της βιοποικιλότητας απειλεί την οικονομική σταθερότητα, ενώ οι επενδύσεις στη διατήρηση και αποκατάσταση της φύσης μπορούν να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα οφέλη, τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία. Η ενσωμάτωση πολιτικών για τη βιωσιμότητα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στα αναπτυξιακά σχέδια των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων καθίσταται όλο και πιο επιτακτική, καθιστώντας τη διατήρηση της βιοποικιλότητας έναν πυλώνα κοινωνικής ευημερίας και οικονομικής προόδου.

Οι επιπτώσεις της Απώλειας Βιοποικιλότητας στην Ασφάλιση και οι Οικονομικοί Μηχανισμοί για την Αξιολόγηση των Οικοσυστημάτων
Η απώλεια βιοποικιλότητας έχει άμεσες συνέπειες στην ασφαλιστική βιομηχανία, καθώς οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι αυξάνονται. Τα οικοσυστήματα, όταν βρίσκονται σε υγιή κατάσταση, παρέχουν φυσικές υπηρεσίες προστασίας, όπως η απορρόφηση πλημμυρών, ο μετριασμός καταιγίδων και η πρόληψη εδαφικών διαβρώσεων. Όταν η βιοποικιλότητα μειώνεται, τα οικοσυστήματα χάνουν την ικανότητα να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες, με αποτέλεσμα την αύξηση των φυσικών καταστροφών και των αντίστοιχων ασφαλιστικών απαιτήσεων. Οι ασφαλιστικές εταιρείες βλέπουν το κόστος των συμβολαίων να αυξάνεται, γεγονός που επιδρά στις τιμές των ασφαλίστρων, αλλά και στις στρατηγικές τους.
Η ασφαλιστική βιομηχανία μπορεί να ενσωματώσει τη διατήρηση της φύσης στις πολιτικές της, επιβραβεύοντας πρακτικές που προωθούν τη βιοποικιλότητα και παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις σε φυσικά οικοσυστήματα και βιώσιμες υποδομές. Επιπλέον, η ανάπτυξη ασφαλιστικών προϊόντων που προωθούν την προστασία των οικοσυστημάτων δημιουργεί μια αμοιβαία επωφελή σχέση ανάμεσα στη φύση και τους ασφαλιστές, ενισχύοντας ταυτόχρονα την οικονομική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα.

Για να αξιολογηθεί η ασφαλιστική αξία των οικοσυστημάτων, χρειάζεται μια πολυδιάστατη προσέγγιση, που θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο την υλική αξία των φυσικών πόρων, αλλά και τις “αόρατες” υπηρεσίες που προσφέρουν. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η συνολική αξία της φύσης ανέρχεται στα 125-140 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτή η αξιολόγηση υπογραμμίζει την ανάγκη για πολιτικές και επιχειρηματικές προσεγγίσεις που ενισχύουν την υγεία των οικοσυστημάτων και διασφαλίζουν τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της ασφαλιστικής αξίας που προσφέρει η φύση.
Πολιτικές και Στρατηγικές Συστάσεις για την Προστασία της Βιοποικιλότητας μέσω της Ασφάλισης
Πολιτικές που ενθαρρύνουν τη διατήρηση της βιοποικιλότητας μπορούν να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων και να υποστηρίξουν την ασφαλιστική βιομηχανία. Στρατηγικές όπως η ενίσχυση βιώσιμων πρακτικών, η επένδυση σε φυσικές υποδομές και η συνεργασία με κυβερνητικούς φορείς και περιβαλλοντικούς οργανισμούς είναι κρίσιμες. Η εισαγωγή ασφαλιστικών προϊόντων που επιβραβεύουν τις βιώσιμες πρακτικές και υποστηρίζουν τη διατήρηση της βιοποικιλότητας μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά στην ανάπτυξη ανθεκτικών οικοσυστημάτων.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο, συνεργαζόμενες με τον δημόσιο τομέα και μη κυβερνητικούς οργανισμούς για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής πολιτικής και της προστασίας των φυσικών πόρων. Μέσω της εφαρμογής βιώσιμων στρατηγικών και της προσαρμογής των ασφαλιστικών προϊόντων, οι ασφαλιστές μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός οικονομικού μοντέλου που εναρμονίζεται με τη βιωσιμότητα. Αυτές οι δράσεις όχι μόνο προάγουν την περιβαλλοντική και οικονομική σταθερότητα, αλλά προσφέρουν και μακροπρόθεσμα οφέλη για την κοινωνία και τη φύση, υποστηρίζοντας ένα πιο ανθεκτικό και βιώσιμο μέλλον.
Πηγές
- Loreau, M., Barbier, M., Filotas, E., Gravel, D., Isbell, F., Miller, S. J., … & Dee, L. E. (2021). Biodiversity as insurance: from concept to measurement and application. Biological Reviews, 96(5), 2333-2354.
- Joof, F., Samour, A., Tursoy, T., & Ali, M. (2023). Climate change, insurance market, renewable energy, and biodiversity: double-materiality concept from BRICS countries. Environmental Science and Pollution Research, 30(11), 28676-28689.
- Golnaraghi, M., & Mellot, A. (2022). Nature and the Insurance Industry: Taking action towards a nature-positive economy. The Geneva Association.
- Primmer, E., & Paavola, J. (2021). Insurance value of ecosystems: an introduction. Ecological Economics, 184, 107001.
- Giglio, S., Kuchler, T., Stroebel, J., & Zeng, X. (2023). Biodiversity risk (No. w31137). National bureau of economic research.
Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News