Άρθρα

Ν. Λιάγκας: Η ιδιωτική ασφάλιση “ανάχωμα” στις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών

Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει ως “ανάχωμα” στις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών υποστηρίζει ο κ. Νάσος Λιάγκας, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της ΝΟS Agents Α.Ε., στο άρθρο* που ακολουθεί, προτείνοντας, παράλληλα, συνένωση δυνάμεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Ν. Λιάγκας: Η ιδιωτική ασφάλιση “ανάχωμα” στις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών

Τα δεδομένα που έχουμε πια για την κλιματική αλλαγή δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε φαινόμενα όπως πυρκαγιές και καταιγίδες με τεράστιες επιπτώσεις στις κοινότητες που εμφανίζονται. Η ακίνητη περιουσία είναι συνυφασμένη με την κουλτούρα μας σαν λαός, εξ ου και τα μεγάλα ποσοστά ιδιοκατοίκησης. Ωστόσο, σήμερα, “επιβάλλεται” να αναλογιστούμε τις συνέπειες μιας φυσικής καταστροφής σε ένα σπίτι ή στις κτηριακές υποδομές μιας επιχείρησης.

Τα νούμερα που καταγράφονται, πλέον, στις φυσικές καταστροφές αποτυπώνουν και την ανάγκη να υπάρξει μια πολιτική προστασίας σε αυτό το επίπεδο, με μέτρα τα οποία θα δώσουν κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να ασφαλίσουν την περιουσία τους. Από την επέλαση του Daniel, τον Σεπτέμβριο του 2023, μόνο η ασφαλιστική αγορά κατέβαλε 302,7 εκατ. ευρώ για βιομηχανίες και καταστήματα και 20 εκατ. ευρώ σε κατοικίες.

Η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2024 σε όσες κατοικίες ήταν ασφαλισμένες, ήταν μεν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν ήταν σαν μέτρο επαρκές για να οδηγήσει μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων στο να έχουν θωρακίσει μέσα από ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο το σπίτι τους. Χρειάζεται να υπάρξει ένα δομημένο πλαίσιο, που θα παροτρύνει τους ιδιοκτήτες να ασφαλίσουν την περιουσία τους, επεκτείνοντας το υφιστάμενο μέτρο, παρέχοντας μεγαλύτερη έκπτωση, λόγου χάριν της τάξεως του 30%-40% στον φόρο ακίνητης περιουσίας. Σταδιακά, πρέπει ο κόσμος να αποκτήσει ασφαλιστική συνείδηση και αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τη σωστή ενημέρωση. Ενημέρωση για το τι σημαίνει, στην πράξη, ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας και ποιος ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και της μελέτης αναγκών.

Στην περίπτωση της μεγάλης καταστροφής που βιώσαμε με την καταιγίδα Daniel, στη Θεσσαλία, ο μεγάλος αριθμός ανασφάλιστων επιχειρήσεων και κατοικιών “ήχησε” ενδεχομένως και τον πρώτο “κώδωνα του κινδύνου” για τη σημασία τού να υπάρχει ένα μοντέλο όπου το κράτος θα συμπράττει με την ιδιωτική ασφάλιση για να διασφαλίσει τις περιουσίες των ανθρώπων. Στην περίπτωση δε των επιχειρήσεων, δρομολόγησε και τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής ασφάλισης για όσες εταιρείες έχουν μεγάλο κύκλο εργασιών. Κι εδώ πρέπει να υπάρξει διεύρυνση του μέτρου και επέκτασή του, καθώς, στην πλειονότητά τους, οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι ασφαλισμένες, ενώ το πρόβλημα εντοπίζεται στις πιο μικρές εταιρείες, όπου η ασφάλιση εντάσσεται στις «ελαστικές» δαπάνες του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα, συχνά, να μην υλοποιείται.

Εν κατακλείδι, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε “ανάχωμα” στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων φυσικών φαινομένων στον τομέα της ακίνητης περιουσίας, η λύση είναι να υπάρξει ασφάλιση κατοικιών και κτηριακών υποδομών των επιχειρήσεων σε μεγαλύτερη κλίμακα. Κι αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν υπάρξει συνένωση δυνάμεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Η ΝΟS, ένας από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές της αγοράς, με πάνω από 2.000 συνεργάτες και 30 χρόνια εμπειρίας, παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ασφάλισης κατοικίας, με ανταγωνιστικά ασφαλιστικά πακέτα, προσαρμοσμένες πάντα στις προσωπικές σας ανάγκες.

*Αναδημοσίευση από το περιοδικό Επιχειρηματικός Κόσμος του Ε.Ε.Α.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας