Εταιρείες

Θραύση κρυστάλλων: τη χρειαζόμαστε για 690.000 λόγους!

Η θραύση κρυστάλλων είναι μία από τις προαιρετικές καλύψεις που περιλαμβάνονται στις ασφαλίσεις των αυτοκινήτων. Η χρησιμότητά της, ως κάλυψη, αποδεικνύεται περίτρανα όταν υποστεί ζημιά το παρμπρίζ, τα περιμετρικά παράθυρα ή η εργοστασιακή γυάλινη ηλιοροφή τους –κάτι διόλου απίθανο, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Hellas Direct από τους ασφαλισμένους της.

Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να μην αντιληφθούμε καν πότε θα ξεκινήσει η ζημιά σε ένα από τα τζάμια (ειδικά στο παρμπρίζ) του αυτοκινήτου μας. Ενώ οδηγούμε, μπορεί ένα μικροσκοπικό πετραδάκι να εκτοξευτεί από προπορευόμενο όχημα και να “σκάσει” στο παρμπρίζ μας. Το μικρό σημαδάκι που θα αφήσει δεν θα γίνει άμεσα αντιληπτό· θα είναι μεν “αόρατο”, αλλά διόλου… “αθώο”! Άμεσα αντιληπτό θα γίνει, βέβαια, το σημάδι που θα αφήσει ένα αντικείμενο (π.χ. γλάστρα) που θα πέσει στην ηλιοροφή ή στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου μας από κάποιο μπαλκόνι ή όταν κάποιος χρησιμοποιήσει ένα από τα παράθυρά του για να μπει μέσα και να ψάξει για τυχόν πολύτιμα αντικείμενα ή χρήματα…

Όλα τα παραπάνω ως σκέψεις και ενδεχόμενα παύουν να μας απασχολούν και να μας προβληματίζουν, από τη στιγμή που θα επιλέξουμε να συμπεριλάβουμε την προαιρετική κάλυψη της θραύσης κρυστάλλων στην ασφάλεια αυτοκινήτου μας.

Η Hellas Direct γλίτωσε στους ασφαλισμένους της €689.850 το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024

Πολλοί ήταν οι ασφαλισμένοι της Hellas Direct που βρέθηκαν αντιμέτωποι με σπασμένο τζάμι στο αυτοκίνητό τους μέχρι στιγμής το 2024. Για την ακρίβεια, το διάστημα αυτό, η εταιρία κατέγραψε σχεδόν 2.560 τέτοια περιστατικά.

Οι παθόντες οδηγοί, επειδή είχαν φροντίσει να έχουν την κάλυψη για θραύση κρυστάλλων, δεν χρειάστηκε να κάνουν κάτι οι ίδιοι· η ασφαλιστική τους αναλαμβάνει ό,τι χρειάζεται να γίνει για την αποζημίωση αυτοκινήτου, και μάλιστα ακόμα και την ίδια μέρα. Αν οι οδηγοί επέλεγαν συνεργάτη της Hellas Direct και δικά του υλικά, το κόστος επισκευής ήταν για τους ίδιους μηδενικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της, η Hellas Direct εξοικονόμησε με την κάλυψη αυτή για τους ασφαλισμένους της πάνω από €689.850 μέσα στους πρώτους 8 μήνες του 2024. Το κάθε περιστατικό κόστισε κατά μέσο όρο €290, ενώ για να συμπεριλάβει ένας οδηγός τη θραύση κρυστάλλων σε ετήσιο συμβόλαιο δίνει κατά μέσο όρο €20. Τα ποσά “μιλούν” και αποδεικνύουν γιατί η θραύση κρυστάλλων είναι χρήσιμη και συμφέρουσα κάλυψη: αν η ζημιά τύχει σε κάποιον που δεν διαθέτει την κάλυψη, θα κληθεί να δώσει πολλά περισσότερα χρήματα. Και το κόστος θα ανέβει ακόμα πιο πολύ, αν κάποιος βρεθεί με παραπάνω από ένα σπασμένα παράθυρα (π.χ. σε περίπτωση παραβίασης του αυτοκινήτου) ή αν υποστεί βλάβη η ηλιοροφή ή αν τα τζάμια του του αυτοκινήτου είναι θερμαινόμενα ή με αισθητήρες. Το μέσο κόστος, ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι πολλαπλάσιο.

Πετραδάκια & παρμπρίζ: ο βασικός “ένοχος” & το πιο συχνό “θύμα”

Πάνω από 6 στα 10 περιστατικά με σπασμένα τζάμια –ποσοστό 62%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Hellas Direct από ασφαλισμένους της στο 8μηνο το 2024– προκαλούνται από πετραδάκι. «Δυσανάλογα μικρό για τη ζημιά και το κόστος που προκαλεί», θα σκεφτεί κάποιος, όμως, εκτοξεύεται με τόση δύναμη από τη ρόδα του μπροστινού αυτοκινήτου και σκάει τόσο ορμητικά πάνω στο παρμπρίζ, που δικαιολογείται γιατί κάτι τόσο μικρό, μπορεί να κάνει τόσο μεγάλη ζημιά! Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, το παρμπρίζ είναι πολύ συχνό “θύμα”.

Τα υπόλοιπα περιστατικά με σπασμένα τζάμια που κατέγραψε η Hellas Direct το 2024 είχαν άλλες αιτίες: το 18% οφειλόταν σε κακόβουλες ενέργειες, το 15% – πάνω από 1 στα 6- προκλήθηκε από άλλο αντικείμενο που έπεσε πάνω στο τζάμι, το 3% έγινε από άγνωστο αντικείμενο ενώ το αυτοκίνητο ήταν εν κινήσει και σε ποσοστό 2% η ζημιά οφειλόταν στον ίδιο τον ιδιοκτήτη.

Το συμπέρασμα…

Ακόμα και ο πιο προσεκτικός οδηγός δεν μπορεί να προβλέψει ή να αποφύγει τον αστάθμητο παράγοντα: το πετραδάκι που θα πεταχτεί στο παρμπρίζ ή τη γλάστρα που θα πέσει από κάποιο μπαλκόνι ή κάποιον που “βάζει στο μάτι” το αυτοκίνητό του… Μπορεί, όμως, να προβλέψει πως η Θραύση κρυστάλλων θα του “λύσει τα χέρια” στη δύσκολη στιγμή. Προαιρετική μεν κάλυψη, όμως, απαραίτητη και συμφέρουσα οικονομικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Hellas Direct.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας