Άρθρα

Από €7 έως €13 εκτιμά το ΥπΟικ το ετήσιο κόστος για την υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτων έναντι φυσικών καταστροφών

Στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της υποχρεωτικής ασφάλισης αυτοκινήτων και επιχειρήσεων (με τα νέα όρια) έναντι φυσικών καταστροφών αναφέρθηκαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξη Τύπου της 16ης Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, για την εξειδίκευση των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ,  αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, και στην προστασία από φυσικές καταστροφές.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναφέρονται τα εξής ως προς την Προστασία από φυσικές καταστροφές1:

«Στόχος των πρωτοβουλιών είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας τόσο των νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσο και του κρατικού προϋπολογισμού απέναντι τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών οι οποίες τα τελευταία χρόνια είναι συχνότερες και μεγαλύτερης έντασης σε σχέση με το παρελθόν. Ακολουθώντας καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών υιοθετούνται οι εξής παρεμβάσεις:

  1. Διπλασιάζεται από 10 σε 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών.
  2. Κατοικίες μεγαλύτερης αξίας που ασφαλίζονται θα συνεχίσουν να έχουν την έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ και θα πρέπει έως 1/6/2025 να έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές, διαφορετικά δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος.
  3. Από 1/6/2025 όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Σήμερα το μέτρο ισχύει με όριο 2 εκατ. τζίρο και αφορά 17.000 νομικά πρόσωπα (το 5% του συνόλου των επιχειρήσεων) που έχουν το 87% των ακαθάριστων εσόδων του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας. Με τη μείωση του ορίου τζίρου στις 500.000 ευρώ το μέτρο επεκτείνεται σε 51.000 νομικά πρόσωπα (το 15% του συνόλου) που έχουν το 95% των ακαθάριστων εσόδων του συνόλου των επιχειρήσεων χώρας.
  4. Από 1/1/2025 και με την ανανέωση ή τη σύναψη νέου ασφαλιστήριου συμβολαίου όλα τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης υποχρεούνται να είναι ασφαλισμένα και για φυσικές καταστροφές (το κόστος εκτιμάται σε 7 έως 13 ευρώ ετησίως)».
Και ένα σχόλιο με αφορμή το πώς παρουσιάζονται από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης τα ζητήματα που αφορούν σε θέματα ιδιωτικής ασφάλισης: 

«Ακούω και απορώ!

Δελτίο ειδήσεων μεγάλου καναλιού εθνικής εμβέλειας.

Απορούν και δυσφορούν οι δύο εκφωνητές που θεωρούνται και δημοσιογράφοι, για την υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη έναντι φυσικών καταστροφών των αυτοκινήτων!

Έστω ότι δεν αντιλαμβάνονται. Έστω ότι αντιπολιτεύονται.

Γιατί δεν ρωτούν να μάθουν και μετά να μας “ενημερώσουν”;

Σημειωτέον, ο ένας εκ των δύο έχει πρωταγωνιστήσει και σε διαφημιστικό σποτ ασφαλιστικής εταιρείας.

Δημήτρης Ρουχωτάς»

  1. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, η προστασία από φυσικές καταστροφές είναι μία από τις 4 δράσεις για Σύγχρονη και Ανθεκτική στις κρίσεις οικονομία. Οι άλλες τρεις είναι: το Υγιές τραπεζικό σύστημα που θα υπηρετεί την οικονομία, τα Κίνητρα για επενδύσεις στην καινοτομία καθώς και για εξαγορές – συγχωνεύσεις, και η Προώθηση της δημιουργίας Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου. ↩︎

Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας