Διεθνή

Morningstar DBRS: Ανακάμπτουν οι ιταλικές ασφαλιστικές εταιρείες

Ο ιταλικός ασφαλιστικός τομέας φαίνεται πως έχει ξεπεράσει, ως επί το πλείστον, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε το 2023 και οι τρέχουσες προοπτικές του βελτιώνονται. Με βάση τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, οι ιταλικές ασφαλιστικές εταιρείες κατάφεραν να βελτιώσουν την κερδοφορία τους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ενίσχυσαν περαιτέρω τους ήδη σταθερούς δείκτες Solvency II.

Ο αυξημένος κίνδυνος ακύρωσης και η παρατεταμένη πτώση των ασφαλίστρων στον κλάδο ζωής συνέπεσαν με τη διάσωση της εταιρείας ασφαλίσεων ζωής Eurovita S.p.A. από μια ομάδα ιταλικών ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα περιόρισαν σημαντικά την κερδοφορία των ασφαλιστικών εταιρειών ζημιών. Ωστόσο, οι προοπτικές για το 2024 βελτιώνονται, σύμφωνα με τη Morningstar DBRS, τόσο για τους ασφαλιστές ζωής όσο και για τους ασφαλιστές ζημιών, κυρίως λόγω της αύξησης των ασφαλίστρων στον κλάδο ζωής, όπως αποδεικνύεται από τα ενδιάμεσα στοιχεία του 2024, καθώς και από τη συνεχή ανάπτυξη των εταιρειών ασφάλισης περιουσίας. Ενδιαφέρον θα έχει και η εξέλιξη της έκθεσης των ιταλικών ασφαλιστικών εταιρειών σε κινδύνους φυσικής καταστροφής (nat-cat), ειδικά υπό το φως της πρόσφατα εγκεκριμένης υποχρεωτικής ασφάλισης έναντι καταστροφικών γεγονότων για τις ιταλικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ιταλική Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (ANIA), τα συνολικά ασφάλιστρα ζωής ανήλθαν σε €40,8 δισ. τον Μάιο του 2024, αυξημένα κατά 18% από την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους (Ιανουάριος – Μάιος 2023). Τα ασφάλιστρα των παραδοσιακών προϊόντων ασφάλισης ζωής αυξήθηκαν κατά 14%, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια unit linked σημείωσαν αύξηση 28%, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2023. Η θετική τάση στα ασφάλιστρα οφείλεται, κυρίως, στη συνολική αναδιάρθρωση των παραδοσιακών προϊόντων ζωής, που προσφέρουν πιο ελκυστικές αποδόσεις, καθώς και σε ένα πιο σταθερό περιβάλλον επιτοκίων. Το 2023, τα ασφάλιστρα ζωής περιορίστηκαν ως αποτέλεσμα του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των υψηλότερων επιτοκίων, που ενίσχυσε τη ζήτηση εναλλακτικών επενδύσεων. Επιπλέον, η αβεβαιότητα λόγω του δύσκολου γεωπολιτικού περιβάλλοντος και του υψηλότερου κόστους ζωής οδήγησε τους Ιταλούς ιδιώτες επενδυτές να προτιμήσουν επενδυτικά προϊόντα με ελάχιστη εγγύηση κεφαλαίου. Κατά συνέπεια, η ζήτηση για unit linked συμβόλαια το 2023 μειώθηκε σημαντικά, με τα ασφάλιστρα που σχετίζονται με αυτόν τον τύπο προϊόντος να μειώνονται κατά 35% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο (2022). Αντίθετα, οι Ιταλοί επενδυτές λιανικής προτίμησαν τα παραδοσιακά προϊόντα ζωής, με τα ασφάλιστρα αυτού του κλάδου να αυξάνονται κατά 12% σε ετήσια βάση. Όσον αφορά τα κανάλια διανομής, οι τράπεζες και τα ταχυδρομεία παραμένουν η κυρίαρχη αγορά για ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής στην Ιταλία, αντιπροσωπεύοντας το 67% των συνολικών ασφαλίστρων ζωής που εγγράφηκαν έως τον Μάιο του 2024, ακολουθούμενα από χρηματοοικονομικούς συμβούλους (15%), πράκτορες (12%), direct δίκτυα (5%) και μεσίτες (1%).

Morningstar DBRS: Ανακάμπτουν οι ιταλικές ασφαλιστικές εταιρείες

Τα ασφάλιστρα ζημιών αυξήθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση το 2023, σε €44,7 δισ., και κατά επιπλέον 8% το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε €11,9 δισ. Σημαντικό μέρος αυτών των ασφαλίστρων σχετίζεται με τον κλάδο ασφάλισης οχημάτων (περίπου 40%). Μετά από μια περίοδο στασιμότητας, τα ασφάλιστρα οχημάτων άρχισαν να αυξάνονται ξανά, ως αποτέλεσμα των στρατηγικών ανατιμολόγησης που εφαρμόστηκαν έως το 2023 και το 2024 από τις εταιρείες, υπό πληθωριστική πίεση. Ως αποτέλεσμα, τα ασφάλιστρα οχημάτων αυξήθηκαν κατά 8% το 2023, έναντι του 2022, και κατά επιπλέον 11% το πρώτο τρίμηνο του 2024, έναντι του πρώτου τριμήνου του 2023. Οι λοιποί κλάδοι αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, υποστηριζόμενοι από το σχετικά χαμηλό ποσοστό διείσδυσης της αγοράς ασφάλισης ζημιών στην Ιταλία, σε σύγκριση με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Το ποσοστό διείσδυσης της ιταλικής αγοράς ασφάλισης ζημιών (υπολογιζόμενο ως ασφάλιστρα ζημιών/ΑΕΠ) ήταν 1,8% το 2023, σε σύγκριση με 2,3% στη Γερμανία, 4% στη Γαλλία και 6,8% στην Ολλανδία. Τα ασφάλιστρα του κλάδου υγείας αυξήθηκαν κατά περίπου 12% σε ετήσια βάση το 2023 αλλά και το πρώτο τρίμηνο του 2024, κυρίως λόγω αύξησης των ομαδικών ασφαλιστηρίων. Ο κλάδος περιουσίας αυξήθηκε κατά περίπου 8% σε ετήσια βάση, όσον αφορά τα ασφάλιστρα το 2023, αλλά και το πρώτο τρίμηνο του 2024, κυρίως λόγω της υψηλότερης ζήτησης για ασφάλιση έναντι δυσμενών καιρικών φαινομένων. Από την άλλη πλευρά, τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα στην Ιταλία το 2023 οδήγησαν σε επιδείνωση της συνολικής κερδοφορίας του κλάδου ασφαλίσεων περιουσίας.

Morningstar DBRS: Ανακάμπτουν οι ιταλικές ασφαλιστικές εταιρείες

Συνολικά, οι ιταλικές ασφαλιστικές εταιρείες βελτίωσαν την κερδοφορία τους το 2023, επωφελούμενες κυρίως από υψηλότερα έσοδα από επενδύσεις. Όπως αναφέρεται στην επισκόπηση της ιταλικής ασφάλισης 2023/2024 της ANIA, η συνολική μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) ήταν 11,6% το 2023, σε σύγκριση με 3,3% το 2022. Οι ασφαλιστικές εταιρείες ζωής ανέφεραν ROE 14,1% σε σύγκριση με -1% το προηγούμενο έτος, ενώ το ROE των εταιρειών ασφάλισης ζημιών ήταν 8,3%, έναντι 8,8% το προηγούμενο έτος. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε βελτίωση του ήδη ισχυρού δείκτη Solvency II στο 259% στο τέλος του 2023, έναντι 247% στα τέλη του 2022. Επιπλέον, η συγκέντρωση των ιταλικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των ιταλικών ασφαλιστικών εταιρειών συνεχίζει να μειώνεται: το ποσοστό τους διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε 33% το 2023, σε σύγκριση με 35% το 2022 και 42% το 2019. Οι ιταλικές ασφαλιστικές εταιρείες αύξησαν, κατά μέσο όρο, τις επενδύσεις τους σε ξένα κρατικά ομόλογα (15% του συνόλου το 2023 έναντι 10% το 2019). Το συνολικό ποσοστό της έκθεσής τους σε επενδύσεις σε ακίνητα (εξαιρουμένης της ιδίας χρήσης) παραμένει οριακό στο 1% του συνολικού επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

Πηγή: Morningstar DBRS


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας