Άρθρα, Οι Ειδήσεις
Δ. Λύχρου: Γιατί η ΕΑΕΕ δεν αναφέρεται στην εναρμονισμένη πρακτική των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων;
Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στις 27 Ιουνίου (Ασφαλίσεις Υγείας – 5 Διευκρινίσεις & 1 Πρόταση), θεωρούμε πως είναι εξαιρετικά χρήσιμος ένας ανοιχτός δημόσιος διάλογος για το μείζον ζήτημα των ασφαλίστρων υγείας. Οι θέσεις και οι απόψεις που εκφράζουν οι ενδιαφερόμενοι, δημοσίως και επωνύμως, αποτυπώνουν όχι μόνο τη συλλογιστική τους αλλά και το ρίσκο που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν, εκτιθέμενοι για ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους ασφαλισμένους. Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές είναι σταθερά παρόντες σε αυτόν τον διάλογο και η κα Δήμητρα Λύχρου, Πρόεδρος της ΕΕΑΕ και Γενική Γραμματέας της ΕΑΔΕ, διατυπώνει ενδιαφέροντα συμπεράσματα, παρατηρήσεις αλλά και απορίες που προκύπτουν από την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΑΕΕ.
«Η συζήτηση για τα θέματα ασφάλισης υγείας και κόστους έχει ανοίξει με πρωτοβουλία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, μιας και είμαστε οι πρώτοι αποδέκτες της δυσφορίας των πελατών, εδώ και καιρό, καθώς η υπέρμετρη αύξηση των ασφαλίστρων οδηγεί στην έξοδο συνεπείς μακροχρόνια ασφαλισμένους, που αδυνατούν να διατηρήσουν τα ασφαλιστήριά τους σε μία ηλικία που τα καθιστά απαραίτητα.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ, το ποσοστό ακυρώσεων των ατομικών και ομαδικών ασφαλίσεων κινείται στο 14%, είναι εξαιρετικά υψηλό, λαμβανομένης υπ’ όψιν της κακής κατάστασης του δημοσίου συστήματος υγείας, και οφείλεται στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι να ανταποκριθούν στα αυξημένα ασφάλιστρα και να διατηρήσουν τα συμβόλαιά τους.
Σύμφωνα με όσα έχουμε αναφέρει στο Δελτίο Τύπου της 4/3/2024, αλλά και σε όλες τις κατ’ ιδίαν αναφορές μας στους εμπλεκόμενους φορείς, οι κύριοι λόγοι που έχουν οδηγήσει στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι δύο.
Ο πρώτος λόγος είναι η εναρμονισμένη πρακτική των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, που χρεώνουν με διαφορετική τιμολόγηση τους προσερχομένους, με ιδιωτικό ασφαλιστήριο υγείας, νοσηλευόμενους.
Έχουμε στοιχεία ότι η χρέωση νοσηλείας στα συμβεβλημένα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι κατά 50% υψηλότερη στις περιπτώσεις που υπάρχει και δηλώνεται ασφαλιστήριο υγείας.
Κρίνουμε καλοπροαίρετα τη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, διατηρούμε την απορία γιατί αυτό το στοιχείο δεν αναφέρεται και δεν κατανοούμε γιατί προσπερνάται με ευκολία. Για εμάς θα ήταν το ισχυρότερο κίνητρο στην διαπραγμάτευση, αφού αποδεικνύεται ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης του κόστους και ούτως ή άλλως παρέχεται στους ιδιώτες που νοσηλεύονται.
Η διευκρίνιση που παρέχεται για τη μεγάλη αύξηση των ασφαλίστρων, που είναι αποτέλεσμα της εκτίναξης του κόστους νοσηλείας, παραβλέπει το γεγονός ότι εδράζεται στην ήδη υψηλή βάση υπολογισμού που είναι συμβατικά συμφωνημένη.
Παράλληλα, η μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάζεται δίνει στοιχεία μόνο για τις μακροχρόνιες ασφαλίσεις, ενώ γνωρίζουμε ότι οι Εταιρείες δεν σχηματίζουν αποθέματα ανά προϊόν αλλά κατά κλάδο. Θα είναι, λοιπόν, χρήσιμο στη διευκρίνιση που παρέχεται να αναλυθεί και το συνολικό αποτέλεσμα του κλάδου, για να μη διατηρείται η αμφιβολία για τους λόγους της μεμονωμένης αναφοράς.
Η αναφορά ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι απλώς “διαχειριστής” των ασφαλίστρων υγείας, και μόνο συγκεντρώνει και πληρώνει το κόστος περίθαλψης, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στον ασφαλισμένο. Δεν υπάρχει κέρδος για την ασφαλιστική επιχείρηση που τον ασφαλίζει; Δεν πληρώνεται η ασφαλιστική εταιρεία για τις υπηρεσίες που παρέχει; Δεν απευθύνεται ο πελάτης στην ασφαλιστική εταιρεία, για να επωφεληθεί και ο ίδιος από την καλύτερη συμφωνία που θα διεκδικήσει η ασφαλιστική για το σύνολο των πελατών – ασφαλισμένων της;
Πώς, λοιπόν, είναι απλός “διαχειριστής”;
Πιστεύουμε ότι μία συντονισμένη πίεση και επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων που υπογράφουν οι Εταιρείες, σεβόμενοι πάντοτε τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού που επικαλούνται, θα μπορούσε να βελτιώσει τη σημερινή κατάσταση και να φέρει αποτελέσματα. Άλλωστε, η μέχρι σήμερα διαπραγμάτευση που γίνεται από την κάθε Εταιρεία ξεχωριστά δεν έχουμε αντιληφθεί να έχει φέρει ιδιαίτερα ευνοϊκά αποτελέσματα σε καμία.
Ο δεύτερος λόγος, που αφορά τη φορολόγηση των ασφαλίστρων με 15% και της αποζημίωσης με 24% ΦΠΑ, είναι πράγματι σημαντικός λόγος επιβάρυνσης του ασφαλίστρου.
Έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει η Πολιτεία να αναθεωρήσει το νομοθέτημα που ισχύει εδώ και τρία χρόνια και συνδέει τον πληθωρισμό με τον σχετικό δείκτη του ΙΟΒΕ και να καταργήσει ή να μειώσει τους δύο φόρους που αναφέρουμε ανωτέρω και που πληρώνουν οι καταναλωτές και στα ασφάλιστρα και στην τυχόν νοσηλεία τους.
Δεν θα είναι “δώρο” στην ιδιωτική ασφάλιση η φορολογική ελάφρυνση αλλά άμεσο όφελος στο κράτος, που θα επωφεληθεί από τη μειωμένη δαπάνη στο ΕΣΥ και στον ΕΟΠΥΥ.
Σήμερα, που φαίνεται ότι η Πολιτεία ακούει και προσβλέπει στη συνεργασία με την Ιδιωτική Ασφάλιση, ίσως είναι καιρός να αφουγκραστεί και αυτό το πρόβλημα, που είναι πρόβλημα της κοινωνίας.
Δήμητρα Λύχρου,
Πρόεδρος ΕΕΑΕ
Γεν. Γραμ. ΕΑΔΕ»
Από την πλευρά μας, θεωρούμε ότι η ανακοίνωση της ΕΑΕΕ έρχεται, προφανώς, ως απάντηση στην ολοένα και πιο έντονη δυσφορία που εκφράζεται, τόσο από ασφαλισμένους όσο και από ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, για τις σημαντικές αυξήσεις ασφαλίστρων που συνοδεύουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας τα τελευταία χρόνια.
Η ΕΑΕΕ στις παρατηρήσεις της, μεταξύ άλλων, καταγγέλλει ευσχήμως και διακριτικά, πλην όμως σαφώς, ότι στην αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας λειτουργεί ολιγοπώλιο, που ζημιώνει τους ασφαλισμένους. Για την ώρα, δεν υπήρξε καμία αντίδραση ούτε από την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού ούτε από την πλευρά των μεγάλων ομίλων υπηρεσιών υγείας.
Οι άμεσα θιγόμενοι, οι ασφαλισμένοι, παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μια συνθήκη που δεν τους επιτρέπει να αντιδράσουν με άλλον τρόπο παρά μόνο με την ακύρωση των συμβολαίων τους και με το να μεταφέρουν τη δυσάρεστη εμπειρία τους, αποτρέποντας το στενό τους περιβάλλον από το να ασφαλιστεί. Οι πολίτες θα συνεχίσουν να απευθύνονται στους παρόχους ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, ειδικά όσο περισσότερο απαξιώνεται το ΕΣΥ, και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναρωτιούνται γιατί το ποσοστό της out of pocket δαπάνης για υπηρεσίες υγείας παραμένει στην Ελλάδα τόσο υψηλό…
Αμαλία Ρουχωτά
Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News