ΆρθραΟι Ειδήσεις

Ιδιωτική Ασφάλιση: Τι λένε (ή δεν λένε) οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ της Δήμητρας Καζάντζα

«H ιδιωτική ασφάλιση δεν αφορά τους ψηφοφόρους μου»
(Η. Κικίλιας)

Η ασφαλιστική αγορά και η ιδιωτική ασφάλιση είναι σημαντική για την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους πολίτες. Αυτή, όμως, δεν είναι μια άποψη που συμμερίζονται στο σύνολο τους οι υποψήφιοι να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Ευρωβουλή. Παρά τις ομολογουμένως συντονισμένες και μεθοδικές προσπάθειες των φορέων του κλάδου (ΕΑΕΕ, ΕΑΔΕ), η πραγματικότητα είναι ότι το πολιτικό προσωπικό δεν αξιολογεί τα ζητήματα της ιδιωτικής ασφάλισης ως σημαντικά, για να ενημερωθούν και να έχουν άποψη επ’ αυτών. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την επικοινωνία μας με 13 υποψήφιους ευρωβουλευτές, στους οποίους απευθυνθήκαμε, για να τοποθετηθούν για την ασφαλιστική αγορά και τα σχετικά ζητήματα που θα κληθούν, εφόσον εκλεγούν, να διαχειριστούν.

Ειδικότερα, απευθυνθήκαμε στους κ.κ. Ελίζα Βόζενμπεργκ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Βασίλη Κοντοζαμάνη και Μαρία Σπυράκη από τη Νέα Δημοκρατία· Κώστα Αρβανίτη, Θεοδώρα Αυγέρη, Έλενα Κουντουρά, Γιώργο Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ· Ηλία Κικίλια, Γιάννη Μανιάτη, Φίλιππο Σαχινίδη, Ανδρέα Σπυρόπουλο από το ΠΑΣΟΚ· Γαβριήλ Σακελλαρίδη από τη Νέα Αριστερά, θέτοντάς τους τις παρακάτω ερωτήσεις:

1) Ποιο είναι, κατά την άποψή σας, το βασικότερο διακύβευμα των φετινών Ευρωεκλογών;

2) α) Θεωρείτε ότι η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κενού προστασίας και να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε βασικούς τομείς, όπως η κάλυψη φυσικών καταστροφών, η υγεία και οι συντάξεις; Λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες του Ευρωκοινοβουλίου και το σχετικό νομοθετικό έργο που έχει ολοκληρωθεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη, ποια είναι η άποψή σας για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στους παραπάνω τομείς, γενικά, και πιο ειδικά για τη χώρα μας;

β) Στο πλαίσιο της πρότασης οδηγίας EU Retail Investment Strategy-RIS, προωθείται διάταξη που απαγορεύει τις αμοιβές (προμήθειες) για τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές κατά την πώληση-διάθεση επενδυτικών προϊόντων. Ο ασφαλιστικός κλάδος στο σύνολό του (ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και εταιρείες) εκφράζει ανησυχίες για αυτή την εξέλιξη. Θα θέλαμε την άποψή σας.

Στο αίτημά μας ανταποκρίθηκαν μόνον ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης από τη Νέα Δημοκρατία και ο κ. Γιάννης Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Οι υπόλοιποι δεν θέλησαν να τοποθετηθούν. Η κα Ε. Βόζενμπεργκ, όπως πληροφορηθήκαμε από συνεργάτιδά της, έχει επιλέξει άλλους, πιο μοντέρνους τρόπους επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους της. Ο κ. Β. Κοντοζαμάνης απέφυγε να τοποθετηθεί, γιατί όπως μάς είπε δεν γνωρίζει σε βάθος τον κλάδο. Η κα Μ. Σπυράκη, μέσω συνεργάτιδάς της, δεσμεύτηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά δεν ανταποκρίθηκε ποτέ.

Ο κ. Γ. Τσίπρας (απευθείας) και η κα Ε. Κουντουρά (μέσω του βοηθού της) μας ζήτησαν περισσότερο χρόνο, για να τοποθετηθούν, και στη συνέχεια… χάσαμε τα ίχνη τους. Ο κ. Κ. Αρβανίτης δήλωσε, μέσω της συνεργάτιδάς του, ότι ως ευρωβουλευτής δεν έχει ασχοληθεί με θέματα που αφορούσαν την ασφαλιστική αγορά και δεν θα ήθελε να κάνει μια γενικόλογη τοποθέτηση. Η κα Θ. Αυγέρη δεν απάντησε ούτε στο mail ούτε στο τηλέφωνο.

Ο κ. Φ. Σαχινίδης, μέσω του βοηθού του, μας απάντησε, ευθύς εξαρχής, ότι δεν προλαβαίνει να τοποθετηθεί γραπτώς. Ο κ. Α. Σπυρόπουλος και ο κ. Γ. Σακελλαρίδης επικαλέστηκαν, μέσω των συνεργατών τους, έλλειψη χρόνου.

Στην πραγματικότητα, η απάντηση του κ. Η. Κικίλια, ο οποίος αρνήθηκε μετ’ επιτάσεως να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι «η ιδιωτική ασφάλιση δεν είναι ένα θέμα που θα ενδιέφερε τους ψηφοφόρους μου», είναι εκείνη που στην ουσία συνοψίζει και αντικατοπτρίζει την άποψη όλων των παραπάνω για την ασφαλιστική αγορά, ακόμη και εκείνων που τα κόμματά τους, στις προγραμματικές τους δηλώσεις, έχουν αναγνωρίσει την ιδιωτική ασφάλιση και τον ρόλο της.

Το καίριο ερώτημα, βέβαια, είναι πόσο καλά γνωρίζουν τους ψηφοφόρους και τις ανάγκες τους;

Θεωρούμε ότι η άρνηση των 11 υποψηφίων να τοποθετηθούν υποδηλώνει είτε άγνοια για την ασφαλιστική αγορά, είτε, αντίστοιχα, αναγνώριση της πολυπλοκότητά της, αλλά κυρίως εκφράζει μια φοβική και… παλαιοκομματική προκατάληψη, η οποία δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, φαίνεται ότι κινούνται οι κ.κ. Κεφαλογιάννης και Μανιάτης, με πλούσια ευρωπαϊκή εμπειρία, ιδίως ο πρώτος, αλλά κυρίως με πολιτικό κριτήριο. Ας δούμε τι μας απάντησαν.

Μανώλης Κεφαλογιάννης, Νέα Δημοκρατία:
Οι ευρωβουλευτές να έχουν επαφή με τις κοινωνίες και να δίνουν λόγο

Ιδιωτική Ασφάλιση: Τι λένε (ή δεν λένε) οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

1. Για το διακύβευμα των φετινών Ευρωεκλογών…

Μ.Κ.: Σήμερα, 43 χρόνια μετά, έχει δικαιωθεί πλήρως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ιστορική του στρατηγική επιλογή για την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως έχει δικαιωθεί και η ρήση του, ότι τα πολιτικά οφέλη από την ένταξή μας θα είναι πολύ περισσότερα από τα οικονομικά –που ασφαλώς δεν είναι καθόλου αμελητέα. Μόνο από την Κοινή Αγροτική Πολιτική οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν καρπωθεί πάνω από 130 δισεκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια, ενώ για τη νέα περίοδο οι εισροές θα είναι πάνω από 19 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι η χώρα μας, οι παραγωγοί μας θα πάρουν το ίδιο ποσό με την προηγούμενη περίοδο. Ενώ την επόμενη περίοδο θα εισρεύσουν στη χώρα πάνω από 60 δισεκατομμύρια από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συν-νομοθετεί μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Γι’ αυτό θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό οι ευρωβουλευτές να έχουν επαφή με τις κοινωνίες. Να δίνουν λόγο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Γι’ αυτό ήμουν και είμαι υπέρ του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές. Κάτι που, δυστυχώς, δεν ισχύει σε πολλά κράτη μέλη. Με αποτέλεσμα οι ευρωβουλευτές αυτών των χωρών να είναι, δυστυχώς, αποκομμένοι από την κοινωνία. Να έχουν χάσει την επαφή τους με αυτή. Να έχουν γίνει «δημόσιοι λειτουργοί πολυτελείας». Παρόλα αυτά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει ο δημοκρατικότερος θεσμός της Ένωσης. Οι αποφάσεις του επηρεάζουν, έμμεσα ή άμεσα, την καθημερινότητα των πολιτών. Και για αυτό η συμμετοχή όλων μας στις ευρωεκλογές είναι πάρα πολύ σημαντική.

Η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια εγγυάται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Την ευρωπαϊκή πορεία της. Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Και καλούμε τους πολίτες να στείλουν ένα μήνυμα σταθερότητας σε αυτές τις ευρωεκλογές. Γιατί το τι συμβαίνει σε μία εθνική κάλπη έχει ασφαλώς αντανάκλαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

2α) Για τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης…

Μ.Κ.: Στη χώρα μας, μετά τις φυσικές καταστροφές που την έπληξαν –θυμίζω τον Ιανό στην Καρδίτσα και τον Daniel στη Θεσσαλία–, πράγματι αναδεικνύεται πολύ έντονα η ανάγκη μείωσης του κενού προστασίας. Και είμαι βέβαιος ότι η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά σε αυτό. Όπως μπορεί να συμβάλλει και στη βελτίωση, μέσω των αποταμιευτικών προγραμμάτων, στην αύξηση των επικουρικών συντάξεων. Πάντα, όμως, με απόλυτο σεβασμό στους καταναλωτές, στους πελάτες, και απόλυτη αξιοπιστία, συνέπεια και σοβαρότητα από πλευράς των ασφαλιστικών εταιρειών.

2β) Για τις προμήθειες στο πλαίσιο της RIS…

Μ.Κ.: Στις 24 Μαΐου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε δέσμη δύο προτάσεων για την τροποποίηση των υφιστάμενων οδηγιών και ενός κανονισμού, με σκοπό την προώθηση της διαφάνειας της πληροφόρησης των μικροεπενδυτών και τη διασφάλιση ότι οι επενδυτικές αποφάσεις είναι οι καλύτερες για τους επενδυτές.

Η δέσμη μέτρων εισάγει στοχευμένες αλλαγές στους κανόνες δημοσιοποίησης με στόχο τη βελτίωση της διαφάνειας για τους μικροεπενδυτές, προσαρμόζοντας παράλληλα τους κανόνες αυτούς στην ψηφιακή εποχή. Εισάγει, επίσης, ειδικές διασφαλίσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που σχετίζονται με τις επικοινωνίες μάρκετινγκ.

Τι είναι τα κίνητρα (προμήθειες) και γιατί είναι προβληματικά; Τα κίνητρα είναι κάθε είδους πληρωμή ή μη χρηματικό όφελος (συχνά αναφέρεται ως προμήθεια) που καταβάλλεται ή παρέχεται από οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον μικροεπενδυτή στον διανομέα ενός επενδυτικού προϊόντος. Οι προμήθειες ενδέχεται να προκαλέσουν σύγκρουση συμφερόντων στη διανομή επενδυτικών προϊόντων λιανικής, καθώς μπορεί να επηρεάσουν τη συμβουλή του διανομέα για ένα συγκεκριμένο προϊόν. Αυτό μπορεί να κατευθύνει τους μικροεπενδυτές προς πιο δαπανηρά ή λιγότερο αποδοτικά επενδυτικά προϊόντα, υποβαθμίζοντας την αποτελεσματικότητα της αγοράς επενδύσεων για ιδιώτες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθαρή απόδοση των επενδύσεων των μικροεπενδυτών.

Η δέσμη μέτρων βασίζεται σε μια σταδιακή προσέγγιση. Αν και δεν προβλέπει πλήρη απαγόρευση των προμηθειών, εισάγει μια σειρά περιορισμών και διασφαλίσεων σε σχέση με τις προμήθειες, μαζί με αυξημένες απαιτήσεις διαφάνειας, καθώς και διασφαλίσεις σχετικά με τις συμβουλές, με: Απαγόρευση των προμηθειών για πωλήσεις επενδυτικών προϊόντων όπου δεν παρέχονται συμβουλές. Για τις πωλήσεις στις οποίες παρέχονται συμβουλές, αντικαθιστώντας τα ισχύοντα κριτήρια με ένα νέο ενιαίο τεστ που καθορίζει την υποχρέωση των συμβούλων να ενεργούν προς το συμφέρον του πελάτη. Όπου επιτρέπονται οι προμήθειες, απαιτείται από τους διανομείς να ενημερώνουν τους πελάτες σχετικά με αυτές, καθώς και για το κόστος και τον αντίκτυπό τους στις επενδυτικές αποδόσεις.

Η αρχική πρόταση της Επιτροπής επικεντρώθηκε κυρίως στις προμήθειες και το κόστος χωρίς να λαμβάνει υπόψη αυτό που έχει πραγματική σημασία: την παροχή καλών επενδυτικών αποτελεσμάτων στους πολίτες της ΕΕ. Υπό την ηγεσία της ευρωβουλευτού Stéphanie Yon-Courtin, η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διασφαλίζει ότι οι μεμονωμένοι επενδυτές διατηρούν την πρόσβαση σε προσωπικές, επαγγελματικές και οικονομικά προσιτές χρηματοοικονομικές συμβουλές. Ταυτόχρονα, εγγυάται ότι λαμβάνονται τα σωστά μέτρα, ώστε τα προϊόντα και οι υπηρεσίες να προσφέρουν αξία στους επενδυτές. Υποστηρίζουμε σθεναρά την απομάκρυνση από τους ευρωπαϊκούς δείκτες αναφοράς και πιστεύουμε ότι οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων από ομοτίμους είναι ένας καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι οι επενδυτές λαμβάνουν αξία για τα χρήματά τους.

Την Τρίτη 23 Απριλίου, με 352 ψήφους υπέρ, 250 κατά και 21 αποχές, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την αναθεώρηση μιας σειράς κειμένων με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των μικροεπενδυτών και την τόνωση των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία. Ειδικότερα, το Κοινοβούλιο υπερψήφισε τροποποιήσεις στο σχέδιο κανόνων αξίας για τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταργώντας τη μερική απαγόρευση των προμηθειών μόνο για υπηρεσίες εκτέλεσης.

Γιάννης Μανιάτης, ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ:
Ζητούμενο η «Στρατηγική Αυτονομία» της Ευρώπης

Ιδιωτική Ασφάλιση: Τι λένε (ή δεν λένε) οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

1. Για το διακύβευμα των φετινών Ευρωεκλογών…

Γ.Μ.: Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η πορεία της Ευρώπης στα επόμενα χρόνια, σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπη με διαρκείς προκλήσεις, την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, την ενεργειακή κρίση. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι ΗΠΑ φαίνεται να στρέφουν την προσοχή τους στην Ασία, και αυτή η κατεύθυνση φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθεί είτε με ενδεχόμενη εκλογή Μπάιντεν είτε με ενδεχόμενη εκλογή Τραμπ. Όλα αυτά συμπυκνώνονται σε αυτό που θεωρώ κεντρικό στόχο και το ονομάζω «Στρατηγική Αυτονομία» της Ευρώπης. Σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να μάθει να ζει με τις προκλήσεις, να ενισχύσει την άμυνά της, να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της (η οποία πια απειλείται λόγω της διακοπής της ροής του φτηνού φυσικού αερίου από τη Ρωσία), να περπατήσει τον δρόμο της πράσινης μετάβασης με τρόπο και αποτελεσματικό αλλά και δίκαιο. Σε όλα τα παραπάνω θέματα, το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις και να νομοθετήσει. Συνεπώς, χρειαζόμαστε ένα Ευρωκοινοβούλιο που θα αποτελείται από ανθρώπους με γνώση, εμπειρία, τεχνοκρατική επάρκεια και θέληση για δράση. Αυτοί είναι κυρίως οι λόγοι που με οδήγησαν να θέσω υποψηφιότητα με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και πάνω σε αυτή την ατζέντα προσπαθώ να διεκδικήσω την ψήφο των συμπολιτών μας.

2α) Για τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης…

Γ.Μ.: Είναι σαφές ότι η ασφάλιση μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως πυλώνας στήριξης των πολιτών, έναντι διαφόρων κινδύνων. Αυτό το βλέπουμε όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό ειδικά σε σχέση με την κάλυψη από φυσικές καταστροφές. Εννοείται ότι πρώτη μέριμνα της κοινωνίας θα πρέπει να είναι η πρόληψη, και ακριβώς γι’ αυτό δίνω ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της ενεργειακής μετάβασης. Όμως, στον βαθμό που η πρόληψη δεν μπορεί να είναι πλήρης, αυξάνεται η σημασία της μείωσης των συνεπειών μέσω της ασφάλισης. Ειδικά για την ιδιωτική ασφάλιση, θα πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τα δημόσια συστήματα, διασφαλίζοντας επαρκή κάλυψη των πολιτών με δίκαιο και διαφανή τρόπο.

2β) Για τις προμήθειες στο πλαίσιο της RIS…

O κ. Μανιάτης επέλεξε να μην τοποθετηθεί, καθώς δεν γνώριζε καθόλου το θέμα, όπως μας είπε, και το σφικτό του προεκλογικό πρόγραμμα δεν του επέτρεπε να ενημερωθεί επαρκώς.

Επίλογος

Η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση, προκειμένου να διατηρηθεί το κεκτημένο της δημοκρατίας που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές. Είναι η ευκαιρία μας ως ενεργοί πολίτες να επιλέξουμε τους κατάλληλους ανθρώπους, για να μας εκπροσωπήσουν και να διαχειριστούν για λογαριασμό μας όλα εκείνα τα καθοριστικά για το μέλλον της Ευρώπης και την ευημερία των πολιτών της ζητήματα.

Ποια είναι αυτά τα ζητήματα; Τα μηνύματα των Ευρωπαίων πολιτών, όπως εκφράστηκαν στο Ευρωβαρόμετρο, είναι σαφή: καλύτερο βιοτικό επίπεδο (45%), δίκαιες συνθήκες εργασίας (44%) και πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη (44%). Ζητούν, δηλαδή, οι εκπρόσωποί τους στο Ευρωκοινοβούλιο και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα να εστιάσουν στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ.

Ιδιωτική Ασφάλιση: Τι λένε (ή δεν λένε) οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Η ασφαλιστική βιομηχανία με τις τρεις ιδιότητές της, ως θεσμικός επενδυτής, ως διαχειριστής κινδύνων και ως εργοδότης, μπορεί να συμβάλει συμπληρωματικά σε αυτό. Άλλωστε, το αντικείμενο και η δραστηριότητά της είναι ακριβώς αυτό: να διαχειρίζεται κινδύνους, να προσφέρει λύσεις και να συμβάλει στην ευημερία των ασφαλισμένων της. Παράλληλα, ως κλάδος διεκδικεί από αυτούς τους εκπροσώπους περισσότερη προσοχή στα θέματα που τον απασχολούν, καθώς θεωρεί ότι η επίλυσή τους δεν ικανοποιεί απλά ένα στενό κλαδικό αίτημα, αλλά συμβάλει και στους γενικότερους πανευρωπαϊκούς στόχους, για μια ευρωπαϊκή κοινωνία ειρηνική, δημοκρατική, ευημερούσα και ισχυρή.

Ειδικά στην Ελλάδα, οι συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης της ασφαλιστικής αγοράς κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να ενημερώσουν και να “εκπαιδεύσουν” το πολιτικό προσωπικό πάνω στο τι είναι, τι κάνει και τι προσφέρει η ιδιωτική ασφάλιση, δυστυχώς όχι με το αναμενόμενο αποτέλεσμα, με ευθύνη όχι πάντα του πομπού, αλλά κυρίως του δέκτη. Το επίπεδο άγνοιας αλλά, πολύ περισσότερο, η έλλειψη θέλησης να καλυφθεί αυτό το κενό είναι ανησυχητικά και ίσως θα έπρεπε να τα έχουν στο μυαλό τους οι άνθρωποι του ασφαλιστικού κλάδου, όταν προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν.

Διαβάστε επίσης: Eυρωεκλογές: Σημαντικές και για την ασφαλιστική αγορά


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας