Άρθρα
Hellas Direct: Ασφάλεια για όλους με το Safe Roads project
Μπορεί μία ασφαλιστική να παίρνει τους δρόμους και να τους φτιάχνει; Μπορεί!
Μπορεί να αλλάξει ο τρόπος που οδηγούμε; Μπορεί να βελτιωθεί ο τρόπος που κυκλοφορούμε στον δρόμο; Μπορούν να αναβαθμιστούν οι υποδομές ενθαρρύνοντας την τήρηση των κανόνων; Και, εν τέλει, μπορούμε να έχουμε ασφαλείς μετακινήσεις για όλους;
Η Hellas Direct δεν περιορίστηκε στις ερωτήσεις, αλλά αποφάσισε να γίνει μέρος των απαντήσεων. Και της λύσης ενός προβλήματος που μας απασχολεί όλους. Έτσι γεννήθηκε το Safe Roads project.
Tο Safe Roads project
Το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Hellas Direct περιλαμβάνει χώμα, χαλίκια, άσφαλτο. Φτυάρια, ειδικά μηχανήματα ανάμιξης, ψεκαστικά μηχανήματα και χρώματα.
Αυτά φορτώνει κάθε βράδυ το εξειδικευμένο συνεργείο στο βαν του Safe Roads project. Το δρομολόγιο κάθε φορά διαφορετικό, ανάλογα τον συνεργαζόμενο δήμο και τις εκάστοτε ανάγκες. Είναι λακκούβες; Το συνεργείο ξέρει τι να κάνει. Είναι σχολικές διαβάσεις; Είναι και τα δύο; Πάλι το συνεργείο είναι έτοιμο για όλα.
Γεμίζει το βαν με τον απαραίτητο κάθε φορά εξοπλισμό. Έχει την απαραίτητη άδεια από τον δήμο –όλα σε συνεργασία με τις αρχές γίνονται. Έχει και τη λίστα με τα σημεία που έχουν στείλει οι πολίτες και έχει υποδείξει ο δήμος. Και βάζει μπρος για άλλη μια νύχτα στον δρόμο.
Πώς ξεκίνησε το Safe Roads project της Hellas Direct
Το πρόγραμμα “έγραψε” τα πρώτα του χιλιόμετρα το 2017, σε πολύ μικρότερη τότε κλίμακα από τη σημερινή. Με το βάψιμο διαβάσεων και διαγραμμίσεων, η Hellas Direct περνούσε ήδη από τη θεωρία στην πράξη. Στόχος ήταν εξαρχής η ασφάλεια στον δρόμο και ο τρόπος να τον πετύχει ήταν οικείος για την εταιρεία: H δράση.
Το πρόγραμμα επαναλανσαρίστηκε δυναμικά τον Νοέμβριο του 2022, με τη δράση Safe Friday ως απάντηση στη «μαύρη φασαρία» της Black Friday. Η Hellas Direct επένδυσε τότε στην αναβάθμιση σχολικών διαβάσεων αντί να δώσει εκπτώσεις για λίγους και για λίγο. Έκανε, έτσι, μία πολύ βασική επιλογή: Να εστιάσει πέρα από την ασφάλιση, στην ασφάλεια. Όλων.
Η υποδοχή που επιφύλαξε ο κόσμος στην ενέργεια –αλλά και η ουσιαστική υποχώρηση του ασφαλιστικού κλάδου από τις Black Friday προσφορές από τον επόμενο χρόνο– δικαίωσε πλήρως την επιλογή. Ενάμιση χρόνο μετά, το Safe Roads project συνεχίζει πολύ μεγαλύτερο. Φτιάχνει λακκούβες, βάφει διαβάσεις. Και κινητοποιεί ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα να εντοπίσουν προβληματικά σημεία στους δρόμους και να ενημερώσουν γι’ αυτά, ώστε το βαν να φτάσει ως εκεί και να τα φτιάξει.
Το Safe Roads project σήμερα
Σήμερα, στο πρόγραμμα συμμετέχουν ήδη 30 δήμοι σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συνεργάζονται με την Hellas Direct: Ορεστιάδα, Αθήνα, Μαρούσι, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Κόρινθος, Μετέωρα, Λιβαδειά, Αχαρνές, Μήλος, Θεσσαλονίκη, Μαραθώνας, Ελευσίνα, Γαλάτσι, Λουτράκι, Πέραμα, Παλλήνη, Κηφισιά, Ηράκλειο Αττικής, Περιστέρι, Σπάτα – Αρτέμιδα, Διόνυσος, Βριλήσσια, Αγία Παρασκευή, Πεντέλη, Παπάγου – Χολαργός, Ηλιούπολη, Αιγάλεω, Ίλιον, Χαλάνδρι, Λυκόβρυση-Πεύκη.
Ακόμα 13 δήμοι είναι, την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, σε διαδικασία ένταξης –δηλαδή, ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να εγκρίνουν τη συνεργασία και να καταγράψουν τα σημεία της δικαιοδοσίας τους που χρειάζονται φτιάξιμο ή βελτίωση.
Άλλοι δήμοι είναι σε αρχική επικοινωνία με την εταιρεία, ώστε να ξεκινήσουν τις διαδικασίες αυτές. Στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε παραθαλάσσια μέρη, σε νησιά, σε μεγάλες πόλεις και σε μικρότερες, στην Αθήνα αλλά και πολύ μακριά από αυτήν, το Safe Roads project βλέπει τον χάρτη με τους σταθμούς του καθημερινά να μεγαλώνει. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν ήδη φτιαχτεί μέχρι αυτή τη στιγμή κάτι λιγότερο από χίλιες λακκούβες, ενώ οι νέες διαβάσεις σε δεκάδες σχολεία συμβάλλουν στην ασφαλέστερη μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων μαθητών και μαθητριών.
Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα
Η αρχή μπορεί να γίνει από τον οποιονδήποτε –και η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει πως το Safe Roads project κινητοποιεί πολύ διαφορετικούς ανθρώπους και φορείς. Μπορεί να είναι πολίτες που κουράστηκαν να πέφτουν στην ίδια λακκούβα στις καθημερινές τους μετακινήσεις. Οδηγοί που βαρέθηκαν να κάνουν σλάλομ στην άσφαλτο. Πεζοί που θα ήθελαν να διασχίζουν τον δρόμο από διάβαση, αλλά δεν τη βρίσκουν, καθώς έχει ξεθωριάσει από τα χρόνια και τη χρήση. Γονείς που αγωνιούν στην καθημερινή διαδρομή από και προς το σχολείο των παιδιών τους. Σύλλογοι γονέων που ενεργοποιούνται για να κινητοποιηθούν από κοινού. Εκπαιδευτικοί και σύλλογοι διδασκόντων που θέλουν να βελτιωθούν οι συνθήκες πρόσβασης στο σχολείο τους. Εκπρόσωποι δήμων που τους ενδιαφέρει να ενισχύσουν την οδική ασφάλεια στην περιοχή τους.
Μπορεί να διαφέρουν σε πολλά, μπορεί να βρίσκονται σε πολύ διαφορετικές θέσεις, είναι όμως προφανές πως μοιράζονται την ίδια ανησυχία για την ασφάλεια των μετακινήσεων.
Έτσι, με κάθε μήνυμα, με κάθε αίτημα που παραλαμβάνει το Safe Roads project, η ομάδα του ξεκινά την επικοινωνία με τον αρμόδιο δήμο, ώστε να προχωρήσει η συνεργασία. Ο δήμος έχει μόνο να αποδεχθεί τη δωρεά της Hellas Direct και να υποδείξει τα σημεία στα οποία μπορεί να παρέμβει το Safe Roads project, καθώς όλα γίνονται με την άδεια των δήμων και σε συνεργασία μαζί τους. Η Hellas Direct αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος και την εκτέλεση των εργασιών, με βάση όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.
Γιατί Safe Roads project
Η Hellas Direct θέλει να έχει ενεργό ρόλο στην κοινότητα και να δίνει λύση σε πραγματικά προβλήματα. Δεν περιμένει να συμβεί κάτι για να κινητοποιηθεί, αλλά παίρνει την πρωτοβουλία και εστιάζει στην πρόληψη. Πίσω από κάθε λακκούβα, βλέπει τους χιλιάδες οδηγούς που ενδέχεται καθημερινά να κινδυνεύσουν. Πίσω από κάθε ξεθωριασμένη διάβαση, βλέπει τους μαθητές και τις μαθήτριες που τη διασχίζουν καθημερινά. Γι’ αυτό βγαίνει στους δρόμους και πιάνει δουλειά.
Ασφαλώς το Safe Roads project δεν έρχεται ούτε να υποκαταστήσει –πώς θα μπορούσε, άλλωστε– ούτε να ανταγωνιστεί τους δήμους. Εστιάζει στο τι χρειάζεται να γίνει, στο πώς θα υλοποιηθεί και στο πώς μπορεί το πρόγραμμα να συμβάλει. Οπότε, αναγνωρίζοντας τις διαρκείς ανάγκες, σπεύδει να συνδράμει, προσφέροντας τεχνογνωσία και ποιοτικές υπηρεσίες. Και μέσω αυτών φέρνει πιο κοντά το κύριο ζητούμενο όλων των πλευρών: Tην ασφάλεια.
Οδική ασφάλεια σε δύο μέτωπα
Το Safe Roads project λειτουργεί διττά. Από τη μια, φτιάχνει λακκούβες και βάφει σχολικές διαβάσεις, αναβαθμίζοντας τις υποδομές, για να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια και να διευκολυνθεί η εφαρμογή του ΚΟΚ. Από την άλλη, διαμορφώνοντας αυτό το ευνοϊκό σκηνικό μετακινήσεων, εκπαιδεύει τους μαθητές και τις μαθήτριες σε ασφαλέστερες μετακινήσεις. Οι προσεκτικοί πεζοί και επιβάτες του σήμερα θα γίνουν οι προσεκτικοί οδηγοί του αύριο.
Κι επειδή τα παιδιά ακούν και αφομοιώνουν πολύ πιο αποτελεσματικά κάθε πληροφορία, ο Δημήτρης Αντωνίου, ακτιβιστής και μέλος της ομάδας της Hellas Direct, επισκέπτεται σχολεία σε όλη την Ελλάδα και μιλά στα παιδιά για την οδική ασφάλεια με τρόπο που πιθανότατα δεν τους έχει ξαναμιλήσει κανείς. Μοιράζει το κόμικ του, με τίτλο «Λέμε stop στην οδική ανασφάλεια», το οποίο εκδίδεται με την υποστήριξη και της Hellas Direct. Κι έχει να διηγείται και ο ίδιος πώς τον προσεγγίζουν παιδιά, όταν επισκέπτεται δεύτερη φορά το ίδιο σχολείο μετά από χρόνια, για να του πουν πως τους έμαθε να μην ξεχνούν τη ζώνη στο αυτοκίνητο ή να επιμένουν για κράνος στα μηχανάκια.
Η επόμενη ημέρα του Safe Roads project
Το Safe Roads project παίρνει τα βράδια τους δρόμους και τους φτιάχνει. Κι αυτό θα συνεχίσει να κάνει καθώς μεγαλώνει, σε ολοένα περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Σε κάθε λακκούβα που πρέπει να φτιαχτεί, σε κάθε διάβαση που χρειάζεται να βαφτεί.
Δεν είναι μόνο το βαν, δεν είναι μόνο το συνεργείο. Δεν είναι μόνο η εταιρεία, η ομάδα που “τρέχει” το πρόγραμμα. Είναι μαζί οι δήμοι που συνεργάζονται, είναι οι πολίτες που στέλνουν μηνύματα και φωτογραφίες.
Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί θα συνεχίσουν για τον κοινό σκοπό: Ασφάλεια για όλους.
Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News