Διεθνή
Ο Covid-19 στο επίκεντρο της ετήσιας έκθεσης 2019-2020 της Insurance Europe
Η πανδημία Covid-19 βρίσκεται στο επίκεντρο της ετήσιας έκθεσης 2019-2020 της Insurance Europe, που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Η έκθεση παρουσιάζει τις θέσεις της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής βιομηχανίας σχετικά με την κρίση που προκάλεσε ο Covid-19, αλλά και τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση μελλοντικών πανδημιών. Παράλληλα στην έκθεση περιλαμβάνονται θέματα, όπως: Η κλιματική προσαρμογή, η βιώσιμη χρηματοδότηση, η φερεγγυότητα II, οι χρηματοοικονομικές αναφορές, οι συντάξεις, ο κανονισμός PRIIPs, η διανομή ασφαλιστικών προϊόντων, η insurtech, οι κυβερνοκίνδυνοι και η ασφάλιση αυτοκινήτων, που επίσης απασχολούν την ευρωπαϊκή και όχι μόνο ασφαλιστική βιομηχανία.
Αντιγράφουμε από το εισαγωγικό σημείωμα του Προέδρου και της Γενικής Δ/ντριας της Insurance Europe, κ.κ. Andreas Brandstetter και Michaela Koller:
Η ασφάλιση βασίζεται στο «Τι γίνεται αν;». Οι ασφαλιστές και οι αντασφαλιστές σκέφτονται όχι μόνο το λογικό αλλά και το αδιανόητο. Επιδιώκουν να μετρήσουν το αδιανόητο μέγεθος και πιθανότητα και στη συνέχεια να αναζητήσουν τρόπους αντιμετώπισής τους.
Οι (αντ)ασφαλιστές είχαν μοντελοποιήσει τους κινδύνους των επιβατικών αεροπλάνων να χτυπήσουν ουρανοξύστες πολύ πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και μελετούν τους κινδύνους των παγκόσμιων πανδημιών εδώ και δεκαετίες. «Η απειλή πανδημίας αφορά το πότε και όχι το εάν», είχε δηλώσει ο μεσίτης Aon για την πανδημική γρίπη το 2005.
Τα προϊόντα που προσφέρουν κάλυψη για ασφαλίσιμες πτυχές του κινδύνου της πανδημίας έχουν επομένως προσφερθεί, αν και οι πελάτες σταθμίζουν την πιθανότητα των κινδύνων έναντι του υψηλού κόστους της ασφάλισής τους και σε μεγάλο βαθμό επέλεξαν να μην αγοράσουν τέτοια συμβόλαια.
Έτσι, ενώ η παγκόσμια απειλή για την υγεία δεν αποτέλεσε έκπληξη για την ευρωπαϊκή ασφαλιστική βιομηχανία, όταν ο Covid-19 άρχισε να εξαπλώνεται, αυτό που δεν μπορούσε να προβλεφθεί ήταν η αξιέπαινη πρόθεση των κυβερνήσεων να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς για την προστασία των ζωών και την αποτροπή της κατάρρευσης των συστημάτων υγείας. Αυτή η τεράστια ανθρωπιστική προσπάθεια έχει επίσης οδηγήσει σε εκτεταμένες διαταραχές στις παγκόσμιες επιχειρηματικές δραστηριότητες, το εμπόριο και τις κοινωνίες. Όπως γράφαμε, στα τέλη Αυγούστου 2020, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε όλες τις επιπτώσεις της παγκόσμιας ύφεσης που βρισκόμαστε τώρα.
Όπως όλοι οι τομείς, ο ασφαλιστικός κλάδος έχει πληγεί από την πανδημία και τα μέτρα για τον περιορισμό της. Ο αντίκτυπος δεν αφορά μόνο στις αξιώσεις –σε επιχειρηματικούς κλάδους εκτός ζωής, όπως ταξίδια, ακύρωση εκδηλώσεων, διακοπή εργασιών, πιστώσεις και ασφάλιση δανείων, καθώς και στην ασφάλιση ζωής, λόγω της θνησιμότητας– αλλά και στην αξία των επενδυμένων περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστών και στις πιθανές πτώσεις του όγκου των νέων εργασιών, καθώς η ύφεση βαθαίνει. Είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια αξιόπιστη εικόνα για τον πλήρη αντίκτυπο στον ασφαλιστικό κλάδο, αλλά οι δείκτες φερεγγυότητας των Ευρωπαίων ασφαλιστών –οι οποίοι ήταν ισχυροί πριν από την κρίση– παραμένουν υγιείς, διασφαλίζοντας ότι μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους πελάτες και την οικονομία τους.
Αυτό που είναι σαφές, ωστόσο, είναι ότι ο ασφαλιστικός κλάδος δεν μπορεί να καλύψει το τεράστιο οικονομικό κόστος για τις επιχειρήσεις ενός τόσο εκτεταμένου lockdown. Πράγματι, τα ποσά που έχουν ήδη χορηγηθεί από τις κυβερνήσεις, για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις, υπερβαίνουν κατά πολύ ολόκληρη την αγοραία αξία των ασφαλιστικών εταιρειών παγκοσμίως. Οι κίνδυνοι διακοπής εργασιών λόγω της πανδημίας δεν περιλαμβάνονται σε όλα σχεδόν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι πελάτες δεν χρεώθηκαν για τέτοιους κινδύνους στα ασφάλιστρά τους και οι ασφαλιστές δεν διέθεσαν αποθεματικά για αυτούς.
Και τώρα, πώς θα προχωρήσουμε; Πρώτον, τώρα υπάρχει σαφής πολιτική βούληση για εξεύρεση τρόπων διαχείρισης των κινδύνων από μελλοντικές πανδημίες, και ο ασφαλιστικός κλάδος διαδραματίζει τον ρόλο του στην υποστήριξη αυτών των προσπαθειών. Οι ασφαλιστές της Ευρώπης, όπως και οι παγκόσμιοι ομόλογοί τους παρέχουν εμπειρογνωμοσύνη και ιδέες διαχείρισης κινδύνων στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Δεύτερον, ένα τόσο μεγάλο παγκόσμιο γεγονός έχει φέρει στην επιφάνεια πολλές ανάγκες για προστασία από πολλούς και διαφορετικούς κινδύνους, οπότε είναι πιθανό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων και την ασφάλιση. Ωστόσο, οι ερωτήσεις σχετικά με το ποιες πτυχές του κινδύνου πανδημίας καλύπτονται από τα υπάρχοντα συμβόλαια αποκάλυψαν ότι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, για να διασφαλιστεί ότι οι πελάτες κατανοούν τα προϊόντα που αγοράζουν. Οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση.
Η Insurance Europe και τα μέλη της επενδύουν στις υπάρχουσες πρωτοβουλίες χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και επιδιώκουν βελτιώσεις στο βασικό ενημερωτικό έγγραφο για τους καταναλωτές στον κανονισμό PRIIP της ΕΕ. Θα συνεχίσουμε να ζητούμε οι απαιτήσεις όσον αφορά τις πληροφορίες για τα προϊόντα μας να δοκιμάζονται διεξοδικά στους καταναλωτές και να οδηγούν σε σαφή και φιλικά προς τον χρήστη έγγραφα. Και είναι σαφές ότι οι πελάτες χρειάζονται περισσότερη βοήθεια και ενθάρρυνση για να εξετάσουν και να συγκρίνουν την κάλυψη και τις υπηρεσίες, και όχι μόνο την τιμή, όταν επιλέγουν ένα χρηματοοικονομικό προϊόν.
Ακόμα και ενώ η πανδημία συνεχίζεται, βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες ανάκαμψης και οι ασφαλιστές βοηθούν να «γίνουν όλα καλύτερα». Η οικοδόμηση ανθεκτικότητας υπήρξε εδώ και πολύ καιρό “ mantra ” για τη βιομηχανία μας, και οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές έχουν μια περήφανη ιστορία συνεργασίας με κυβερνήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους για τον μετριασμό και την προετοιμασία, για παράδειγμα, έναντι των αυξανόμενων ζημιών λόγω της κλιματικής αλλαγής ή, πιο πρόσφατα, τη δυνατότητα αποτροπής των κυβερνοεπιθέσεων.
Αλλά οι ασφαλιστές έχουν αναλάβει και δικές τους πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση αλλαγών στη συμπεριφορά που θα μειώσουν τον κίνδυνο. Πάρτε για παράδειγμα τους ασφαλιστές που βοηθούν τους πελάτες να μειώσουν την πιθανή έκθεσή τους σε συμβάντα στον κυβερνοχώρο ή που προσφέρουν χαμηλότερα ασφάλιστρα σε ιδιοκτήτες ακινήτων που κάνουν τα κτήριά τους πιο ανθεκτικά στις πλημμύρες.
Ο ευρωπαϊκός ασφαλιστικός τομέας έχει επίσης δεσμευτεί να επενδύει βιώσιμα, οπότε υποστηρίζει πλήρως σχέδια οικονομικής ανάκαμψης και δράσεις που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της βιωσιμότητας της ΕΕ και της Πράσινης Συμφωνίας. Έχουμε δεσμευτεί επίσης να υποστηρίξουμε τους ευρύτερους στόχους που θέτουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ σε πρωτοβουλίες όπως η ένωση κεφαλαιαγορών και η ψηφιακή στρατηγική. Οι ενέργειες και οι θέσεις της Insurance Europe σε όλους αυτούς τους τομείς αποτυπώνονται στην παρούσα Έκθεση.
Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: για να μπορέσουν οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές να υποστηρίξουν τις προσπάθειες ανάκαμψης της ΕΕ και των κρατών μελών, ο βασικός κανονισμός προληπτικής εποπτείας για τους ασφαλιστές πρέπει να είναι κατάλληλος για τον σκοπό αυτό. Η Insurance Europe παρέχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία της στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, για να διασφαλίσει ότι η τρέχουσα αναθεώρηση του Solvency II οδηγεί σε ένα κανονιστικό πλαίσιο που το καθιστά αυτό δυνατό.
Πολλές ερωτήσεις παραμένουν σχετικά με το πώς θα είναι το μέλλον μετά τον COVID-19. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι ασφαλιστές, με την τεράστια «Τι γίνεται αν;» εμπειρία, θα βοηθήσουν στην παροχή των απαντήσεων.