Διεθνή

3 ερωτήσεις και 3 απαντήσεις για τον COVID-19 από την Allianz

Η Anne Lepetit, Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών της Allianz Partners, μοιράζεται κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον Covid-19 και πώς μπορούν τα άτομα να επιβραδύνουν την εξάπλωσή του…

O κορωνοϊός εξουδετέρωσε ακόμα και τα καλύτερα προετοιμασμένα σχέδια για το 2020.
Από ένα ξέσπασμα σε ένα απομακρυσμένο μέρος της Κίνας για να γίνει πανδημία, ο κορωνοϊός έχει δείξει μια ανησυχητική ικανότητα εξάπλωσης στον πλανήτη. Έως τις 13 Μαρτίου, είχαν εντοπιστεί περισσότερες από 130.000 περιπτώσεις, με σχεδόν 5.000 θανάτους παγκοσμίως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει τον COVID-19 πανδημία. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα γι ‘αυτό;

Ο Covid-19 είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Στο 80% των περιπτώσεων, τα συμπτώματα είναι πολύ παρόμοια με την εποχική γρίπη –πυρετός, βήχας, κεφαλαλγία, πονόλαιμος. Σε ήπιες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να αναρρώσει πλήρως σε 2-3 εβδομάδες.

Αλλά στο 20% των περιπτώσεων, η παθολογία μπορεί να είναι σοβαρή ή κρίσιμη. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι νέοι και υγιείς άνθρωποι θα ανακάμψουν συνήθως σε 3-6 εβδομάδες.

Ευτυχώς, τα παιδιά φαίνεται να είναι ανθεκτικά στον ιό και μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί θάνατος σε κανένα κάτω των 10 ετών. Το κύριο μέλημα είναι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό, τα οποία μπορούν να βιώσουν μια πιο σοβαρή μορφή της ασθένειας, με ποσοστό θνησιμότητας έως 16%.

Όλα τα μέτρα που λαμβάνουν οι περιφερειακές αρχές έχουν στόχο, αφενός, να μειώσουν την εξάπλωση του ιού, ώστε να δώσουν αρκετό χρόνο στα τοπικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης για να εκπονήσουν τα σχέδια δράσης τους για κρίσεις και, αφετέρου, να διαχωρίσουν τις σοβαρές περιπτώσεις που ενδεχομένως χρειάζονται εντατική θεραπεία.

Πώς περιμένετε να αναπτυχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η κατάσταση Covid-19; Τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι για να επιβραδύνουν τη μετάδοση;

Ο ΠΟΥ ανακήρυξε την πανδημία επειδή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τώρα ο Covid-19 θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, με ταχεία εξέλιξη σε χώρες με πολλούς ταξιδιώτες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χώρες εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού που πρέπει να τηρούνται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Επιπλέον, οι άνθρωποι μπορούν να ακολουθήσουν βασικά προληπτικά μέτρα όπως:

  • Πλύνετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά μετά από οποιαδήποτε επαφή με περιοχές που θα μπορούσαν να μολυνθούν (σε μέσα μαζικής μεταφοράς, εστιατόρια κ.ο.κ.)
  • Διατηρήστε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλους ανθρώπους.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε συχνά τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.
  • Φροντίστε την αναπνευστική υγιεινή – καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με τους χαρτομάντηλα όταν φταρνίζεστε για παράδειγμα.

Ποια είναι τα πρώτα διδάγματα από αυτή την κατάσταση;

Σε πολύ πρώιμο στάδιο της έξαρσης, η επιστημονική κοινότητα της Κίνας μοιράστηκε δεδομένα και ευρήματα με τον υπόλοιπο κόσμο. Μοιράστηκαν  γνώσεις και πρακτικές σχετικά με την παθολογία και τις θεραπείες. Στόχος ήταν η από κοινού καταπολέμηση της επιδημίας μέσω μιας ισχυρής διεθνούς επιστημονικής συνεργασίας.

Παρόλο που η κατάσταση είναι δύσκολη, η πανδημία σίγουρα θα συμβάλει στην αυξημένη συνειδητοποίηση της βασικής υγιεινής. Επιπλέον, δοκιμάζει μεγάλης κλίμακας εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, κάτι που θα οδηγήσει σε σοβαρές σκέψεις και σχεδιασμό για αντιμετώπιση τέτοιων γεγονότων στο μέλλον.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας