Άρθρα
Πρακτικές της Ιδιωτικής Ασφάλισης στα Δημόσια Νοσοκομεία
Ο ασθενής δεν είναι φανάρι μετά από τρακάρισμα που έρχεται ο ασφαλιστής να το φωτογραφίσει, ήταν το σχόλιο που ακούστηκε σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή, με προσκεκλημένο τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνη Γεωργιάδη. Τη στιγμή που ο δημόσιος τομέας παραδειγματίζεται από τις καλές πρακτικές της ιδιωτικής ασφάλισης, κάποιοι ταυτίζουν την εικόνα της με τον κλάδο αυτοκινήτου. Αυτό είναι και άδικο και λυπηρό για την ασφαλιστική αγορά και τους ανθρώπους της, οι οποίοι ταυτόχρονα φέρουν μερίδιο ευθύνης.
Κατά τη διάρκεια σημερινής πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής, ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στη νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, για την εφαρμογή κλινικών ελέγχων (clinic audit) σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών υγείας, με στόχο την ορθή τιμολόγηση των υπηρεσιών τους, αλλά και τον έλεγχο του αναγκαίου της γενόμενης κλινικής και ιατρικής πρακτικής.
Ο λεγόμενος κλινικός έλεγχος εφαρμόζεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες εδώ και πολλές δεκαετίες στο εξωτερικό, αλλά και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθολογική παροχή τόσο πρωτοβάθμιων όσο και νοσοκομειακών ιατρικών υπηρεσιών. Προφανής σκοπός του ελέγχου είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, με το λιγότερο δυνατό κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Ειδικά στις μέρες μας και σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε πρόταση για μεταρρύθμιση, αναδιάρθρωση, εφαρμογή νέων μέτρων στο δημόσιο τομέα, με στόχο τον έλεγχο του κόστους, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα και με διάθεση ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου.
Απ’ όσα ελέχθησαν στη σημερινή τηλεοπτική εκπομπή, χαρακτηριστικό παράδειγμα ουσιαστικού διαλόγου ήταν η αναφορά του κ. Γεωργιάδη σε ερώτηση που του ετέθη στη Βουλή από βουλευτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Το ερώτημα αφορούσε τις περιπτώσεις εκείνες, στις οποίες θα διίστανται οι απόψεις θεράποντος ιατρού και ελεγκτή. Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε επ’ αυτού ότι, αφενός, θα υπερισχύει η άποψη του θεράποντος ιατρού και ότι, αφετέρου, θα προβλέπεται και διαδικασία διαιτησίας για τέτοιου είδους περιπτώσεις.
Οι λεπτομέρειες και οι συγκεκριμένες διαδικασίες της εφαρμογή των κλινικών ελέγχων θεωρούμε ότι θα πρέπει να συζητηθούν διεξοδικά, ενώ και τα ερωτήματα που τίθενται θα πρέπει να στοχεύουν στην ουσία του προωθούμενου μέτρου, και όχι στη δημιουργία εντυπώσεων.
Κάποιοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και επιφυλάξεις την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας, για το αν το αποτέλεσμα της εφαρμογής των κλινικών ελέγχων θα είναι προς όφελος των ασφαλισμένων του Δημοσίου.
Η άποψή η δική μας είναι ότι τα πάντα κρίνονται στην εφαρμογή τους και στον τρόπο χρήσης τους. Δεν ωφελεί, σε καμία περίπτωση, να προδικάζεις το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας, ειδικά στον πολύπαθο χώρο της υγείας, που όλοι γνωρίζουμε τα φαινόμενα παθογένειας που εμφανίζει.
Προκειμένου να καλυφθούν οι διαπιστωμένες ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, τόσο σε ανθρώπινους όσο και σε υλικούς πόρους, είναι αναγκαίο το αρμόδιο υπουργείο να ελέγξει τα κόστη, για να εξοικονομήσει χρήματα.
Στο πλαίσιο της παραπάνω συλλογιστικής, ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση μας προκαλεί η προσέγγιση του θέματος από κάποιους δημοσιογράφους.
Στην τηλεοπτική εκπομπή που παρακολουθήσαμε, το σχόλιο που ακούστηκε, ότι ο ασθενής δεν είναι φανάρι μετά από τρακάρισμα που έρχεται ο ασφαλιστής να το φωτογραφίσει, θεωρούμε ότι είναι απολύτως άσχετο με τη συζήτηση και υποβιβάζει ένα σημαντικό για τους πολίτες θέμα, σε επίπεδο συζήτησης καφενείου.
Είναι λυπηρό για τις ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας μας, που η κοινωνική συνεισφορά τους “ταυτίζεται” με σπασμένα φανάρια!
Ο κλάδος αυτοκινήτου φοβόμαστε ότι έχει στιγματίσει –ελπίζουμε όχι ανεπανόρθωτα– την ιδιωτική ασφάλιση, με αποτέλεσμα η εικόνα της στο ευρύ κοινό να είναι στρεβλή. Και είναι στρεβλή, γιατί είναι αρκετοί εκείνοι που ταυτίζουν την ιδιωτική ασφάλιση με την ασφάλιση αυτοκινήτου και τον τρόπο που διαχειρίζεται η αγορά το συγκεκριμένο κλάδο.
Ταυτόχρονα, όμως, είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο, όταν υπάρχουν δημοσιογράφοι, επιφορτισμένοι με την ευθύνη να ενημερώνουν αντικειμενικά και ουσιαστικά το κοινό, οι οποίοι αδιαφορούν ή αδυνατούν να αντιληφθούν την πραγματική υπόσταση και το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης.
Σε τι συνίσταται αυτός ο ρόλος;
Στο ότι, για χιλιάδες χρόνια, η ιδιωτική ασφάλιση υπήρξε ο σταθερός πυλώνας ανάπτυξης και προστασίας των ανθρώπινων κοινωνιών.