Διεθνή
Τι φοβούνται οι αντ/ασφαλιστές για το 2017;
Σε έρευνα του περιοδικού Intelligent Insurer παράγοντες της αγοράς δηλώνουν πώς ενόψει ενός ακόμα soft χρόνου ως προς την τιμολόγηση, υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλες απώλειες να πλήξουν τα κέρδη τα οποία, τα τελευταία χρόνια, ήταν προστατευμένα από ένα ήπιο περιβάλλον ως προς τις καταστροφές.
«Τιμολόγηση, όροι και προϋποθέσεις παραμένουν στην κορυφή της ατζέντας για το 2017», σύμφωνα με αναλυτές της S&P Global Ratings. Ωστόσο, ένα πισωγύρισμα από μεγάλους παίκτες που προσπαθούν να προστατεύσουν την κερδοφορία τους φαίνεται πως θα έχει κάποια επίδραση στη διαμόρφωση των τιμών.
«Η επιβράδυνση της πτώσης των τιμών σε περίπου 0%-5% το 2016 και η επιβράδυνση της εισροής εναλλακτικών κεφαλαίων και η σταθεροποίηση των παραδοσιακών κεφαλαίων το 2016 δείχνουν μια εξισορρόπηση της πτώσης των τιμών. Επιπλέον, ειδικά οι μεγαλύτεροι αντασφαλιστές φαίνεται να έχουν αντισταθεί σε πελάτες που ζητούν χαλαρότερους όρους και προϋποθέσεις, με περιορισμένη μόνο χαλάρωση το 2016, και σε περιοχές που μπορούν να τιμολογηθούν. Το ερώτημα είναι αν το 2017 θα είναι το κάτω μέρος του soft κύκλου και αν η αγορά ξεκινά τη μεταστροφή της σε πιο σκληρή από το 2018», λένε οι αναλυτές της S&P.
«Έχει ήδη αργήσει να συμβεί μια μεγάλη καταστροφή που θα δοκιμάσει τις αντοχές της αγοράς μας», προειδοποιεί ο PaddyJago, Πρόεδρος της Willis Re. Ο Mark Watson, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Argo, σημειώνει ότι ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα του 2015 επωφελήθηκαν από την ανάπτυξη του προηγούμενου έτους και την απουσία σημαντικής καταστροφικής δραστηριότητας, «το 2016 έχουμε δει ότι αυτές οι ευνοϊκές εξελίξεις άλλαξαν για μερικούς. Οι underwriters θα πρέπει τώρα να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις, γνωρίζοντας ότι θα κριθούν αύριο από αυτά που βάζουν στα βιβλία σήμερα».
Ως εκ τούτου, η S & P δήλωσε ότι οι εξελίξεις ως προς τις μεγάλες απώλειες/συμβάντα θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη βιομηχανία το 2017 και για τα κέρδη και για το κεφάλαιο.
«Υποθέτουμε ότι τα κεφάλαια του κλάδου μπορούν να αντέξουν μια σειρά κρίσεων, αλλά το πιο ευαίσθητο σημείο για την αστάθεια των κεφαλαίων βρίσκεται στους κινδύνους φυσικών καταστροφών και τους κινδύνους αποθεματικών. Τα περιθώρια αποθεματικών φαίνεται ότι ήταν επαρκή το 2016 για τον κλάδο στο σύνολό του, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τα αντίστοιχα του 2017», σημειώνουν οι αναλυτές της S & P, για να προσθέσουν: «Παρά το γεγονός ότι το 2016 θα είναι πιθανώς μια καλή χρονιά ως προς τα κέρδη, το υπάρχον επίπεδο κερδοφορίας συρρικνώνεται. Το 2016 θα επωφεληθεί από τις χαμηλότερες του προϋπολογισμένου μεγάλες απώλειες, αν και όχι στο βαθμό που αυτό έγινε το 2015. Εκτός από την πιθανότητα εμφάνισης μεγάλων ζημιών το 2017, η ανάπτυξη των κερδών αναμένεται να παραμείνει υπό πίεση, ενόψει της προσδοκίας ότι οι τιμές θα εξισορροπήσουν προς τα κάτω (στην καλύτερη περίπτωση), σε συνδυασμό με τη μείωση των αποδόσεων των επενδύσεων».
Παρά το γεγονός ότι το κόστος του κεφαλαίου είναι συγκριτικά χαμηλό λόγω των χαμηλών επιτοκίων, ο αντ/ασφαλιστικός κλάδος ενδέχεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο να παράγει αρκετά κέρδη για να καλύψει το κόστος κεφαλαίου το 2017.
«Το αναμενόμενο κόστος του κεφαλαίου το 2016/2017 κατά πάσα πιθανότητα θα είναι γύρω στο 6% και η απόδοση επί του κεφαλαίου θα μπορούσε, σε ένα κανονικοποιημένο περιβάλλον μεγάλων απωλειών, το 2017, να είναι κάτω από το κόστος του κεφαλαίου», πιστεύουν οι αναλυτές της S & P.
Παρόλα αυτά «κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει ότι οι τιμές θα βελτιωθούν σύντομα, υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλο capacity στην αγορά», δήλωσε ο Mark Watson της Argo.