8,7 τρισ. δολάρια οι δαπάνες για την υγεία έως το 2020
H δυνατότητα προσιτής και ταυτόχρονα επαρκούς ασφαλιστικής κάλυψης καθίσταται δύσκολη, καθώς οι δαπάνες για την Υγεία αναμένεται να ανέλθουν στα $8,7 τρισ. έως το 2020, από $7 τρισ. το 2015 και $6,5 τρισ. το 2012.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το Research Center της Interamerican, σε όλο τον κόσμο τα Συστήματα Υγείας δέχονται πιέσεις από τη γήρανση του πληθυσμού -τα πάνω από 65 ετών άτομα στη Δυτική Ευρώπη θα αποτελούν το 21% έως το 2021- τις χρόνιες παθήσεις, την ηλικιακή αναπηρία ή ανικανότητα, το αυξημένο κόστος και τα διαρκώς μειούμενα περιθώρια κέρδους στον τομέα των ασφαλίσεων.
Οι δαπάνες για την Υγεία αναμένεται να ανέλθουν στα 8,7 τρισ. δολάρια έως το 2020, από 7 τρισ. το 2015 και 6,5 τρισ. δολάρια το 2012. Αυτονόητα, η δυνατότητα προσιτής και ταυτόχρονα επαρκούς ασφαλιστικής κάλυψης καθίσταται δύσκολη.
Ειδικότερα στην Ελλάδα, με το προσδόκιμο ζωής στα 81,5 έτη και πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., μετά τα 65 έτη τα 2/3 των ηλικιωμένων έχουν θέματα ανικανότητας ή αναπηρίας.
Η συνολική δαπάνη έχει μειωθεί σημαντικά, από 23,2 δισ. ευρώ το 2009 σε 14,7 δισ. το 2016, αλλά η ιδιωτική δαπάνη προσεγγίζει το 40% της συνολικής δαπάνης, ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό στην Ε.Ε., ενώ ο πληθωρισμός της Υγείας, διεθνώς, είναι περίπου 3% υψηλότερος από τον γενικό πληθωρισμό.
Η χρήση νέων τεχνολογιών και στη χώρα μας στοιχειοθετεί ένα αναδυόμενο παράγοντα, αφού χρησιμοποιούνται smartphones από το 69% του πληθυσμού, ενώ το 70% της ενημέρωσης περνά από το Διαδίκτυο, από το οποίο γίνεται και το 36% των αγορών.
Πέντε είναι οι προκλήσεις για τον ασφαλιστικό κλάδο Υγείας στην Ελλάδα, κατά την Interamerican:
- Η δημιουργία θετικού περιθωρίου σε μια αβέβαιη και μεταβαλλόμενη οικονομία της Υγείας.
- Η ανταπόκριση σε περίπλοκους κανονισμούς Υγείας.
- Η επένδυση σε οριακές τεχνολογίες αιχμής, για τη μείωση του κόστους.
- Η βελτίωση της εμπειρίας του καταναλωτή.
- Η συμμετοχή του καταναλωτή.