Άρθρα

7 επισημάνσεις για το web conference της ΕΑΕΕ

Το web conference της ΕΑΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου (μετά από αρκετές αναβολές στη μέρα και την ώρα) δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για την επόμενη μέρα της ασφαλιστικής αγοράς.
Και εξηγούμαστε:

1. Η αλλαγή της ημέρας και ώρας της διοργάνωσης τρεις φορές, με επίκληση το πρόγραμμα των ομιλητών του πάνελ, φανερώνει χωρίς αμφιβολία την έλλειψη σεβασμού στον χρόνο και τον προγραμματισμό όλων όσων είχαν το ενδιαφέρον και την πρόθεση να την παρακολουθήσουν.

Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να αναζητήσουμε ποιο εκ των μελών του πάνελ είχε την επαναλαμβανόμενη δυσκολία να δεσμευτεί σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η προσέλευση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνη Γεωργιάδη, με καθυστέρηση και η πρόωρη αποχώρηση του ίδιου και των κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της ΤτΕ, και Γιώργου Τσίπρα, Βουλευτή και Αναπλ. Τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εύγλωττη. Η ασφαλιστική αγορά και το ανθρώπινο δυναμικό της απαξιώνονται από αυτή τη συμπεριφορά.

2. Ο συντονιστής του πάνελ, κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου, είναι βουλευτής. Τον έχει εκλέξει ο ελληνικός λαός. Για τον λόγο αυτό μας επιβάλλεται να αυτολογοκριθούμε. Η απορία, όμως, παραμένει και ενισχύεται από κάθε του εμφάνιση, για τους λόγους για τους οποίους η ΕΑΕΕ επιμένει σε αυτή την επιλογή συντονιστή για τα πάνελ ομιλητών. Ελπίζουμε ότι δεν είναι οι… προφανείς.

3. Η προσπάθεια του Υπουργού να  “επιβεβαιώσει” τον χαρακτηρισμό του σόουμαν και να παίξει με τις εντυπώσεις, αγνοώντας την ουσία, θα μείνει ασχολίαστη από αυτό το ταπεινό κλαδικό μέσο. Έχει πεδίο δόξης λαμπρό ο Υπουργός, ας μην είναι και η ασφαλιστική αγορά μέρος του.

4. Εντύπωση, αν μη τι άλλο, μας έκανε η παραίνεση του κ. Γιάννη Στουρνάρα προς την ασφαλιστική αγορά να ασχοληθεί με νέα προϊόντα, όπως η κάλυψη της πανδημίας στα ασφαλιστήρια υγείας (προσφέρεται) και η διακοπή εργασιών (προσφέρεται). Η διαπίστωσή του ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που συντελείται, είναι πρωτοφανής και θα κυριαρχήσει και στην ασφαλιστική αγορά την επόμενη μέρα, δεν απαντά στην αγωνία της πλειοψηφίας των διαμεσολαβούντων, που και σαφώς υστερούν σε αυτό το κομμάτι και δεν είναι και πολύ σίγουροι αν θα λάβουν τη στήριξη που ζητούν από Πολιτεία και εταιρείες για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

5. Η επί της ουσίας μη διαθεσιμότητα του μισού πάνελ σημαίνει ότι διάλογος δεν έγινε.

Τέθηκαν λίγες ερωτήσεις –από τους συμμετέχοντες, όχι από το κοινό– και δόθηκαν –αν είναι δυνατόν!– ακόμα λιγότερες απαντήσεις. Οι κ.κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του ΕΕΑ, και Δημήτρης Γαβαλάκης, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, ρώτησαν τον κ. Στουρνάρα τι σκοπεύει να κάνει για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, που ακόμα υφίστανται οι διαμεσολαβούντες από τις Τράπεζες και ο οποίος αναμένεται να ενταθεί, και γιατί δεν δίνεται ακόμα η δυνατότητα για e-learning και εξετάσεις πιστοποίησης μέσω διαδικτύου. Οι απαντήσεις του κ. Στουρνάρα για τα παραπάνω ήταν να… απευθυνθούν οι διαμεσολαβούντες στη ΔΕΙΑ (Ο Υπουργός παρέπεμψε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού!), ότι παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ρώτησε –επίμονα, είναι η αλήθεια– τον Υπουργό γιατί δεν δίνει έστω μια θέση στο τραπέζι των συζητήσεων στην ασφαλιστική αγορά, που αποτελεί τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή, για να ωφεληθεί και η ελληνική οικονομία, αλλά και τι σκοπεύει να κάνει με τις δεσμεύσεις που εξήγγειλε στην ετήσια εκδήλωση της ΕΑΕΕ. Για να πάρει εν συνεχεία τις απαντήσεις, ότι ο κ. Γεωργιάδης αναγνωρίζει βέβαια τον ρόλο της αγοράς ως μεγάλου επενδυτή και ότι οι δεσμεύσεις υφίστανται, αλλά στο βάθος της τριετίας που θα εξαντλήσει η Κυβέρνηση.

«Πρέπει τα ασφάλιστρα να εκπίπτουν φορολογικά;», ρωτήθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης; «Ασφαλώς», ήταν η απάντηση, αλλά το δημοσιονομικό κόστος είναι βραχυπρόθεσμο, ενώ το όφελος θα είναι μακροπρόθεσμο και γι’ αυτό οι κυβερνήσεις που έχουν βραχύ ορίζοντα δεν το κάνουν, ήταν η ειλικρινής απάντηση, συνοδευόμενη και από την υπόσχεση ότι «ΑΝ όμως το έκανε ποτέ μια Κυβέρνηση, αυτή θα ήταν του Μητσοτάκη».

6. Ενδιαφέρον για την αγορά είχαν οι τοποθετήσεις του κ. Σαρρηγεωργίου για την επιστροφή ασφαλίστρων στον κλάδο αυτοκινήτου και την κάλυψη της διακοπής εργασιών.

Για το πρώτο είπε ότι επιστροφές ασφαλίστρων δεν μπορούν να γίνουν, αν και μεμονωμένα κάποιες εταιρείες το έκαναν, γιατί το ασφάλιστρο υπολογίζεται με βάση τη συχνότητα και τη σφοδρότητα των ζημιών. Ο ενάμισης μήνας που δεν κυκλοφόρησαν τα οχήματα δεν είναι ικανός χρόνος, για να επιτρέψει μείωση ασφαλίστρου ή επιστροφή.

Όσον αφορά τη διακοπή εργασιών επεσήμανε ότι υπάρχουν πολύ λίγα τέτοιου είδους συμβόλαια στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στην αναδρομική κάλυψη των επιχειρήσεων για πανδημία, θέμα που ετέθη στις ΗΠΑ, σχολίασε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Βασική προϋπόθεση για να αποζημιώσει η ασφαλιστική αγορά κάποιον κίνδυνο είναι να έχει εισπράξει ασφάλιστρα. Διαφορετικά, τίθεται σε κίνδυνο η φερεγγυότητά της. Αυτό φαίνεται ότι το κατάλαβαν και οι Αμερικανοί, οι οποίοι πλέον προσανατολίζονται στην κάλυψη της πανδημίας μέσω ΣΔΙΤ.

7. Μετά από αυτά, οι ερωτήσεις που είχε στείλει το κοινό μάλλον δεν είχαν κάτι άλλο να καλύψουν ή η διοργάνωση δεν ήθελε να κάνει διακρίσεις και να αδικήσει κάποιον και έτσι… δεν τέθηκε καμία.

Οι ερωτήσεις της «Α.Α.»

Για την… ιστορία και μόνο, παραθέτουμε τις ερωτήσεις που απευθύναμε ως κλαδικό μέσο στο πλαίσιο της αναγγελθείσας web conference. Ερωτήσεις που, όπως προείπαμε, δεν διατυπώθηκαν:

1. Ποιες αναμένετε να είναι οι κύριες πηγές των ασφαλισμένων ζημιών που θα σχετίζονται με τον Covid-19;

2. Τι προτείνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι μεσίτες ασφαλίσεων στους ασφαλισμένους τους, που βρίσκονται αντιμέτωποι με προσωρινή διακοπή λειτουργίας και άλλου είδους δυσκολίες στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα, λόγω του Covid-19, για να προσαρμόσουν τις καλύψεις των συμβολαίων τους (επεκτάσεις, άλλες λύσεις);

3. Ο κλάδος του τουρισμού θα είναι από τους πιο βαριά πληττόμενους της ελληνικής οικονομίας. Είναι αξιέπαινη η πρόθεση ασφαλιστικής εταιρείας, όπως διαβάσαμε πρόσφατα, να στηρίξει τον τομέα προγραμματίζοντας τα ταξίδια πωλήσεών της στο μέλλον σε ελληνικούς προορισμούς. Ωστόσο, οι ασφαλισμένες ξενοδοχειακές μονάδες που πλήρωναν στα συμβόλαιά τους την κάλυψη διακοπής εργασιών θα αποζημιωθούν;

4. Οι ασφαλιστικές εταιρείες αναμένεται να έχουν μεγάλη μείωση στις απαιτήσεις αποζημιώσεων λόγω του υποχρεωτικού περιορισμού κυκλοφορίας και της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων. Θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη για επιστροφή ασφαλίστρων στους ασφαλισμένους;

5. Η οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση, το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών αναμένεται να μειωθεί και την ίδια στιγμή περιβαλλοντικοί και κλιματικοί παράγοντες δείχνουν σαφώς ότι είμαστε εκτεθειμένοι στην πιθανότητα φυσικού καταστροφικού συμβάντος με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό και σε οικονομικό επίπεδο για την ελληνική κοινωνία. Πόσο σας απασχολεί ως κυβέρνηση το σχέδιο δημιουργίας ενός δημόσιου οργανισμού με σκοπό να ασφαλιστεί έστω το ίδιο το δημόσιο και οι υποδομές του;

6. Μετά την ικανοποιητική ανταπόκριση του δημοσίου συστήματος υγείας εν μέσω πανδημίας και με δεδομένα τα προβλήματα βιωσιμότητάς του, σκέφτεστε να επανεξετάσετε και να προωθήσετε τις προτάσεις της ασφαλιστικής αγοράς για ΣΔΙΤ στον χώρο της υγείας;

Δείτε εδώ τo δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΕΑΕΕ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το web conference εδώ.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας