6 στους 10 νέους αντιλαμβάνονται την κλιματική αλλαγή ως ευκαιρία
Έρευνα «Σενάριο 2015» σε συνεργασία με την ΑΧΑ
- 94% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι το κλίμα έχει χειροτερεύσει τα τελευταία 20 χρόνια.
- 84% είναι πεπεισμένοι πως είναι εφικτή η οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.
- 85% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η αγορά εργασίας θα αλλάξει λόγω την κλιματικής αλλαγής, αλλά 46% θεωρούν πως η εκπαίδευσή τους δεν τους έχει προετοιμάσει επαρκώς για αυτές τις αλλαγές.
- 83% πιστεύουν ότι οι αλλαγές θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ενώ 59% λένε πως θα οδηγήσουν σε απώλεια θέσεων.
Το Σενάριο 20151 είναι μια πρωτοβουλία έρευνας της συμβουλευτικής εταιρείας για βιώσιμη ανάπτυξη, Nomadeis2, όπου σε συνεργασία με την ΑΧΑ και τη Nielsen, καθώς και υποστήριξη από τη Mazars και τη Saint-Gobain, έδωσε τη δυνατότητα σε 6.000 νέους ηλικίας 18 – 29 από 12 χώρες3 να εκφράσουν την άποψή τους σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Στόχος της έρευνας ήταν αφενός να γίνει πιο ξεκάθαρος ο τρόπος που αντιλαμβάνονται οι νέοι τη σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της αγοράς εργασίας, αφετέρου να καταγραφούν οι προσδοκίες τους από εκείνους που διαμορφώνουν σήμερα τον κόσμο που θα τους κληροδοτήσουν.
Σύμφωνα με την κοινή γνώμη, η κλιματική αλλαγή αποτελεί συχνά συνώνυμο κινδύνου (ακραία καιρικά φαινόμενα, έλλειψη φαγητού, διαμάχες, κ.λπ.). Παρόλα αυτά, μία οικολογική μετάβαση θα μπορούσε, κάλλιστα, να αποτελέσει βάση για ενδυνάμωση του αυριανού εργασιακού περιβάλλοντος και θα μπορούσε να μεταμορφώσει το εκπαιδευτικό σύστημα και τις δουλειές του μέλλοντος.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η παγκόσμια ανεργία έχει αυξηθεί σχεδόν 20% τα τελευταία 5 χρόνια. Οι άνθρωποι των ηλικιών 15 – 30 που αποτελούν το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού σήμερα (1,8 δισεκατομμύρια) έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας υπολογίζει ότι το 1/3 των νέων δεν είναι σε κάποια εργασία που του καλύπτει τις οικονομικές ανάγκες, ούτε παρακολουθεί εκπαίδευση ή πρακτική άσκηση. Ο ίδιος οργανισμός υπολογίζει ότι 600 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πρέπει να δημιουργηθούν σε όλο τον κόσμο, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων που θα ψάχνουν για εργασία μέχρι το 2025.
Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, τα μέλη του ΟΗΕ υιοθέτησαν νέες πρωτοβουλίες για την απασχόληση νέων μέχρι το 2020. Ήδη, σε όλο τον κόσμο πολλοί συμμέτοχοι (εταιρείες, δημόσιοι οργανισμοί, σύνδεσμοι) κινητοποιούνται, ώστε να αναγνωρίσουν τα σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσουν, καθώς και τις συνέργειες που πρέπει να ενισχύσουν.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ξεκάθαρα και πρέπει να αποτελέσουν κάλεσμα προς όσους ενδιαφέρονται να δράσουν για τις μελλοντικές γενιές
- Κέντρα λήψης αποφάσεων: Οι νέοι που έλαβαν μέρος στην έρευνα, σχεδόν καθ’ ολοκληρία (94%), είπαν ότι η περιβαλλοντική υποβάθμιση είναι ιδιαίτερα αισθητή τα τελευταία 20 χρόνια. Πιστεύουν ότι η περαιτέρω προστασία των φυσικών πηγών και του περιβάλλοντος αποτελούν κύριες προκλήσεις για την κοινωνία του αύριο, παράλληλα με τη μείωση της φτώχιας. Μια μεγάλη πλειοψηφία (84%) πιστεύει ακόμα ότι είναι εφικτός ο συνδυασμός οικονομικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος.
- Εκπαιδευτές: Η κλιματική αλλαγή τείνει να αντιμετωπίζεται από τους νέους περισσότερο ως ευκαιρία (60%) παρά ως απειλή (40%) για κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Μια μεγάλη πλειοψηφία (85%) πιστεύει πως η αγορά εργασίας θα αλλάξει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά σχεδόν οι μισοί (46%) θεωρούν πως δεν έχουν λάβει επαρκή εκπαίδευση για αυτές τις αλλαγές.
- Εργοδότες: 83% των ανθρώπων που ρωτήθηκαν πιστεύουν ότι οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε δημιουργία θέσεων εργασίας παρά σε μείωση (59%). 44% είπαν ότι η πιθανή δυνατότητα να δράσουν ενάντια στην κλιματική αλλαγή αποτελεί κύριο παράγοντα στις επιλογές που κάνουν για την επαγγελματική τους καριέρα και για τους εργοδότες που θα επιλέξουν για να εργαστούν.
- Επιστήμονες και κοινωνία: Για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, ο νέοι εμπιστεύονται κυρίως τους επιστήμονες και ειδικούς (84%), τις ΜΚΟ (77%) και τις τοπικές κοινωνίες (63%). Αν η κινητοποίηση των πολιτών είναι απαραίτητη, οι πολιτικές ηγεσίες καλούνται να εργαστούν εντατικά σε αυτό τον τομέα.
Η κλιματική αναταραχή αποτελεί καίρια ευκαιρία για τη λήψη μέτρων ενάντια στην ανεργία των νέων σε όλο τον κόσμο. Άτομα ηλικίας 18 – 29 ετών έχουν εκδηλώσει πλέον καθαρά τις πεποιθήσεις τους ενάντια στην απαισιοδοξία που συχνά ακούγεται στην κοινή γνώμη.
«Η διαπραγμάτευση για την κλιματική αλλαγή δεν κινείται πλέον στο εάν θα γίνει αλλά στο πότε. Το “Σενάριο 2015” αποδεικνύει ότι στα μάτια πολλών νέων ανθρώπων που είναι οι αυριανοί ηγέτες, ο κλιματικός κίνδυνος μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική ευκαιρία. Ως επαγγελματίας του ασφαλιστικού κλάδου, πολλές φορές έχω γίνει προσωπικά μάρτυρας για τη μεγάλη αντοχή των κοινωνιών μας. Αυτό μου δίνει την ελπίδα ότι θα μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και προχωρήσουμε προς ένα μέλλον πιο βιώσιμο», ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΧΑ κ. Henri De Castries.
——————————-
3 Νότια Αφρική, Γερμανία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία