45 δις δολάρια το κόστος των φυσικών καταστροφών το α΄ εξάμηνο του 2013
Οι πλημμύρες, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυριαρχούν στα στατιστικά στοιχεία των φυσικών καταστροφών για το πρώτο εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στις 9 Ιουλίου η Munich Re. Συνολικά, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2013 καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο 460 μεγάλες φυσικές καταστροφές, ελαφρώς πάνω από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας (390).
Περίπου το 47% των συνολικών ζημιών και το 45% των ασφαλισμένων οφείλονται στις πλημμύρες που έπληξαν την ενδοχώρα της Ευρώπης, του Καναδά, της Ασίας και της Αυστραλίας. Συνολικά, οι φυσικές καταστροφές το α΄ εξάμηνο κόστισαν περίπου US $ 45 δις, ποσό σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο όρο των τελευταίων δέκα χρόνων (US $ 85 δισ.). Οι ασφαλισμένες ζημίες ανήλθαν, αντίστοιχα, σε περίπου US $ 13 δις (μέσος όρος δεκαετίας: US $ 22 δισ.).
Οι πλημμύρες στην Ευρώπη κόστισαν περισσότερα από US $ 16 δις
Μέχρι στιγμής, η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν οι πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Νότια και την Ανατολική Γερμανία και σε γειτονικά κράτη, το Μάιο και τον Ιούνιο. Οι πλημμύρες αυτές προκάλεσαν συνολικές απώλειες που υπερβαίνουν τα €12 δισ. (US $ 16 δις), ενώ οι ασφαλισμένες ξεπέρασαν τα €3 δισ. (US $ 3,9 δισ.). Η πλειοψηφία των ασφαλισμένων ζημιών αφορούν τη Γερμανία. Για λόγους σύγκρισης, σημειώνεται ότι οι πλημμύρες του Έλβα, το 2002, προκάλεσαν συνολικές οικονομικές απώλειες US $ 16,5 δις, εκ των οποίων οι US $ 3,4 δις ήταν ασφαλισμένες.
«Η συχνότητα των πλημμυρών στη Γερμανία και στην Κεντρική Ευρώπη έχει αυξηθεί από το 1980. Αλλά ιδιαίτερα με τις πλημμύρες, ένας αυξημένος κίνδυνος –όπως είναι οι πιο συχνές και πιο έντονες βροχοπτώσεις– δεν συνεπάγεται απαραιτήτως μεγαλύτερες ζημιές. Η αύξηση των ζημιών μπορεί να αποτραπεί με καλύτερο έλεγχο των πλημμυρών», δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της Munich Re, κ. Torsten Jeworrek, και συμπλήρωσε: «Συνεπώς, είναι σημαντικό να τονωθεί η συνειδητοποίηση των κινδύνων. Τα ποτάμια χρειάζονται περισσότερο χώρο, έτσι ώστε τα κύματα των πλημμυρών να μπορούν να διασκορπίζονται, χωρίς να προκαλούν σοβαρές ζημιές.
Ο κίνδυνος πλημμυρών θα πρέπει να εξεταστεί λαμβάνοντας υπόψη το χαρακτηρισμό της γης (βιομηχανικές ή κατοικημένες περιοχές). Οι πολιτικοί δεν αρκεί μόνο να συστήνουν ταμεία έκτακτης ανάγκης μετά από καταστροφές, αλλά θα πρέπει να δρουν με μεγαλύτερη προνοητικότητα, συμμετέχοντας σε συνετό διαπεριφερειακό έλεγχο των πλημμυρών, ο οποίος θα πρέπει ιδανικά να είναι συντονισμένος πέραν των εθνικών συνόρων».
Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται από τη Munich Re, σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας έπεσαν μέσα σε λίγες ημέρες 400 λίτρα βροχής, ανά τετραγωνικό μέτρο. Επίσης, μέχρι 100 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο καταγράφηκαν σε μια πολύ ευρύτερη περιοχή. Καθώς το έδαφος ήταν ήδη κορεσμένο από την πιο βροχερή άνοιξη εδώ και 50 χρόνια, το νερό της βροχής έρεε κατευθείαν στα ποτάμια.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την πρόκληση μιας μεγάλης πλημμύρας στη Βαυαρία και στην Ανατολική Γερμανία, η οποία υπερέβη σημαντικά τα επίπεδα του 2002 σε πολλά σημεία του Δούναβη και του Έλβα. Στο Passau, στη συμβολή των ποταμών Δούναβη, Inn και Ilz, καταγράφηκε το υψηλότερο επίπεδο νερού από το 1501. Στη Δρέσδη, αντιθέτως, το κέντρο της παλιάς πόλης γλίτωσε σε μεγάλο βαθμό, σε αντίθεση με το 2002. Χάρη στον καλύτερο έλεγχο των πλημμυρών, έσπασαν λιγότερα αναχώματα στο ανώτερο τμήμα του Έλβα σε σχέση με ό,τι συνέβη το 2002. Στο Magdeburg, οι πλημμύρες έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ και περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Σε γειτονικές χώρες, όπως η Τσεχική Δημοκρατία και η Αυστρία, οι πλημμύρες προκάλεσαν επίσης μεγάλες ζημιές, αν και σε αντίθεση με το 2002, το κέντρο της παλιάς πόλης της Πράγας έμεινε σε μεγάλο βαθμό αλώβητο, χάρη στην ενίσχυση των μέτρων ελέγχου των πλημμυρών. Η Αυστρία δέχτηκε χειμάρρους λάσπης ως αποτέλεσμα των έντονων βροχοπτώσεων. Στη Βιέννη, μεγάλο μέρος των υδάτων εκτράπηκαν στο “Nέο Δούναβη”, ένα κανάλι ανακούφισης, κι έτσι οι πλημμύρες περιορίστηκαν σε λίγους δρόμους. Οι πλημμύρες στη Σλοβακία και την Ουγγαρία ήταν περιορισμένες, καθώς οι δύο αυτές χώρες δεν επηρεάστηκαν από τη δυνατή βροχή. Στην Μπρατισλάβα και τη Βουδαπέστη, τα μέτρα ελέγχου των πλημμυρών απέδειξαν την αξία τους, καθώς μόνο λίγοι δρόμοι δίπλα στο ποτάμι πλημμύρισαν.
Υπερβαίνουν τα US $ 3 δισ. οι ζημιές από τους ανεμοστρόβιλους στις ΗΠΑ
Το δεύτερο πιο ακριβό γεγονός κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν οι καταιγίδες με σοβαρούς ανεμοστρόβιλους που έπληξαν τις ΗΠΑ, μεταξύ 18 και 22 Μαΐου.
Στις 21 Μαΐου, ένας ανεμοστρόβιλος της κατηγορίας 5 (μέγιστη δύναμη) έπληξε την πόλη Moore, ένα προάστιο της Οκλαχόμα Σίτι. Ο ανεμοστρόβιλος κορυφώθηκε με ταχύτητες ανέμου έως και 300 χλμ. ανά ώρα και ήταν ασυνήθιστα μεγάλος, με πλάτος σχεδόν δύο χιλιομέτρων. Η καταστροφή ήταν τεράστια: πάνω από 1.000 κτήρια καταστράφηκαν ολοσχερώς στη Moore και μόνο, μεταξύ των οποίων επτά σχολεία και ένα νοσοκομείο. 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 370 τραυματίστηκαν. Οι συνολικές οικονομικές απώλειες ανέρχονται σε περισσότερα από US $ 3 δισ., εκ των οποίων περίπου US $ 1,5 δισ. ήταν ασφαλισμένες.
Άνω των US $ 3 δισ. το κόστος από τις πλημμύρες στην Αλμπέρτα
Μια άλλη σοβαρή εκδήλωση ήταν η πλημμύρα στην καναδική επαρχία της Αλμπέρτα –ίσως να πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν βιώσει ποτέ εκεί. Ξεκινώντας στις 19 Ιουνίου, οι ογκώδεις βροχοπτώσεις (μέχρι 200 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο σε μία ημέρα) συνέπεσαν με το καθυστερημένο λιώσιμο των χιονιών, με αποτέλεσμα ο ποταμός Bow στο Κάλγκαρι να διογκωθεί σε επίπεδο τρεις φορές υψηλότερο από ό, τι κατά τη διάρκεια των πλημμυρών του 2005. Περίπου 75.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν, πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ χτυπήθηκε και η Saddledome, η πόλη που φιλοξενεί τους αγώνες χόκεϊ επί πάγου. Οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν μια συνολική οικονομική ζημιά που ξεπερνά τα US $ 3 δισ., ενώ οι ασφαλισμένες απώλειες είναι πιθανό να υπερβούν το 1 δις δολάρια.
Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Β. Ινδία και το Νεπάλ
Η εκδήλωση με τις σοβαρότερες συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο ήταν η καταστροφή που προκλήθηκε από πλημμύρες στη βόρεια Ινδία και το Νεπάλ, ως συνέπεια των εξαιρετικά πρόωρων και εξαιρετικά έντονων βροχοπτώσεων των μουσώνων. Εκατοντάδες δρόμοι και γέφυρες παρασύρθηκαν μακριά, καθιστώντας το έργο των σωστικών συνεργείων όλο και πιο δύσκολο. Ο απολογισμός τραγικός: περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.