3ο Συνέδριο Πανόρμου: Ομιλίες, βίντεο και φωτογραφικά στιγμιότυπα
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Συνέδριο του Συνεργατικού Σχήματος «Πάνορμος», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2024, στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, συγκεντρώνοντας πλήθος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, Στελεχών Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και Εκπροσώπων Φορέων.
Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, η εκδήλωση, με θέμα: «Η Τέχνη της Συνεργατικότητας: Συνδέοντας Ανθρώπους, Δημιουργώντας Αποτελέσματα», αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών γύρω από τις πιο σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις στους τομείς της Συνεργατικότητας, του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της Πράσινης Μετάβασης.
Στο πλαίσιο της οικολογικής ευαισθησίας και της καινοτομίας, όλοι οι συμμετέχοντες, πριν εισέλθουν στον χώρο του Συνεδρίου, ταυτοποιήθηκαν εύκολα και γρήγορα, μέσω QR code που είχε αποσταλεί στο κινητό τους. Επίσης, έλαβαν ως δώρο μία φορητή συσκευή αποθήκευσης ενέργειας (power bank), στην επιφάνεια της οποίας υπάρχει τυπωμένος δισδιάστατος γραμμωτός κώδικας, όπου σκανάροντάς τον, αποκτούν άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες της εκδήλωσης, αφού το Συνέδριο διεξήχθη χωρίς τη χρήση έντυπου υλικού, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και τη σύγχρονη ψηφιακή εμπειρία.
Το καλωσόρισμα και τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Γενική Διευθύντρια του Πανόρμου, κα Αγγελική Φυλακτού. Η εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον Πρόεδρο, κ. Κλήμη Δημαρχιάδη, και ακολούθησαν διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι μοιράστηκαν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, συμβάλλοντας σε έναν εποικοδομητικό διάλογο.
Ο Δρ. Λάμπρος Πυργιώτης, Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην ομιλία του, με θέμα «Δίκτυα Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών – Η νέα διεθνής πραγματικότητα στη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων», τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «ο συνεταιρισμός των ανθρώπων είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ανθρωπότητας, το οποίο όταν επιτυγχάνεται, δοκιμάζεται από την αρχή. Όλο και περισσότερο έχουμε έκθεση σε κινδύνους και για τον λόγο αυτόν υπάρχει εξέλιξη πολύπλοκων προϊόντων». Ειδικά, για το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή σημείωσε πως «επεκτείνεται γιατί δεν πουλάει προϊόντα αλλά προσφέρει λύσεις».
Ο Δρ. Γεώργιος Παπαδάκος, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ στον Τομέα Πυρηνικής Τεχνολογίας, ανέλυσε το θέμα «Τεχνικές αξιολόγησης κινδύνου στην υπηρεσία της προοπτικής διερεύνησης του ασφαλιστικού κινδύνου λόγω κλιματικής αβεβαιότητας» υπό το πρίσμα του ρόλου του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή σε όλο αυτό το πλαίσιο. «Η κλιματική πτυχή στον άξονα του χρόνου είναι ο καταλληλότερος χρόνος να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο στο παρόν και αποτελεί αντικείμενο προοπτικής διερεύνησης. Όταν είναι ορατός ο κίνδυνος είναι αργά να προβούμε σε ενέργειες. Θα πρέπει να διατηρούμε το μέγεθος του αποτελέσματος που θέλουμε να έχουμε βάζοντας το στοιχείο της διαχείρισης».
Ο Δρ. Γεώργιος Γουδέβενος, Επιστημονικός Συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής Κρήτης, στην ομιλία του, με τίτλο «Από τη βιομηχανική στην τεχνολογική ψηφιακή εποχή. Η επίδραση και οι επιπτώσεις στο μυοσκελετικό μας σύστημα. Η τέχνη της συνεργατικότητας δίνει τη λύση», εξήγησε πως ο ΠΟΥ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και έχει χαρακτηρίσει τις δεκαετίες από το 2000 και έπειτα ως αυτές με τα μεγαλύτερα μυοσκελετικά προβλήματα στον ανθρώπινο πληθυσμό. «Ο φόβος του ΠΟΥ δεν είναι το αν θα πονάει ο ασθενής- έχουμε λύση για τον πόνο- αλλά η κατάρρευση του μυοσκελετικού συστήματος», σχολίασε και κατέληξε λέγοντας πως «η συνεργατικότητα πρέπει να χρησιμοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη για να βοηθήσει στην Ιατρική. Αυτό θα είναι και προς όφελος των ασφαλιστικών εταιρειών».
Ο κ. Στέλιος Κατωμέρης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΠΑΣΕ ΚΑΛΟ), στην εισήγησή του «Η ανάπτυξη της συνεργατικότητας στον τομέα της Αλληλέγγυας Οικονομίας» χαρακτήρισε τον συνεργατισμό «προάγγελο του συνεταιριστικού κινήματος», προσθέτοντας πως η συνεργατικότητα είναι ατομική στάση, είναι απόφαση ενός ατόμου. Τόνισε δε πως «το άτομο αποφασίζει να απαρνηθεί τα δικά του ωφελήματα από το προσωπικό του έργο, και προτιμά να εργάζεται με άλλα άτομα για ένα κοινό σκοπό με στόχο το αποτέλεσμα να κλιμακωθεί θετικά και να πολλαπλασιαστεί. Η συνθήκη της διαφορετικότητας δημιουργεί προβλήματα στις ομάδες και διακυβεύεται η συνεργατικότητα, άρα είναι αναγκαίες και άλλες αρετές, όπως είναι η ανοχή, ένα άγνωστο γνώρισμα της επιχειρηματικότητας».
Για το «Παράδειγμα Συνεργατικότητας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών σε Παγκόσμια Κλίμακα», μίλησε ο κ. Σταύρος Καχριμάνης, Συνιδρυτής της DAÈS London Market Insurance Brokers. Ανέφερε πως «ο συνεργατισμός είναι μια κοινωνική και οικονομική θεωρία, μέσω της οποίας συνδέονται επί μέρους θεωρίες και πρακτικές, που έχουν ως κοινή αφετηρία την αξία του ανθρώπου αλλά και τη μεταξύ των ανθρώπων συνεργασία, προς επίτευξη ενός σκοπού. Η αξία του ανθρώπου και η συνεργασία των ανθρώπων είναι πολύ σημαντικά στοιχεία της ζωής μας, της οικονομικής αλλά και της προσωπικής. Ο συνεταιρισμός είναι η εφαρμογή της θεωρίας».
Ο κ. Δημήτρης Κιτσικόπουλος, Συνιδρυτής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ELECTRA energy, στην ομιλία του για τις «Ενεργειακές κοινότητες: Δυνατότητες και οφέλη για πολίτες και τοπικές επιχειρήσεις» περιέγραψε πως μια ενεργειακή κοινότητα μπορεί να φτιάξει ένα φωτοβολταϊκό και να πουλάει ενέργεια, ωστόσο, πιο σημαντικό είναι το κομμάτι, κατά το οποίο κατευθύνει τα μέλη της στην εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον, «εκπαιδεύει και ενημερώνει με γνώμονα καθαρά το μέγιστο όφελος για τα μέλη της. Δεν υπάρχει πελατειακή σχέση στην ενεργειακή κοινότητα και τα μέλη αισθάνονται ασφάλεια γιατί είναι συνιδιοκτήτες», υπογράμμισε.
Η κα Χρυσέλα Λαγαρία, Συνιδρύτρια & Αντιπρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ Black Light, μίλησε για το «ESG: το κλειδί για συμπερίληψη» και κατά πόσο μπορούν τα τυφλά άτομα να γίνουν οι νέοι πρωταγωνιστές στις ασφαλίσεις. Αρχικά, μας ενημέρωσε για τους άξονες με τους οποίους ασχολείται η Black Light, με στόχο την ενημέρωση των εταιρειών για δυνατότητα αποτελεσματικής εξυπηρέτησης και προσβασιμότητας σε προϊόντα και υπηρεσίες σε τυφλά άτομα. Επισήμανε ότι η αναπηρία δεν αποτελεί κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά επηρεάζει το περιβάλλον ενός ατόμου που ουσιαστικά το εμποδίζει ή δεν έχει προβλέψει τις δομές εκείνες που καθιστούν τη ζωή του ολόκληρη προσβάσιμη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ESG- Environmental. Social. Governance. «Το ESG είναι ένα πλαίσιο που τώρα δημιουργείται και μας αφορά όλους, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις».
Ο κ. Θοδωρής Μουλός, CEO του Ομίλου GrowthRocks, τόνισε, στην ομιλία του «Marketing στην Ασφαλιστική Αγορά με τη Χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης», ότι «γενικότερα υπάρχει ένας σκεπτικισμός γύρω από το ΑΙ, αν πρόκειται να μας αντικαταστήσει, αν πρόκειται να αντικαταστήσει τους συναδέλφους μας, αν θα χάσουμε τη δουλειά, κλπ.» και πρόσθεσε πως «όλοι καταλήγουμε σε ένα πράγμα, ότι το AI δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας Glorified Assistant, ένας βοηθός που πάντα θα θέλαμε να έχουμε και μάλιστα πολλοί από εμάς λέμε ότι δεν είναι ένας βοηθός, αλλά πολλοί βοηθοί. Το ΑΙ είναι για να μας βοηθήσει κι όχι να μας αντικαταστήσει».
Ο κ. Βασίλειος Μπιρλιράκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών Ελλάδος, στην ομιλία του, με θέμα «Επανεφεύρεση της Συνεργασίας των Συνεταιρισμών στον Ελλαδικό χώρο», επισήμανε πως «οι συνεταιρισμοί εξυπηρετούν και ενδυναμώνουν το συνεταιριστικό κίνημα». Ανέφερε ότι «σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Συνεταιρισμών, η αναγνώριση τους ως βασικού πυλώνα της οικονομίας, η διαμόρφωση νέας συνεταιριστικής νομοθεσίας βασισμένης στις αξίες και αρχές των Συνεταιρισμών, η εισαγωγή της συνεταιριστικής εκπαίδευσης και η διαμόρφωση Γραμματείας Συνεταιρισμών- Κοινωνικής Οικονομίας στα κοινοβουλευτικά κόμματα».
Ο κ. Ανδρέας Μπότσικας, Διευθυντής του Τμήματος AI στην PwC Ελλάδας, μίλησε για «Responsible AI: Building trust» τη σημαντικότητα της κριτικής σκέψης σε σχέση με το AI. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «το πρώτο πράγμα που λέω σε όλους είναι το Critical Thinking. Ότι παίρνετε από το ΑΙ, να μην το δέχεστε αμερόληπτα. Πρέπει να το εξετάζετε, πρέπει να έχετε την κριτική σκέψη για το αν αυτό για το οποίο μιλάει είναι σωστό ή όχι».
Ο κ. Γεώργιος Μπούκης, Πρόεδρος ΔΣ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας και Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, στην ομιλία του, με θέμα «Η Συνεταιριστική Πίστη στην Ελλάδα- Συνεταιριστικές τράπεζες», τόνισε πως, λόγω της σύστασης και της μορφής τους, είναι σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και έτσι να στηρίζουν τις επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας συμβάλλοντας στην περιφερειακή ανάπτυξη. Όπως επισήμανε «οι Συνεταιριστικές Τράπεζες είχαν συνεχώς θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, χρηματοδότησαν τις οικονομίες της Ελληνικής περιφέρειας, απέκτησαν στις περιοχές τους ρόλο συστημικό στα χρόνια της κρίσης και είναι βασικός μοχλός της περιφερειακής ανάπτυξης».
Ο κ. Δημήτρης Μπουρλετίδης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης. Υπ. Διδάκτορας ΕΚΠΑ, μίλησε για «Μια Οικονομική Προσέγγιση της Τέχνης της Συνεργατικότητας και των Συνεργατικών Σχηματισμών- Clusters στην Ελλάδα: Έρευνα, Ευρήματα, Προτάσεις». Σημείωσε πως «έρευνες αποδεικνύουν ότι η συμμετοχή επιχειρήσεων σε συνεργατικά σχήματα έχει θετική οικονομική επιρροή. Το κοινό όραμα και οι κοινές αντιλήψεις οδηγούν στην παραγωγή κεφαλαίου και στην βελτίωση οικονομικών μεγεθών. Σε διεθνή επίπεδο τα Clusters έχουν δυναμική και αποτελούν παραδείγματα συνέργειας και επιχειρηματικής πρακτικής. Στην Ελλάδα λόγω έλλειψης κοινωνικού κεφαλαίου τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ, όμως, είναι μια πολύ καλή πρακτική δεδομένου ότι υπάρχει πλεόνασμα εμπιστοσύνης, η οποία δημιουργείται από το κοινό όραμα των ανθρώπων του».
Ο κ. Μιχαήλ Τζελέπης, Διευθυντικό Στέλεχος της Syndea, μίλησε για την «Κοινωνική Οικονομία και Ασφάλιση». Στην ομιλία του ανέπτυξε τις έννοιες της συνεργατικότητας, της συλλογικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των πόρων. Υπογράμμισε πως «η σύνδεση των δύο αυτών εννοιών είναι πολύ σημαντική για την κοινωνική και οικονομική προστασία, προσφέροντας σταθερότητα και προάσπιση των συμφερόντων όλων των μελών της κοινωνίας, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».
Στην ομιλία του, με θέμα «Ανοικτή Καινοτομία και Συνεργατικοί Σχηματισμοί – Μια Στρατηγική Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας», ο κ. Γεώργιος Τσεκούρας, Καθηγητής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας στο University of Greenwich, ανέφερε πως «ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ έχει την ευκαιρία να αναπτύξει μια ατζέντα καινοτομίας μέσα από κάποια projects με συγκεκριμένα βήματα και να μετατρέψει ένα αρχικό concept το οποίο να είναι η υπηρεσία, και να βγαίνει στην αγορά μέσα από μια κλιμάκωση και φυσικά το αντίστοιχο promotion, marketing και sales».
Δείτε το video των ομιλητών:
Μετά τις εξαιρετικές ομιλίες ακολούθησε η τιμητική βράβευση της Προϊσταμένης Διοικητικών Υπηρεσιών Διαμάντως Λίγγρη σε αναγνώριση της αφοσίωσης, του επαγγελματισμού και της συνεισφοράς της στο Συνεργατικό Σχήμα.
Ακολούθησε η κοπή της τούρτας λόγω των 9ων γενεθλίων του Πανόρμου και η δεξίωση όπου οι καλεσμένοι απόλαυσαν εκλεκτά εδέσματα που ετοίμασαν άτομα με αναπηρία Κοινωνικού Συνεταιρισμού, υπό τους ήχους σαξοφώνου.
Δείτε εδώ αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από το Συνέδριο.
«Το 3ο μας Συνέδριο είχαν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν απομακρυσμένα μέσω του εικονικού Συνεδριακού μας Κέντρου στο Panormos Business Center και των καναλιών μας στα social εκατοντάδες επαγγελματίες πανελλαδικά.
Ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία τους ομιλητές, τους δημοσιογράφους και τους συμμετέχοντες, καθώς και τους χορηγούς μας που υποστήριξαν την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.
Οι Χορηγοί του Συνεδρίου:
GOLD
GMM GLOBAL MONEY MANAGERS AIFM Ltd
SILVER
BRONZE
ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ OSTEO-PHYSIOTHERAPY
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το video των χορηγών και ΕΔΩ για να βρείτε την ιστοσελίδα του 3ου Συνεδρίου, στην οποία, εκτός των άλλων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν ενημερωτικό/διαφημιστικό υλικό των χορηγών.
«Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 4ο Συνέδριο του Cluster ΠΑΝΟΡΜΟΣ, που θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο του 2025, μαζί με τον εορτασμό των 10 ετών από την ίδρυσή μας», επισημαίνεται εν κατακλείδι στο δελτίο Τύπου.
Διαβάστε επίσης: Πάνορμος: Πώς η Συνεργατικότητα συνδέει ανθρώπους και δημιουργεί αποτελέσματα
Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News