3ο Συνέδριο Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος
Πέρασαν 5 χρόνια από το τελευταίο συνέδριο της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος, ένα συνέδριο που παραδοσιακά συγκεντρώνει πλήθος κόσμου. Φέτος, δίπλα στα γνώριμα πρόσωπα είδαμε και πολλά νέα –απ’ ό,τι φαίνεται η ομάδα των αναλογιστών αυξάνεται και πληθύνεται! Και είναι λογικό, εφόσον αυξάνονται και πληθαίνουν οι κίνδυνοι της σύγχρονης κοινωνίας και οι απαιτήσεις για ποσοτικοποίηση, ανάλυση, διαχείριση και τιμολόγησή τους. Ταυτόχρονα, αυξάνονται και οι ανάγκες των ίδιων των επαγγελματιών, να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις όσον αφορά τις εξελίξεις και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Σε αυτή την ανάγκη ήρθε να ανταποκριθεί και το φετινό, 3ο Συνέδριο, με θέμα: «Νέες Τεχνολογίες και (Αντ)Ασφάλιση – Η επόμενη ημέρα».
Η χρησιμότητα της Επιστήμης των δεδομένων και των νέων τεχνολογιών
Έγκριτοι ομιλητές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μίλησαν για τη χρησιμότητα της Επιστήμης των δεδομένων και των νέων τεχνολογιών, τόσο στη δουλειά του Αναλογιστή αυτή καθαυτή, όσο και για την ασφαλιστική βιομηχανία και τους τελικούς αποδέκτες των υπηρεσιών τους, τους ασφαλισμένους. Σε τι έγκειται αυτή η χρησιμότητα;
Τα τεχνολογικά εργαλεία και η πρόσβαση σε μεγάλο όγκο πληροφοριών και δεδομένων διευκολύνουν και βελτιώνουν ποιοτικά τη δουλειά του Αναλογιστή και της ασφαλιστικής αγοράς γενικότερα, μειώνουν τους χρόνους, τα κόστη, αλλά και τα φαινόμενα ασφαλιστικής απάτης. Ταυτόχρονα –κι αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό– επιτρέπουν στον αναλογιστή να κάνει πιο ακριβείς αναλύσεις – προβλέψεις. Από αυτές εξαρτάται η καλύτερη αξιολόγηση, διαχείριση και τιμολόγηση του κινδύνου και στο τέλος-τέλος η ασφάλισή του. Ήδη, το Data Science, το ΑΙ και το ΙοΤ χρησιμοποιούνται με επιτυχία στην ασφάλιση οχημάτων –ήταν πολύ ενδιαφέροντα όσα είπε για το συγκεκριμένο θέμα ο Βέλγος μηχανικός (των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών) και αναλογιστής κ. Xavier Maréchal– αλλά και στις αγροτικές ασφαλίσεις, καθώς οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, για έγκαιρη πρόγνωση του καιρού και ανίχνευση ασθενειών, μπορούν να κάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή περισσότερο ασφαλίσιμους, όπως τόνισε ο κ. Σωτήρης Μπαντάς, ειδικός σε θέματα αγροτικής τεχνολογίας.
Η ελληνική αγορά υστερεί (;)
Ωστόσο, όσο κι αν οι αναλογιστές κατανοούν τη σημασία που έχουν για τη δουλειά τους τα data και οι νέες τεχνολογίες –ειδικά σε μία εποχή που τα έχει όλα: επιδημίες, φυσικές καταστροφές κ.ά.– στην πράξη διαπιστώνουν ότι υπάρχει έλλειμμα σε κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ και τα συστήματα των ασφαλιστικών εταιρειών είναι αρκετά πίσω, για να μπορέσουν να ενσωματώσουν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν αυτά τα εργαλεία, όπως επεσήμανε η Οικονομική Δ/ντρια της Groupama, κα Βασιλική Κωστάκη.
Επιπλέον, ο αναλογιστής και η ασφαλιστική αγορά ευρύτερα, χρειάζεται να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες και δεδομένα και να τα αξιοποιήσουν έξυπνα, δεδομένου ότι το μέγεθος της ελληνικής αγοράς είναι μικρό, όπως τόνισε ο κ. Γιάννη Βασιλάτος, Γενικός Διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Εργασιών & Εξυπηρέτησης Eurolife FFH.
Υπάρχουν, άραγε, στην Ελλάδα τα δεδομένα που χρειάζεται η ασφαλιστική αγορά;
Σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο Κυριαζή, Γενικό Γραμματέα Έρευνας & Καινοτομίας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με επτά εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και ερευνητικά ιδρύματα, όπως ο Δημόκριτος, το Παστέρ, το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ», το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, παράγουν πλήθος δεδομένων και πληροφοριών, η διάχυση των οποίων θα ήταν χρήσιμη στην αγορά, και πρότεινε στις ασφαλιστικές εταιρείες να συνεργαστούν μαζί τους.
Η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά την εξέλιξη της ασφαλιστικής και αναλογιστικής επιστήμης και πρακτικής, και μακροπρόθεσμα τη μείωση του κενού προστασίας.
ESG και κλιματική αλλαγή
Το συνέδριο δεν περιορίστηκε μόνο στις νέες τεχνολογίες. Στη δεύτερη ενότητά του στο επίκεντρο βρέθηκαν το ESG, που ανοίγει νέες επαγγελματικές προοπτικές για τους αναλογιστές, και η κλιματική αλλαγή. Η τελευταία έχει δημιουργήσει μια νέα κανονικότητα που επηρεάζει την αντασφάλιση και τις ασφαλίσεις Περιουσίας όσο και τις ασφαλίσεις Ζωής & Υγείας. Μάλιστα, για το πόσο επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα είναι χαρακτηριστικό αυτό που ανέφερε η Πρόεδρος της Ένωσης Αναλογιστών, κα Μαριάννα Ανυφαντή, ότι 500 χιλ. θάνατοι αποδίδονται στην ακραία ζέστη.
Νέες τεχνολογίες, κλιματική αλλαγή, ESG είναι θέματα που απασχολούν την ασφαλιστική κοινότητα και πολύ περισσότερο τους αναλογιστές στην Ελλάδα και διεθνώς. Οι επαγγελματίες του κλάδου καλούνται να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ανοίγονται και να συνεχίσουν δυναμικά να παρακολουθούν τις εξελίξεις, ώστε να ανταποκριθούν στον σημαντικό ρόλο τους. Η ΕΑΕ όλα αυτά τα χρόνια, με τα σεμινάρια που διοργανώνει, αλλά και με το συνέδριό της, βοηθά τα μέγιστα σε αυτή την κατεύθυνση. Μένει και οι ασφαλιστικές εταιρείες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρονται, για να βοηθήσουν τα στελέχη τους να πάνε την αγορά στην επόμενη μέρα.
Δήμητρα Καζάντζα
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News