$160 δισ. οι συνολικές και $65 δισ. οι ασφαλισμένες απώλειες το 2012
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Munich Re στις 3 Ιανουαρίου, το μεγαλύτερο ποσοστό των παγκόσμιων απωλειών λόγω φυσικών καταστροφών το 2012 αντιστοιχεί στις ΗΠΑ, γεγονός που οφείλεται σε μια σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων.
Πιο συγκεκριμένα, οι φυσικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο το 2012 προκάλεσαν συνολικές απώλειεςύψους $160 δισ., με τις ασφαλισμένες απώλειες να ανέρχονται σε $65 δισ.
Περίπου το 67% των συνολικών απωλειών και το 90% των ασφαλισμένων ζημιών σημειώθηκαν στις ΗΠΑ, τη στιγμή που οι αντίστοιχοι μέσοι όροι είναι 32% και 57%.
Το μεγαλύτερο ποσοστό ασφαλισμένων απωλειών του έτους προκλήθηκε από τον τυφώνα Sandy, με εκτιμώμενο ποσό της τάξης των $25 δισ.
Συνολικά, οι απώλειες ήταν σημαντικά χαμηλότερες το 2012 σε σχέση με το 2011, χρονιά που επιβαρύνθηκε από τους σεισμούς στην Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία και τις σοβαρές πλημμύρες στην Ταϊλάνδη (οι συνολικές απώλειες ανήλθαν σε $400 δισ. και οι ασφαλισμένες σε $119 δισ. –πρόκειται για ποσό-ρεκόρ). Μια μακροπρόθεσμη σύγκριση δείχνει ότι το 2012 οι απώλειες ήταν πάνω από το δεκαετή μέσο όρο των $50 δισ. για ασφαλισμένες απώλειες και ελαφρώς κάτω από το μέσο όρο των $165 δισ. για συνολικές απώλειες.
9.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε φυσικές καταστροφές το περασμένο έτος, σε σύγκριση με το δεκαετή μέσο όρο των 106.000. Ο σχετικά μικρός αριθμός των θανάτων οφείλεται στο γεγονός ότι, το 2012, σημειώθηκαν λίγες σοβαρές φυσικές καταστροφές στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι φυσικές καταστροφές τείνουν να έχουν πολύ πιο καταστροφικές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές.
Ο τυφώνας Sandy
Όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία απωλειών του 2012, ο τυφώνας Sandy και μόνον ευθύνεται για περίπου$50 δισ. σε συνολικές απώλειες, ενώ οι ασφαλισμένες απώλειες αναμένεται να είναι περίπου $25 δισ.Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή εξακολουθεί να βρίσκεται υπό αίρεση, διότι οι απώλειες είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθούν. Αν δεν είχε συμβεί αυτή η σφοδρή καταιγίδα, οι απώλειες θα ήταν πολύ μικρές το 2012.
Γενικότερα, οι απώλειες λόγω της Sandy αποκάλυψαν ένα σημαντικό βαθμό ευπάθειας, ιδίως όσον αφορά τις υποδομές και έδειξαν την ανάγκη περαιτέρω προληπτικών μέτρων, τα οποία θα είχαν θετικό αντίκτυπο και στην τιμολογιακή πολιτική των αντασφαλιστών.
Η Sandy άφησε ίχνη καταστροφής και στην Καραϊβική, πριν προσεγγίσει την ξηρά, στη βορειοανατολική ακτή των ΗΠΑ. Περίπου 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αϊτή, την Τζαμάικα και την Κούβα και σε άλλα νησιά της Καραϊβικής (ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 210). Ακόμα και στον Καναδά η καταιγίδα προκάλεσε ασφαλισμένες απώλειες της τάξης των $100 εκατ.
Η ξηρασία στις ΗΠΑ
Το δεύτερο σημαντικό ζημιογόνο συμβάν του 2012 σχετίζεται με τη μακρά περίοδο ξηρασίας στις ΗΠΑ, η οποία έπληξε τη ζώνη καλλιέργειας καλαμποκιού και σόγιας στις μεσοδυτικές, κυρίως, αλλά και στις γύρω πολιτείες.
Περίπου οι μισές από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των ΗΠΑ επλήγησαν από την ξηρασία, με τις συνολικές απώλειες των γεωργικών καλλιεργειών για το 2012 να ανέρχονται σε περίπου $20 δισ., εκ των οποίων περίπου $15-17 δισ. καλύπτονται από το δημόσιο-ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης πολλαπλών κινδύνων των καλλιεργειών. Πρόκειται έτσι για τη μεγαλύτερη απώλεια στην ιστορία των γεωργικών ασφαλίσεων των ΗΠΑ, αφού ο μέσος όρος των ασφαλισμένων απωλειών είναι περίπου $9 δισ.
Οι ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν, επίσης, σημαντικές απώλειες στις ΗΠΑ, με τις ζημιές του πιο σοβαρού εξ αυτών (στις 2-4 Μαρτίου) να ανέρχονται σε $5 δισ., εκ των οποίων το 50% ήταν ασφαλισμένο.
Ο τυφώνας Bopha στις Φιλιππίνες
Στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού εκδηλώθηκαν πολύ λιγότερες σοβαρές φυσικές καταστροφές το 2012 συγκριτικά με το 2011. Ο τυφώνας Bopha, που έπληξε τις Φιλιππίνες, το Δεκέμβριο, προκάλεσε περισσότερους από 1.000 θανάτους, ενώ πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Η καταιγίδα αυτή θεωρείται συνεπώς ως η πιο καταστρεπτική φυσική καταστροφή του περασμένου έτους, όσον αφορά τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, ενώ οι ασφαλισμένες απώλειες ήταν ελάχιστες, λόγω της χαμηλής ασφαλιστικής διείσδυσης.
Οι σεισμοί στην Ιταλία
Οι δύο σεισμοί, μεγέθους 5,9 και 5,8, που έπληξαν την περιοχή Emilia Romagna της Ιταλίας, το Μάιο, αποδείχθηκαν τα δαπανηρότερα γεγονότα της Ευρώπης. Οι συνολικές απώλειες ανήλθαν σε περίπου $16 δισ. και οι ασφαλισμένες απώλειες σε $1,6 δισ.