Το χρηματοπιστωτικό περιβάλλον στην Ευρώπη πιέζει τους ασφαλιστές
Το αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον, τα παρατεταμένα χαμηλά επιτόκια και η αύξηση των πιστωτικών κινδύνων εξακολουθούν να επηρεάζουν τις (αντ) ασφαλίσεις και τους επαγγελματικούς κλάδους σύνταξης του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Μαΐου 2015 της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, η τρέχουσα πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στη ζώνη του ευρώ μπορεί να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για τους ασφαλιστές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, μακροπρόθεσμα, υπό τον όρο ότι η οικονομική ανάπτυξη θα βελτιωθεί. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, η ποσοτική χαλάρωση έχει μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο μηδενικού κινδύνου και, ως εκ τούτου, ασκεί επιπλέον πίεση στα επιχειρηματικά μοντέλα ορισμένων ασφαλιστών και συνταξιοδοτικών ταμείων.
Επιπλέον, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ενδέχεται να μειώσει σημαντικά τον όγκο της αγοράς για ορισμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Υπό αυτές τις συνθήκες, η συμπεριφορά ομάδας επενδυτών σε περίπτωση, για παράδειγμα, μιας επιδείνωσης της γεωπολιτικής κατάστασης, θα μπορούσε να προκαλέσει μια αντιστροφή κινδύνου ή ένα “double-hit” σενάριο.
Στον πρωτασφαλιστικό τομέα, η απόδοση και η κερδοφορία των προϊόντων παραμένουν υπό ισχυρή πίεση, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στη φερεγγυότητα.
Στον τομέα της αντασφάλισης, οι κίνδυνοι που προκύπτουν από το περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων μπορεί να οδηγήσουν τον κλάδο σε περαιτέρω σταθεροποίηση. Τα αντασφάλιστρα πιέζονται, καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τον συνεχιζόμενο ανταγωνισμό από μη παραδοσιακές πηγές κεφαλαίου.
Ο τομέας των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων, επίσης, αντιμετωπίζει προκλήσεις. Τα προγράμματα καθορισμένων παροχών και αποδόσεων επηρεάζονται αρνητικά από τη μείωση των επιτοκίων, ενώ και τα μελλοντικά έσοδα για τα προγράμματα καθορισμένων εισφορών είναι επίσης υπό περιορισμό.
Ο κ. Gabriel Bernardino (φωτ.), Πρόεδρος της EIOPA, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή μακροοικονομική πραγματικότητα δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για τα επιχειρηματικά μοντέλα των ασφαλιστικών εταιρειών και των συνταξιοδοτικών ταμείων. Σε αυτό το περιβάλλον, είναι θεμελιώδους σημασίας οι εποπτικές αρχές να παρακολουθούν την κατάσταση εκ του σύνεγγυς και να προειδοποιούν την ασφαλιστική βιομηχανία σχετικά με τη βιωσιμότητα των επιχειρηματικών μοντέλων τους.
Επιπλέον, απαιτείται και η ίδια η ασφαλιστική βιομηχανία να ασχοληθεί με τα τρωτά σημεία της και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του συνδυασμού των προϊόντων της. Τα μεταβατικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο Solvency II πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς και να αποφευχθεί η διατάραξη της αγοράς, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι επιχειρήσεις θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων τους».
Δείτε εδώ την Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας της EIOPA.