Διεθνή
Τι πρέπει να ξέρετε για τα stress test
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) ξεκίνησε στις 24 Μαΐου μια πανευρωπαϊκή προσομοίωση ακραίων καταστάσεων για τον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κλάδο.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Αρχή, «αυτή η τακτική άσκηση έχει ως στόχο την αξιολόγηση των τρωτών σημείων των ασφαλιστών και δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως μια δοκιμή επιτυχίας-αποτυχίας. Έχει σχεδιαστεί για να αξιολογήσει την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου σε σοβαρές αντίξοες εξελίξεις της αγοράς και βασίζεται σε ένα κοινό αναλυτικό πλαίσιο. Επιπλέον, αυτό το τεστ αντοχής θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των συστημικών κινδύνων σε καταστάσεις πίεσης».
Τα Stress Test του 2016 εστιάζουν σε δύο μείζονες κινδύνους της αγοράς:
- το περιβάλλον παρατεταμένης χαμηλής απόδοσης και
- το λεγόμενο «διπλό χτύπημα» (Double-hit), δηλαδή ένα αρνητικό σοκ στην αγορά που θα συνδυάζει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων με τα χαμηλού κινδύνου ελεύθερα επιτόκια.
Η άσκηση επικεντρώνεται στη μακροπρόθεσμη επιχειρηματική που πραγματοποιείται από μεμονωμένες επιχειρήσεις (όχι ασφαλιστικούς ομίλους). Προκειμένου να συμπεριλάβει μεγαλύτερο αριθμό μικρού και μεσαίου μεγέθους ασφαλιστικές εταιρείες, ο στόχος της συμμετοχής αυξήθηκε από το 50% το 2014 στο 75% κάθε εθνικής αγοράς, από την άποψη των ακαθάριστων τεχνικών προβλέψεων ζωής.
Για να περιοριστεί η επιβάρυνση του ασφαλιστικού κλάδου, η EIOPA κάνει χρήση αυτής της άσκησης για να συλλέξει ταυτόχρονα πληροφορίες σχετικά με την καθαρή θέση υπό καθεστώς Solvency II και μέτρα που αφορούν τις Μακροπρόθεσμες Εγγυήσεις (Long Term Guarantees). Όπως τονίζεται σχετικά, «αυτή η συλλογή πληροφοριών είναι μέρος της υποχρεωτικής αναθεώρησης που θα πραγματοποιηθεί από την EIOPA, σύμφωνα με το άρθρο 77F της οδηγίας Solvency II, και ως εκ τούτου δεν πρέπει να συνδέεται με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων».
Το stress test ξεκίκησε μία εβδομάδα νωρίτερα (24 Μαΐου 2016) από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί (31 Μαΐου 2016), προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στις συμμετέχουσες ασφαλιστικές εταιρείες να το ολοκληρώσουν.
Η EIOPA θα δημοσιεύει σε εβδομαδιαία βάση Ερωτήσεις & Απαντήσεις που θα αντιμετωπίζουν πιθανά ερωτήματα από τις συμμετέχουσες εταιρείες. Εκτός από τη διαδικασία των Ερωτήσεων & Απαντήσεων, για να εξασφαλίσει τη συνοχή των πληροφοριών που θα ληφθούν, η EIOPA σε συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές (NCAs) θα διεξάγει και μια διαδικασία επικύρωσης δεδομένων σε δύο στάδια: πρώτον, σε εθνικό και μετά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η προθεσμία για την υποβολή των αποτελεσμάτων στις αρμόδιες εθνικές αρχές λήγει στις 15 Ιουλίου 2016. Τα πανευρωπαϊκά αποτελέσματα των τεστ αντοχής θα γνωστοποιηθούν τον Δεκέμβριο του 2016, με ανώνυμο ή/και συγκεντρωτικό τρόπο.
Ο κ. Gabriel Bernardino, Πρόεδρος της EIOPA, δήλωσε σχετικά: «Το σημερινό δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον πρέπει να αναγνωριστεί σε μια τέτοια άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Γι’ αυτό και η EIOPA αποφάσισε να διεξαγάγει σοβαρά σενάρια ακραίων καταστάσεων. Είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα προσομοίωσης τέτοιων κρίσεων θα μας παράσχουν μια “υψηλής ανάλυσης” εικόνα του ευρωπαϊκού τομέα των ασφαλίσεων και τα πιο κρίσιμα τρωτά του σημεία. Πρέπει να δούμε τα θέματα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή από πλευράς εποπτείας και την ανταπόκριση σε μια δυνητική συσσώρευση συστημικών κινδύνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ως εκ τούτου, αυτή η άσκηση δεν θα επικεντρωθεί στο ποιος δεν πληροί τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, μετά τις κρίσεις, αλλά στις επιπτώσεις αυτών των σεναρίων στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Να σημειωθεί, τέλος, ότι το Stress Test 2016 περιλαμβάνει τρία σενάρια:
- Baseline, δηλαδή η αποτίμηση του ισολογισμού προ-κρίσης.
- “Low-for-long” –επικεντρώνεται σε ένα περιβάλλον παρατεταμένης χαμηλής απόδοσης.
- “Double-hit” –αυτό το σενάριο έχει αναπτυχθεί και θα καταστεί λειτουργικό σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB).
Το Τεστ Αντοχής 2016 χρησιμοποιεί το πλαίσιο του Solvency II και τις εναρμονισμένες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων. Ημερομηνία αναφοράς του είναι η 1η Ιανουαρίου 2016.