Εταιρείες
Τι ελέχθη σήμερα στο Μέγαρο
Επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με θέμα «Η Εποπτεία Εγγυητής της Αξιοπιστίας της Ασφαλιστικής Αγοράς». Η εκδήλωση, που έγινε στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, ενώ μεταξύ των παρευρεθέντων ξεχώριζαν οι παρουσίες του κ. Σπύρου Ζάρκου, Διευθυντή της Δ/νσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, και του Υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιου Σκορδά.
Σταχυολογήσαμε και παραθέτουμε κάποιες χαρακτηριστικές επισημάνσεις των ομιλητών:
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπογράμμισε ότι εξοικονομήθηκαν 8 δις ευρώ από τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Χαρακτήρισε αξιοπρόσεκτο το μικρό μέγεθος της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, γεγονός που δημιουργεί από μόνο του σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στη μειωμένη αξιοπιστία του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης, την οποία (μειωμένη αξιοπιστία) συνέδεσε με τη γενικότερη διάρρηξη της εμπιστοσύνης μεταξύ ιδιωτικού τομέα-πελατών.
Ο κ. Γιώργος Σταθάκης, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απηύθυνε μια ενδιαφέρουσα, αλλά θεωρητική ομιλία. Μπέρδεψε τη διάσωση των Τραπεζών με τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες ουδέποτε επιβάρυναν τα κρατικά ταμεία –η διαφορά αυτή πρέπει να γίνει κάποτε αντιληπτή από τους πολιτικούς!
Ο κ. Gabriel Bernardino, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ασφαλίσεων & Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), υπογράμμισε ότι η ασφαλιστική αγορά δεν πρέπει να βλέπει τους ρυθμιστικούς κανόνες ως εμπόδιο για την ανάπτυξη, αλλά ως εγγυητή βιώσιμων προϊόντων. Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του 2ου και του 3ου Πυλώνα Ασφάλισης.
Οι παρατηρήσεις-επισημάνσεις του Προέδρου της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, ήταν εύστοχες. Σημειωτέον, ο κ. Σαρρηγεωργίου, σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του, θίγει πληθώρα θεμάτων που απασχολούν και προβληματίζουν την ασφαλιστική αγορά.
Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ ζήτησε ξεκάθαρα να εφαρμοστούν οι ίδιοι κανόνες σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Αξιολόγησε ως σοβαρό κίνδυνο για την ασφαλιστική βιομηχανία τη γραφειοκρατία, την οποία γεννά η πυκνότητα των ρυθμιστικών πράξεων.
Τέλος, αναγνώρισε την ανάγκη ύπαρξης υγιούς Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, και στον τομέα των Συντάξεων και στον τομέα της Υγείας, στο οποίο η Ιδιωτική Ασφάλιση μπορεί και πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά, για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.
Εκτενές ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της «Α.Α.».