Διεθνή
Τι απειλεί τις Ασφαλίσεις Ζωής;
Χαμηλά επιτόκια και “double-hit scenario” είναι οι βασικοί κίνδυνοι για τις ασφαλίσεις Ζωής και τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εξαμηνιαία έκθεση της EIOPA για την οικονομική σταθερότητα στους τομείς των (αντ)ασφαλίσεων και των επαγγελματικών ταμείων στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).
Σε αμφότερους τους τομείς η EIOPA επισημαίνει ένα προκλητικό μακροοικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από επίμονα χαμηλά επιτόκια. Επίσης, το σενάριο «διπλού χτυπήματος» (“double-hit scenario”) παραμένει η βασική ανησυχία, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, τη στιγμή που η αξία των υποχρεώσεων αυξάνεται, προκαλώντας σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών τομέων (αντ)ασφάλισης και συντάξεων.
Στον ασφαλιστικό τομέα, οι χαμηλές αποδόσεις και ο επακόλουθος κίνδυνος επανεπένδυσης (δηλαδή η αδυναμία να επανεπενδύσουν με την ίδια απόδοση) παραμένουν το κύριο ζήτημα ευπάθειας, ειδικά για τους ασφαλιστές ζωής. Το σημερινό περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων ασκεί πίεση στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και τους υποχρεώνει σε μια συμπεριφορά «αναζήτησης αποδόσεων».
Την ίδια στιγμή, η EIOPA εκτιμά ότι το επερχόμενο καθεστώς Solvency II θα αυξήσει την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής βιομηχανίας και θα φέρει καλύτερη ευθυγράμμιση της διαχείρισης κινδύνων και κεφαλαίου.
Τα Ιδρύματα Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (IORPs) αντιπαλεύουν επίσης με χαμηλά επιτόκια, τα οποία καθιστούν δύσκολη τη διατήρηση των συνταξιοδοτικών υποσχέσεων. Η κατανομή των επενδύσεων των συνταξιοδοτικών ταμείων παραμένει σε γενικές γραμμές αμετάβλητη.
Ο Πρόεδρος της EIOPA, κ. Gabriel Bernardino, δήλωσε σχετικά: «Σύμφωνα με την αποστολή της για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η EIOPA, το 2016, θα ξεκινήσει την τρίτη διετή προσομοίωση ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ για τους ασφαλιστές. Λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τη μακροοικονομική πραγματικότητα, αυτή η άσκηση θα επικεντρωθεί σε δύο ακραία σενάρια, δηλαδή: την επιμήκυνση της περιόδου χαμηλών αποδόσεων και το σενάριο “διπλού χτυπήματος”. Είμαι βέβαιος ότι τα υποθετικά σενάρια κρίσης που περιλαμβάνονται σε αυτό το εγχείρημα θα επιτρέψουν στην EIOPA και τις εθνικές εποπτικές αρχές να επεξεργαστούν κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό αυτών των βασικών κινδύνων και τον καθορισμό ζωνών για περαιτέρω έρευνα».
Να σημειωθεί ότι η EIOPA συνεχίζει να ενθαρρύνει τη συζήτηση για τα θέματα που είναι σημαντικά για τη θετική και την αειφόρο ανάπτυξη του ευρωπαϊκού τομέα ασφάλισης και επαγγελματικών ταμείων σύνταξης. Σύμφωνα με αυτόν τον στρατηγικό στόχο, η έκθεση περιέχει ένα θεματικό άρθρο με τίτλο «Αξιολόγηση Συστημικού Κινδύνου της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής βιομηχανίας». Με αυτό η EIOPA θα συμβάλει περαιτέρω σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τις εθνικές εποπτικές αρχές και την ακαδημαϊκή κοινότητα σχετικά με τους συστημικούς κινδύνους.
Η Έκθεση της EIOPA για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα -Δεκέμβριος 2015: