Διεθνή
Τι έδειξαν τα Stress Test της EIOPA για τις ασφαλιστικές εταιρείες
Την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου, ενόψει της εφαρμογής του Solvency II τον Ιανουάριο του 2016, κατέδειξαν τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (EU- WIDE STRESS TEST 2014), που δημοσίευσε στις 30 Νοεμβρίου 2014 η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).
Σκοπός της άσκησης ήταν η εκτίμηση της αντοχής των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε ακραία σενάρια μεταβολής των οικονομικών παραμέτρων και των ασφαλιστικών κινδύνων και η αναγνώριση των επιπτώσεών τους, εν όψει της προετοιμασίας της ασφαλιστικής αγοράς για την εφαρμογή του επερχόμενου εποπτικού πλαισίου, Φερεγγυότητα ΙΙ.
Η άσκηση διενεργήθηκε με στοιχεία 31.12.2013 και περιελάμβανε δύο μέρη: το Βασικό Σενάριο (Core Stress) και το Σενάριο Χαμηλών Επιτοκίων (Low Yield).
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο Βασικό Σενάριο συμμετείχαν 167 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 60 ασφαλιστικοί όμιλοι και 107 μεμονωμένες (αντ)ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αντιπροσωπεύοντας το 55% των συνολικών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, ενώ στο Σενάριο Χαμηλών Επιτοκίων συμμετείχαν 225 (αντ)ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αντιπροσωπεύοντας το 60% των τεχνικών προβλέψεων.
Από την ελληνική ασφαλιστική αγορά συμμετείχαν 12 ασφαλιστικές εταιρείες, καλύπτοντας το 72,28% των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στο Βασικό Σενάριο (Core Stress) και το 93,10% των τεχνικών προβλέψεων στο Σενάριο Χαμηλών Επιτοκίων (Low Yield).
Πώς σχολιάζει η Insurance Europe τα αποτελέσματα των stress tests
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕIOPA, o κ. Olav Jones, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Insurance Europe, δήλωσε:
«Οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές χαιρετίζουν τα αποτελέσματα των stress tests της EIOPA, τα οποία καταδεικνύουν σαφώς την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου ενόψει της εφαρμογής του Solvency II τον Ιανουάριο το 2016.
Οι ακραίες καταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πολύ σοβαρές και καλύπτουν όλους τους σημαντικούς κινδύνους που οι ασφαλιστές έχουν αναλάβει για την προστασία των ασφαλισμένων τους. Το γεγονός ότι τα κεφάλαια των ασφαλιστών μειώθηκαν μετά από αυτού του είδους τα σοβαρά γεγονότα είναι απολύτως φυσιολογικό. Το γεγονός ότι, ακόμη και μετά από τέτοιες ακραίες καταστάσεις, γενικά οι ασφαλιστικές εταιρείες εξακολουθούν να είναι σε θέση να ανταποκριθούν πλήρως στις κεφαλαιακές απαιτήσεις φερεγγυότητας, είναι μια ένδειξη ότι τα συνολικά επίπεδα της φερεγγυότητας είναι πολύ υψηλά.
Όπως επισημαίνεται στις συστάσεις της παρούσας έκθεσης, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της προετοιμασίας, τόσο από την ίδια την ασφαλιστική βιομηχανία όσο και από τις εθνικές εποπτικές αρχές. Για τον σκοπό αυτό, ο κλάδος εξακολουθεί να εργάζεται σκληρά με την EIOPA και τις εθνικές εποπτικές αρχές προκειμένου να προετοιμαστούν για την εφαρμογή του Solvency II».
Η έκθεση με τα λεπτομερή αποτελέσματα είναι διαθέσιμη στον δικτυακό τόπο https://eiopa.europa.eu/en/activities/financial-stability/insurance-stress-test-2014/index.html της EIOPA.