Συνεντεύξεις
Σταμάτης Συγγρός: «Δεν μου αρέσουν οι εκπλήξεις!» (Ιανουάριος 2011)
«Το είδος μας τείνει προς εξαφάνιση» λέει σαρκαστικά ο κ. Σταμάτης Συγγρός, καθώς η κουβέντα μας ξεκινά στο προσωπικό του γραφείο, όπου τον συναντήσαμε για να μοιραστεί μαζί μας τα σχέδια και τις επόμενες επαγγελματικές κινήσεις του. Αφήνοντας πίσω το agency, που υπηρέτησε επί είκοσι δύο συναπτά έτη και μαζί όλες του τις αδυναμίες, τον βρήκαμε να έχει ήδη κάνει την αρχή για μια καλύτερη προοπτική, τόσο για τον ίδιο όσο και για τη γενιά των ασφαλιστικών συμβούλων γενικότερα, που, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, πληγώθηκε πολύ στο παρελθόν και της αξίζει ένα καλύτερο μέλλον.
«Βασίζομαι στη λογική της πρακτόρευσης, γιατί είναι μια εταιρική μορφή που επιτρέπει τη δημιουργία δικτύου χωρίς να δένεται αποκλειστικά στο άρμα μίας και μόνο εταιρείας, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση δραστηριοποίησής μου στην αγορά», ήταν τα λόγια του για την επαγγελματική του δραστηριότητα.
Για την πολιτική των εταιρειών
«Δυστυχώς, πολλές εταιρείες συμπεριφέρθηκαν στα αποκλειστικά δίκτυά τους με λογική κανίβαλου», μας εξομολογείται. «Με κούρασε η λογική του να είμαστε θεοί, όταν τα φέρνουμε και δεν μιλάμε, και δαίμονες, όταν προστατεύουμε τους πελάτες μας και τα δικαιώματά μας από την αυθαιρεσία μερικών golden boys στελεχών. Είναι λογικό να υπάρχει από μέρους πολλών εταιρειών μια πιο “σφιχτή” πολιτική. Δεν ήταν λογικό, όμως, να προσφέρουν το χαρτοφυλάκιο ενός συνεργάτη ως λάφυρο σε έναν άλλο πιο βολικό, μόνο και μόνο για να επιτύχουν πρόσκαιρα αποτελέσματα. Αυτές δεν είναι μέθοδοι συμβατές με αυτό που πρεσβεύουμε ως ασφαλιστές».
Όσον αφορά ιδιαίτερα το επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου, μας είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι πλέον ο επαγγελματίας ασφαλιστικός σύμβουλος πρέπει να εκπροσωπεί το σύνολο της αγοράς χωρίς δεσμεύσεις και ψευτοδιλήμματα, ώστε να μπορεί πραγματικά να προτείνει και να παρέχει πολλές και αξιόπιστες λύσεις προς τους πελάτες του. Παράλληλα, να ακουμπάει τις συνεργασίες του σε αξιοπρεπείς και σύγχρονες συμβάσεις, που να του εξασφαλίζουν την κυριότητα του χαρτοφυλακίου του και να μην τον περιμένουν “εκπλήξεις”, όπως δυστυχώς περίμεναν αρκετούς όταν με άλλες συνθήκες και δεσμεύσεις ξεκίνησαν τις συνεργασίες τους και με άλλες κατέληξαν».
Ευκαιρίες μέσα στη δύσκολη οικονομικά συγκυρία
Είναι γεγονός ότι η εποχή μας δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τα οικονομικά των καταναλωτών. Ωστόσο, ο κ. Συγγρός αναγνωρίζει ευκαιρίες μέσα στην ταραχή της ασφαλιστικής βιομηχανίας αλλά και του πολιτικού σκηνικού. «Θα γίνει ανακατανομή των μεριδίων αγοράς», εκτιμά κάνοντας έναν απολογισμό της πολιτικής που ακολουθήθηκε στο παρελθόν: «Στον κλάδο ζωής και συγκεκριμένα στα νοσοκομειακά προγράμματα, οι εταιρείες τα προηγούμενα χρόνια εφάρμοσαν μία κακή τιμολογιακή πολιτική. Ξεκίνησαν προσφέροντας πολύ χαμηλά ασφάλιστρα με κλειστές αναπροσαρμογές ή και χωρίς καθόλου αναπροσαρμογές, παρέχοντας παράλληλα υπερβολικές καλύψεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπουν στο επάγγελμα πολλοί με ένα πολύ εύκολο προϊόν προς πώληση και παράλληλα τα χαρτοφυλάκια αυτών των καλύψεων να παράγουν πολλές ζημιές στις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες. Σήμερα όμως, καθώς το μοντέλο αυτό δεν ευδοκίμησε, πολλές εταιρείες καταφεύγουν σε μία βίαιη αλλαγή της σύνθεσης του ζωικού τους χαρτοφυλακίου, είτε άμεσα, με δυσθεώρητες αναπροσαρμογές των ασφαλίστρων, είτε έμμεσα, με αλλαγή των προγραμμάτων τους και με στροφή στα κατ’ έτος ανανεούμενα νοσοκομειακά προγράμματα. Έτσι ο καταναλωτής, αδυνατώντας να ανταποκριθεί πλέον οικονομικά, ψάχνει να βρει την ελκυστικότερη πρόταση, γι’ αυτό και έχουμε ανακατανομή των μεριδίων αγοράς».
Πώς βλέπει, λοιπόν, ο Σταμάτης Συγγρός αυτή την τάση και με ποιους στόχους;
Στόχος το σοβαρό underwriting και η εκπαίδευση
«Πρώτος μου στόχος είναι ένα σοβαρό και υπεύθυνο underwriting, προκειμένου να καλυφθεί σωστά ο πελάτης με ένα ασφάλιστρο που διαχρονικά θα είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του. Σημαντικός παράγοντας είναι η συνέπεια που έχει δείξει ιστορικά η κάθε εταιρεία στην τιμολογιακή της πολιτική. Επιπλέον, παρ’ όλο που η επιταγή των καιρών είναι τα κατ’ έτος ανανεούμενα συμβόλαια, συνεχίζω να πιστεύω στα συμβόλαια ισόβιας ισχύος από εταιρείες που εξακολουθούν να τα παρέχουν». Όσο για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, διαβλέπει και πάλι μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης, «παρ’ όλο που αντιμετωπίζουμε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα ως χώρα. Ο καταναλωτής έχει έρθει προ ουσιαστικών διλημμάτων και αποφάσεων, καθώς το κράτος εγγυάται πολύ λιγότερα από το παρελθόν. Δεν είναι μόνο το κλείσιμο της Ασπίδας και των άλλων εταιρειών που κλόνισε τον καταναλωτή.? είναι και η εμπιστοσύνη προς το κράτος που κλονίστηκε εξίσου», μας είπε χαρακτηριστικά, για να εξηγήσει στη συνέχεια: «Το κλείσιμο της Ασπίδας έγινε στη χειρότερη χρονική στιγμή για την αγορά. Αποκάλυψε όμως και την αδυναμία του κρατικού συστήματος. Άλλωστε, και με όρους Ασπίδας δε λειτουργούσε και το κρατικό σύστημα συντάξεων; Είναι πολύ θετικό το ότι όλο αυτό αποτέλεσε την αφορμή για μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων και εξελίξεων, όπως αυτή της ανάληψης της εποπτείας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Πιστεύω ότι τώρα θα πάψει το φαινόμενο των golden boys, που δεν υπάρχουν μόνο στον κρατικοδίαιτο μηχανισμό αλλά εμφανίζονται και ως στελέχη σε εταιρείες, με τρομερές επιπτώσεις για τον καταναλωτή. Επομένως, είμαστε σε μία σωστή κατεύθυνση, απλώς όλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν γίνει σταδιακά και όχι μέσα σε μία διετία».
Η εκπαίδευση είναι άλλος ένας σημαντικός στόχος για τον κ. Συγγρό: «Θεωρώ ότι η εκπαίδευση είναι ένα από τα βασικότερα όπλα του ασφαλιστή σήμερα. Γι’ αυτό και πιστεύω στην αξία των ασφαλιστικών περιοδικών που πρέπει να διαβάζει ο ασφαλιστής για να βελτιώνεται στη δουλειά του αλλά και να ενημερώνεται για τα προβλήματα του κλάδου του. Δυστυχώς, πολλές εταιρείες δεν προωθούν την εκπαίδευση και το διαφωτισμό των συνεργατών τους».
Ανάμεικτα τα συναισθήματα για την ΕΑΔΕ
Όσο για την Ένωση των Διαμεσολαβούντων που πρόσφατα συστάθηκε, ο κ. Συγγρός τρέφει ανάμεικτα συναισθήματα. «Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί μία άτυπη ένωση, θεωρώ ότι έχει πολλή δουλειά μπροστά της μέχρι να επιτύχει αποτελέσματα. Θεωρώ ότι τα πράγματα έγιναν αντίστροφα. Δεν μπορούμε να συζητάμε και να προωθούμε επικοινωνιακά τη λογική μιας ομοσπονδίας, που στο παρελθόν οι επιμέρους σύλλογοί της δεν έχουν συμπράξει πουθενά. Αυτό θα έπρεπε να έπεται. Χρειάζεται ουσιαστική σύμπλευση και διάλογος πάνω στα πραγματικά ζητήματα που μας απασχολούν αλλά και να δούμε πραγματική συμμετοχή σε όλους τους φορείς των διαμεσολαβούντων».
Κλείνοντας την κουβέντα μας, ο κ. Συγγρός μας εφοδίασε με αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον, καθώς όπως είπε: «Είμαι πιο αισιόδοξος τώρα, που ξέρουμε πώς έχουν τα πράγματα, παρά όταν ζούσαμε με εκείνη την ψευδαίσθηση της ευμάρειας». Όσο για τον ίδιο και τους συνεργάτες του, δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. Γιατί; Γιατί απλώς δεν του αρέσουν οι εκπλήξεις!