Άρθρα
Πώς να γίνετε πιστοποιημένος ελεγκτής κατά της απάτης
Τι είναι ο Certified Fraud Examiner; Γιατί η παρουσία του είναι όχι μόνο απαραίτητη, αλλά και επιβεβλημένη πλέον σε όλες τις σύγχρονες επιχειρήσεις, μηδέ των ασφαλιστικών εξαιρουμένων; Πώς μπορεί κάποιος να γίνει Certified Fraud Examiner και ποια τα οφέλη από αυτή την εξειδίκευση;
Για όλα τα παραπάνω μας μιλούν η κα Εύη Δημητρούλια και ο κ. Χαράλαμπος Ξύδης, αποκλειστικά εγκεκριμένοι εκπαιδευτές για τη διεξαγωγή μαθημάτων προετοιμασίας για την απόκτηση πιστοποίησης Certified Fraud Examiner.
Με τί ακριβώς ασχολείται ένας πιστοποιημένος ελεγκτής κατά της απάτης
Το θέμα της απάτης και της αντιμετώπισης των κινδύνων που αυτή επιφέρει, είναι άκρως ενδιαφέρον για ολόκληρο σχεδόν το φάσμα της οικονομικής ζωής του τόπου. Ο κίνδυνος της απάτης είναι καθοριστικός για όλες τις επιχειρήσεις. Οι διοικήσεις των σύγχρονων επιχειρήσεων καλούνται να προβλέψουν τον κίνδυνο απάτης σε κάθε μορφή, να λάβουν μέτρα αποτρεπτικά πριν αυτός προκύψει και να τον αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά σε περίπτωση που ο κίνδυνος επέλθει.
Ένας Certified Fraud Examiner, κατά κύριο λόγο, διερευνά κρούσματα απάτης· αξιολογεί κινδύνους απάτης· συμβάλλει στην ανάκτηση ζημιών από απάτη και στον σχεδιασμό και την εφαρμογή δικλείδων ασφαλείας για την πρόληψη και αποτροπή της απάτης. Τέλος, προωθεί μία εταιρική κουλτούρα κατά της απάτης μέσω ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων.
Με δεδομένο ότι οι απατεώνες βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά, μόνο η επαγγελματική εξειδίκευση και η απόκτηση γνώσης μέσω της εκπαίδευσης και της διαρκούς ενημέρωσης, εξασφαλίζουν ότι τα φαινόμενα απάτης θα αντιμετωπίζονται με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.
Τα γνωστικά πεδία εκπαίδευσης για την απόκτηση πιστοποίησης Certified Fraud Examiner
Η επαγγελματική πιστοποίηση του Certified Fraud Examiner (CFE) παρέχεται αποκλειστικά από τον διεθνή οργανισμό Association of Certified Fraud Examiners –ACFE (www.acfe.com) που πιστοποιεί την εξειδίκευση στην πρόληψη, την ανίχνευση, την αποτροπή και διερεύνηση κρουσμάτων απάτης.
Τα γνωστικά πεδία στα οποία πρέπει να εκπαιδευτεί κάποιος, και εξετάζεται αναλόγως, αναλύονται σε 4 θεματικές ενότητες.
Στην ενότητα Financial Transactions & Fraud Schemes εξετάζονται θέματα λογιστικής, ελεγκτικής, μηχανισμών ελέγχου για την αποτροπή της απάτης, καθώς και διάφοροι τύποι μεθόδευσης της απάτης.
Στην ενότητα Law οι υποψήφιοι καλούνται να αφομοιώσουν βασικές έννοιες της διεθνούς νομοθεσίας και ορολογίας σχετικά με τη διερεύνηση περιπτώσεων απάτης.
Στην ενότητα Investigation εξετάζονται αναλυτικά οι κρίσιμες ενέργειες από την έναρξη διερεύνησης μίας υπόθεσης απάτης έως και το τελικό συμπέρασμα, συμπεριλαμβάνοντας τη διενέργεια συνεντεύξεων, τη συλλογή στοιχείων, την ανάκτηση ζημιών, καθώς και τη σύνταξη της αναφοράς προς τη Διοίκηση.
Τέλος, στην ενότητα Fraud Prevention & Deterrence αναλύονται οι κύριοι λόγοι που οδηγούν στην απάτη καθώς και οι τρόποι για την πρόληψή της.
Δυνατότητα πιστοποίησης Certified Fraud Examiner και στη χώρα μας
Πλέον και στην Ελλάδα, με τη σφραγίδα του ACFE, αποτελεί γεγονός η διενέργεια διά ζώσης μαθημάτων προετοιμασίας (CFE Exam Review Course) που δίνει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα άμεσης απόκτησης της πιστοποίησης του Certified Fraud Examiner.
Το CFE Exam Review Course αποτελεί μία ολοκληρωμένη μέθοδο προετοιμασίας καθώς συνδυάζει έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό, που δίνει στους υποψήφιους μεγάλο πλεονέκτημα για την επιτυχία τους στις εξετάσεις.
Η διάρκεια του CFE Exam Review Course είναι 4 ημέρες, μία για κάθε θεματική ενότητα που πρέπει να καλυφθεί, ενώ στο τέλος της ημέρας οι υποψήφιοι μπορούν να εξετάζονται και να λαμβάνουν άμεσα τα αποτελέσματα της εξέτασης. (Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να αντλήσει κανείς από την ιστοσελίδα www.fraudeducenter.com).
Αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια ώστε το κόστος συμμετοχής να διατηρηθεί σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους όχι μόνο να διευρύνουν τις γνώσεις τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου της απάτης αλλά και να πιστοποιηθούν.
Σε ποιους απευθύνεται το CFE Exam Review Course
Το CFE Exam Review Course απευθύνεται τόσο σε αυτούς που ασχολούνται αποκλειστικά με θέματα απάτης αλλά και σε οποιονδήποτε επαγγελματία έχει ανάλογο ενδιαφέρον και επιζητεί να αποκτήσει τεχνογνωσία σχετικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κινδύνου της απάτης.
Η πιστοποίηση του Certified Fraud Examiner αφορά στελέχη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εσωτερικούς και εξωτερικούς ελεγκτές, νομικούς, επιχειρηματίες και όλους όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν ειδικές γνώσεις για τη μεθοδολογία αντιμετώπισης του κινδύνου απάτης.
Η απόκτηση της πιστοποίησης Certified Fraud Examiner συμβάλλει ουσιαστικά στη δημιουργία άριστα καταρτισμένων επαγγελματιών, κατάλληλα εκπαιδευμένων να αναγνωρίζουν τα σημάδια συναγερμού για πιθανή ύπαρξη απάτης και να είναι σε θέση να εφαρμόσουν καλές πρακτικές Εταιρικής Διακυβέρνησης, προστατεύοντας τα συμφέροντα κάθε οργανισμού.
*H Ευαγγελία Δημητρούλια εργάζεται στην Εθνική Tράπεζα ως Υποδιευθύντρια στον Τομέα Εποπτείας Λειτουργιών Δικτύου. Διαθέτει πολυετή εμπειρία ως εσωτερικός ελεγκτής στον τραπεζικό κλάδο καθώς και εκτεταμένη επιμόρφωση σε θέματα Αντιμετώπισης του Κινδύνου Απάτης και Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου.
Κατέχει πτυχίο στη Λογιστική και Χρηματοοικονομικά και μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Είναι Πιστοποιημένη Εσωτερικός Ελεγκτής (Certified Iinternal Auditor) και Πιστοποιημένη Ελεγκτής Απάτης (Certified Fraud Examiner) και κατέχει τις πιστοποιήσεις Certification in Risk Management Assurance και Certification in Control Self – Assessment.
Από το 2013 διδάσκει στο, μεταπτυχιακού επιπέδου, Πρόγραμμα για τον Εσωτερικό Ελεγχο που διοργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ συμμετείχε ως ομιλήτρια σε εκδηλώσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου κατά της Απάτης, στο οποίο έχει αναλάβει καθήκοντα Διευθύντριας Εκπαίδευσης.
*Ο Χαράλαμπος Ξύδης είναι επικεφαλής εσωτερικού ελέγχου στην International Life. Διαθέτει πολυετή και σημαντική εμπειρία σε θέματα εσωτερικού ελέγχου από πολλούς κλάδους όπως ενέργεια, ναυτιλία, χρηματοοικονομικά, εμπόριο, μέσα μαζικής ενημέρωσης κ.ά. Εξειδικεύεται σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση του κινδύνου απάτης.
Κατέχει πτυχίο Διοίκησης και Οργάνωσης Επιχειρήσεων, μεταπτυχιακό τίτλο στον Εσωτερικό Έλεγχο, είναι πιστοποιημένος ελεγκτής κατά της απάτης (Certified Fraud Examiner) και κάτοχος Certification in Risk Management Assurance (CRMA).
Από το 2013 διδάσκει στο, μεταπτυχιακού επιπέδου, Πρόγραμμα στον Εσωτερικό Έλεγχο που διοργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ συμμετείχε ως ομιλητής σε αρκετές εκδηλώσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου κατά της Απάτης, στο οποίο διατελεί Δ/ντής Προγραμμάτων και Συνεργασιών.