Πολλαπλοί… προβληματισμοί για τους αντασφαλιστές στο Monte Carlo
Tο ετήσιο Rendez-Vous των αντασφαλιστών στο Μόντε Κάρλο παραδοσιακά επικεντρώνεται σε ένα ή δύο θέματα που απασχολούν τη βιομηχανία. Φέτος, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Οι 2.700 εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον ρυθμό των αλλαγών εντός και εκτός του κλάδου αντασφάλισης, ο οποίος επιβάλλει σημαντική επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο συναλλάσσεται η αγορά.
Εισροή νέων κεφαλαίων
Οι αντασφαλιστές εδώ και αρκετό διάστημα καλούνται να προσαρμοστούν στην εισροή νέων κεφαλαίων, όπως οι ασφαλίσεις συνδεδεμένες με μετοχές ή τα ILS, τα οποία παρέχουν σήμερα περίπου το 16% των αντασφαλιστικών κεφαλαίων. Όμως, ενώ το capacity έχει αυξηθεί, η χρήση του έχει μειωθεί. Σύμφωνα με την Α.Μ. Best μειώθηκε από 81% το 2012 σε 73% το 2014. Το πλεόνασμα αυτό σε capacity προκαλεί πτώση στους δείκτες αντασφάλισης περιουσίας και ατυχημάτων.
Αν οι εταιρείες δεν είναι στην αιχμή της τεχνολογίας, θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν
Η τεχνολογική πρόοδος, ιδίως στον τομέα των μοντέλων καταστροφών, άνοιξε νέες δυνατότητες στον τρόπο διαχείρισης των κεφαλαίων από τους αντασφαλιστές και τις επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, η βιομηχανία έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι αν οι εταιρείες δεν είναι στην αιχμή της τεχνολογίας, θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν.
Χαμηλά επιτόκια και πληθώρα ρυθμίσεων αλλάζουν το τοπίο
Τα συνεχιζόμενα χαμηλά επιτόκια έχουν επίσης ωθήσει τους ασφαλιστές και τους αντασφαλιστές όχι μόνο στο να ενισχύσουν τις διαδικασίες ανάληψης κινδύνων τους, αλλά και να αναζητήσουν νέες πηγές εισροής εργασιών, τόσο ως προς τα προϊόντα που προσφέρουν, όσο και γεωγραφικά.
Η ενισχυμένη εποπτεία από την πληθώρα ρυθμίσεων –κυρίως από το πολύ καθυστερημένο Solvency II–καθιστά τη διαχείριση κινδύνου ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα από ό,τι ήταν ήδη, και υπήρξε ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν σε μια σειρά συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Συγκρατημένη αισιοδοξία, με τις τιμές να πιάνουν …πάτο
Η απουσία μεγάλων απωλειών από καταστροφές ενίσχυσε και ίσως συνεχίσει να ενισχύει την πτωτική τάση των τιμών στις ανανεώσεις των συμβάσεων. Εν όψει των ανανεώσεων της 1ης Ιανουαρίου, αυτό ήταν επίσης ένα θέμα που συζητήθηκε.
Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι οι τιμές “κοντεύουν να πιάσουν πάτο”. Οι μεγαλύτεροι αντασφαλιστές συμφωνούν ότι οι τιμές σε ορισμένες περιοχές δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω «χωρίς να πέσουν κεφάλια», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Victor Peignet, Διευθύνων Σύμβουλος της Scor Global P&C. «Περιμένουμε μια επιβράδυνση στις μειώσεις των τιμών, και αναμένουμε, επίσης, ότι η αγορά θα συνεχίσει να ενεργεί υπεύθυνα όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις», δήλωσε σχετικά ο κ. Nicolas Papadopoulo, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου αντασφάλισης Arch Capital Group Ltd.
Η εκτίμηση του κ. Ulrich Wallin, Δ/ντος Συμβούλου της Hannover Re SE, για το θέμα είναι ότι «αν και η αγορά εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστική και παραμένει μια “αγορά που αγοράζει”, η μείωση των τιμών μπορεί να σταθεροποιηθεί κατά τη διάρκεια του 2016».
Άνευ σημασίας η ασφάλιση και αντασφάλιση περιουσίας και ατυχημάτων;
Επιπλέον, μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν τα πάνελ στα οποία συζητήθηκε το ζήτημα τού κατά πόσον η αντασφάλιση έχει πρόβλημα σχετικότητας στην αγορά, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα. Υπάρχει η ανησυχία ότι το σύνολο της βιομηχανίας ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων περιουσίας και ατυχημάτων κινδυνεύει να καταστεί άνευ σημασίας. Όταν ο CEO της XL Catlin, κ. Mike McGavick, έθιξε πρώτος το θέμα πριν από τρία χρόνια, είχε θεωρηθεί περίπου η Κασσάνδρα της αγοράς. Αυτό σήμερα έχει αλλάξει και το θέμα κυριάρχησε σε πάνελ και συζητήσεις.