Ποιες είναι οι αποταμιευτικές συνήθειες των λαών του κόσμου;
Έθιμα και αντιλήψεις από όλο τον κόσμο, παραξενεύει ωστόσο η εικόνα που δίνεται για την Ελλάδα!
Έθιμα και αποταμιευτικές συνήθειες από όλο τον κόσμο, καταγράφει η Katharina Fuhrin στο περιοδικό 1890 της Allianz. Παραξενεύει, ωστόσο, η εικόνα που δίνεται για την Ελλάδα. Εκτός αν το ..δείγμα των Ελλήνων, τις συνήθειες των οποίων κατέγραψε η κα Fuhrin, ήταν μετανάστες στη χώρα της. Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες ανά τον κόσμο επιθυμούν όταν πεθάνουν να ταφούν στη γενέθλια γη. Οι διαμένοντες στην Ελλάδα, όμως, δεκαετίες τώρα –πριν τους χτυπήσει ανελέητα η κρίση – γέμιζαν το σακούλι με το όνειρο να αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι.
Ας δούμε, όμως, τι αναφέρει η κα Fuhrin…
Οι Γερμανοί “ορκίζονται” στα στεγαστικά δάνεια, τα αποταμιευτικά προγράμματα και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής. Οι Ταϊλανδοί επενδύουν σε κοσμήματα και οι Αργεντινοί κρύβουν στο στρώμα τις αποταμιεύσεις τους. Πώς αποταμιεύουν αλήθεια οι λαοί σε χώρες, όπως η Αργεντινή, η Ταϊλάνδη και η Μικρονησία;
Αργεντινή
Η κρίση που πλήττει για χρόνια τους Αργεντινούς, τους έμαθε να φυλάνε τα αποθέματά τους μακριά από τα μάτια και το… χέρι του κράτους. Οι πλούσιοι επενδύουν στο εξωτερικό, ενώ η μεσαία τάξη αποθηκεύει τα δολάριά της στο στρώμα. Οι Αργεντινοί, ως άλλοι παγκόσμιοι πρωταθλητές στην αποθησαύριση, έχουν αποταμιεύσει συνολικά 50 δισεκατομμύρια δολάρια!
Νότια Αφρική
Στη Νότια Αφρική έχει αναπτυχθεί μια ανεπίσημη χρηματοπιστωτική αγορά, παράλληλα με τον επίσημο τραπεζικό τομέα. Οι Νοτιοαφρικανοί συνεταιρίζονται σε σωματεία αποταμιεύσεων γνωστά ως “Stokvels” προκειμένου να ενισχύουν ο ένας τον άλλον μέσω των αποταμιεύσεών τους.
Ινδία
Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ινδία δεν έχουν αρκετά εισοδήματα για να αποταμιεύουν. Παρ’ όλα αυτά, προκειμένου να θωρακίσουν τους εαυτούς τους όλο και περισσότεροι Ινδοί αγοράζουν προϊόντα μικρο-ασφάλισης και προγράμματα μικρο-απαταμιεύσεων (micro Insurance). 21,5 εκατομμύρια Ινδοί αγοράζουν τα προγράμματα που έχει σχεδιάσει η Allianz για να καλύψει αυτές τις ανάγκες.
Μικρονησία
Χαλίκι ή θρυμματισμένη πέτρα; Οι κάτοικοι των νησιών Yap θα γελούσαν με αυτή τη διάκριση καθώς, σύμφωνα με τα έθιμά τους, για αυτούς η πέτρα αντιπροσωπεύει χρήματα και συγκεκριμένα οι τεράστιες πέτρινες πλάκες μετράνε ως πλούτος. Ο γέροντας του χωριού κρατά λογαριασμό σε ποιον ανήκουν οι μεγαλύτερες πέτρες κάθε δεδομένη στιγμή!
Ταϋλάνδη
Η αποταμίευση είναι μια ξένη έννοια για τους Ταϊλανδούς. Έχουν όμως τη δική τους λέξη για την απόλαυση, η οποία πηγάζει από το… shopping: «Sanuk». Τα ακριβά κομμάτια κοσμημάτων είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Δίνουν στο άτομο την αίσθηση και την εντύπωση υψηλού κύρους, ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης τους, προκειμένου να τα αποκτήσει, αναγκάστηκε να χρεωθεί εξαιρετικά.
Ιαπωνία
Η Ιαπωνία υποφέρει από αποπληθωρισμό από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ως εκ τούτου, σήμερα δεν έχουν και πολλά να αποταμιεύσουν. Οι Ιάπωνες, όμως, ήταν στο παρελθόν οι παγκόσμιοι πρωταθλητές της αποταμίευσης, όταν ο δείκτης οικονομικών αποταμιεύσεων των νοικοκυριών ήταν στο 20%.
Ρωσία
Η αποταμίευση δεν είναι κάτι σύνηθες στη Ρωσία. Αυτό ισχύει τόσο για τους πλούσιους όσο και για τους λιγότερο ευκατάστατους πολίτες. Σύμφωνα με μια έρευνα, τα δύο τρίτα των Ρώσων δεν φροντίζει να κρατήσει κάτι στην άκρη. Εκείνοι που το κάνουν, ωστόσο, εμπιστεύονται τα ακίνητα ή τον χρυσό για να αποταμιεύσουν.
Ελλάδα
Όπως λέει μια ελληνική παροιμία, “Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι”. Οι Έλληνες έχουν την τάση να φυλάνε τα χρήματά τους στο σπίτι, αντί να τα τοποθετούν σε λογαριασμό μιας τράπεζας. Οι ηλικιωμένοι γενικά μαζεύουν χρήματα για να έχουν κάτι στην άκρη για τα έξοδα της κηδεία τους, καθώς αυτές είναι ακριβές στην Ελλάδα.
Ιταλία
Η αρχαιότερη τράπεζα στον κόσμο, ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης στο 1472. Η Banca Monte dei Paschi di Siena μπορεί να πιστωθεί με την επινόηση κοινών χρηματοοικονομικών όρων, όπως λογαριασμός, έκπτωση, ταμείο, πτώχευση και κίνδυνος.
Ηνωμένο Βασίλειο
Πολλοί Βρετανοί παίρνουν δάνεια σε νεαρή ηλικία για να αγοράσουν κάποιο ακίνητο. Μέχρι τη στιγμή που θα φθάσουν σε ηλικία συνταξιοδότησης, η ακίνητη περιουσία έχει εξοφληθεί και συχνά η αξία της έχει αυξηθεί. Η πώληση τότε του ακινήτου, παρέχει αρκετά για έναν οίκο ευγηρίας ή χρησιμεύει ως κεφάλαιο εκκίνησης για τα παιδιά.