Παράταση εφαρμογής των PRIIPs ζητά η Insurance Europe
Το προτεινόμενο έγγραφο βασικών πληροφοριών(key information document – KID) για τα “συσκευασμένα” Επενδυτικά Προϊόντα βασισμένα σε Ασφάλιση (PRIPs), που έχει προταθεί από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές (ESA), δεν θα επιτρέψει στους καταναλωτές να κάνουν ουσιαστική σύγκριση των επενδυτικών προϊόντων. Αυτό συμβαίνει επειδή το KID δεν έχει λάβει υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά των ασφαλιστικών επενδυτικών προϊόντων, σε σύγκριση με τα άλλα PRIIPs. Τα παραπάνω υποστήριξε η Insurance Europe, συμμετέχοντας στη διαβούλευση που πραγματοποίησαν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές για τα σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων (RTS) σχετικά με το περιεχόμενο και την παρουσίαση του KID.
Ο κ. William Vidonja, επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας της Insurance Europe, δήλωσε σχετικά: «Τα προϊόντα που βασίζονται στην ασφάλιση παρέχουν πρόσθετα οφέλη και προστασία, όπως είναι η εξασφάλιση μιας ορισμένης απόδοσης των επενδύσεων ή η προστασία από τους βιομετρικούς κινδύνους. Για να μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν μια ουσιαστική σύγκριση, το KID θα πρέπει να διαχωρίσει την πλήρη πριμοδότηση βιομετρικών κινδύνων από το κόστος της επένδυσης. Επιπλέον, τα επενδυτικά προϊόντα με βάση την ασφάλιση είναι συνήθως μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Με αυτό κατά νου, όλα τα τμήματα του KID θα πρέπει να επιτρέψουν την ουσιαστική σύγκριση μεταξύ των προϊόντων που είναι τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, πράγμα που δεν συμβαίνει σήμερα. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η συγκρισιμότητα, η οποία είναι ο στόχος του κανονισμού PRIIPs, δεν θα επιτευχθεί».
Οι ασφαλιστές επίσης ανησυχούν γιατί το τρέχον χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του KID των PRIIPs δεν είναι ρεαλιστικό. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έχουν μόνο τρεις έως τέσσερις μήνες για να εφαρμόσουν το KID. Οι εξελιγμένες μέθοδοι που πρέπει να εφαρμοστούν από την ασφαλιστική βιομηχανία για το KID θα απαιτήσουν σημαντικές αλλαγές στα συστήματα πληροφορικής τους, κάτι που τεχνικά δεν μπορεί να επιτευχθεί σε λίγους μόνο μήνες.
Ο κ. Vidonja σχολίασε: «Ο ασφαλιστικός τομέας χρειάζεται αρκετό χρόνο για τον προγραμματισμό, τη δοκιμή και τη σωστή έναρξη του KID των PRIIPs, έτσι ώστε να αποδώσουν οι στόχοι του και να επιτραπεί στους καταναλωτές να συγκρίνουν και να κατανοήσουν καλύτερα αυτά τα προϊόντα. Δυστυχώς, το σημερινό χρονοδιάγραμμα είναι τελείως εξωπραγματικό. Ως εκ τούτου, απαιτείται μια παράταση ενός έτους για την εφαρμογή του κανονισμού PRIIPs, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές θα λαμβάνουν το καλύτερο αποτέλεσμα».
Διαβάστε επίσης: Τι γνωρίζετε για τα PRIIPs