Οι εταιρείες που απορροφούν την αύξηση του φόρου ασφαλίστρων
Οι μεταβολές που επήλθαν στη φορολόγηση των ασφαλίστρων, συνεπεία του Ν. 4334/2015 (ΦΕΚ τ. Α’ – 80/16.7.2015), επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Όπως είναι φυσικό, προκάλεσαν από την πρώτη στιγμή αντιδράσεις και συγκεκριμένες αποφάσεις, τις οποίες καταγράφουμε στη συνέχεια. Εστιάζουμε στην πρόταση-πρόσκληση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, να απορροφήσουν την αύξηση του φόρου επί των ασφαλίστρων με ισόποση μείωση του δικαιώματος συμβολαίου, και στις εταιρείες που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ανταποκρίθηκαν θετικά.
Οι νέοι συντελεστές του φόρου ασφαλίστρων
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν. 4334/2015 «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.)», οι συντελεστές του φόρου ασφαλίστρων ορίζονται σε:
α. 20% επί των ασφαλίστρων κλάδου πυρός,
β. 4% επί των ασφαλίστρων κλάδου ζωής,
γ. 15% επί των ασφαλίστρων των λοιπών κλάδων.
Καταργείται η παρ. 5 του άρθρου 29 του ν. 3492/2006 και κάθε διάταξη που αφορά σε απαλλαγές από τον φόρο κύκλου εργασιών, που επιβαλλόταν με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 14 του α.ν. 1524/1950 (Α΄ 246), ο οποίος κυρώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου πρώτου του ν. 1620/1951 (Α΄2).
Εξαιρετικά, διατηρείται η απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρων για τα καταβαλλόμενα ασφάλιστρα ζωής, εφόσον τα συναπτόμενα συμβόλαια είναι διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών.
Οι μεταβολές ανά κλάδο ασφάλισης
Η AON Greece, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 20 Ιουλίου, καταγράφει αναλυτικά τις μεταβολές που επέρχονται ανά κλάδο ασφάλισης, με σημαντικές επιμέρους παρατηρήσεις, τις οποίες παραθέτουμε αυτούσιες:
Γενικές Ασφαλίσεις:
1. Κλάδος Πυρός: Φόρος 20% (παραμένει ως έχει). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε ένα ασφαλιστήριο Περιουσίας δεν μεταβάλλεται ο φόρος που αφορά στα ασφάλιστρα του κινδύνου πυρκαγιάς και μόνο. Ωστόσο, τα ασφάλιστρα όλων των λοιπών κινδύνων (Σεισμός, Καιρικά φαινόμενα, Κλοπή, κ.λπ.), που συνήθως αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών ασφαλίστρων στα ασφαλιστήρια που παρέχουν ευρεία κάλυψη, θα επιβαρυνθούν με φόρο 15% (από 10%, περίπτωση 7 πιο κάτω).
2. Κλάδος Αστικής Ευθύνης: Φόρος 15% (από 10%).
3. Κλάδος Ατυχημάτων: Φόρος 15% (από 10%).
4. Κλάδος Πλοίων/Αεροσκαφών: Φόρος 15% (ίσχυε απαλλαγή φόρου).
5. Κλάδος Μεταφερόμενων Εμπορευμάτων: Φόρος 15% (ίσχυε 10% για τις εντός Ελλάδας μεταφορές & απαλλαγή για τις μεταφορές εξωτερικού).
6. Κλάδος ασφάλισης αυτοκινήτου: Φόρος 15% (από 10%) για όλους τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της Αστικής Ευθύνης & Φόρος 20% (παραμένει ως έχει) για τη συμπληρωματική κάλυψη πυρκαγιάς του αυτοκινήτου (που συνήθως είναι μικρό μέρος των συνολικών ασφαλίστρων, όταν παρέχεται).
7. Λοιποί Κλάδοι: Φόρος 15% (από 10%).
Ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας:
Στις Ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας, τόσο για τα ομαδικά, όσο και τα ατομικά ασφαλιστήρια, ο νόμος προβλέπει τα ακόλουθα:
1. Αυξάνεται η φορολόγηση των ασφαλίστρων, καθώς ο Φόρος Ασφαλίστρων που επηρεάζει όλες τις παροχές των συμβολαίων Ζωής και Υγείας (πλην της παροχής Ζωής) αυξάνεται σε 15%, αντί του 10% που ίσχυε μέχρι τώρα.
2. Ειδικώς στον Κλάδο Ζωής, ο Φόρος Ασφαλίστρων είναι 4% (παραμένει ως έχει), ενώ διατηρείται η απαλλαγή από τον Φόρο Ασφαλίστρων για τα καταβαλλόμενα ασφάλιστρα Ζωής, εφόσον τα συναπτόμενα ασφαλιστήρια είναι διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών.
3. Επιπλέον, το κόστος των ασφαλίσεων του ίδιου Κλάδου αναμένεται να επηρεαστεί και έμμεσα, λόγω μεταβολής του ΦΠΑ στα φάρμακα από 6,5% σε 6% και στις ιατρικές και διαγνωστικές υπηρεσίες, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο νοσηλείας, από 13% σε 23%. Η τελευταία διαφορά, καθώς αυξάνει τα κόστη όλων των νοσηλειών, είναι πιθανό να επιβαρύνει το κόστος ασφάλισης, στο βαθμό που επιδεινώνει το ασφαλιστικό αποτέλεσμα (δείκτη ζημιών) ή τον ίδιο τον ασφαλισμένο, στην περίπτωση των ασφαλιστηρίων που δεν προβλέπουν κάλυψη του ΦΠΑ.
ΕΑΔΕ: Οι ασφαλιστικές να απορροφήσουν την αύξηση του φόρου
Η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, την επομένη της ψήφισης του Νόμου, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «η Ιδιωτική Ασφάλιση έχει τη μοναδική ευκαιρία, μέσα σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, να αποδείξει τον ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό της ρόλο».
Εκπροσωπώντας το σύνολο της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, όπως ανέφερε στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, πρότεινε το εξής: «Με γνώμονα το όφελος του κοινωνικού συνόλου και κυρίως των ασφαλισμένων, οι Ασφαλιστικές Εταιρείες να μειώσουν το δικαίωμα συμβολαίου ισόποσα, απορροφώντας την αύξηση του φόρου, ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις των ιδιαίτερα κρίσιμων συνθηκών και προβάλλοντας για άλλη μια φορά και με τον πλέον ισχυρό τρόπο το κοινωνικό της πρόσωπο (σ.σ. της ιδιωτικής ασφάλισης)».
Οι ασφαλιστικές που ανταποκρίθηκαν και οι πρώτες αντιδράσεις συλλογικών φορέων της διαμεσολάβησης
ERGO
Πρώτη η ERGO, στις 17 Ιουλίου, επιθυμώντας να διευκολύνει τους ασφαλισμένους της αλλά και το δύσκολο έργο των συνεργατών της, ανακοίνωσε την απόφασή της να απορροφήσει εξ ολοκλήρου την αύξηση του Φόρου Ασφαλίστρων, «με τρόπο που διασφαλίζει ότι οι ασφαλισμένοι της δεν θα δεχθούν πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και οι συνεργάτες της δεν θα υποστούν μείωση προμηθειών, αφού η σχετική ρύθμιση δεν προβλέπει μεταβολή των καθαρών ασφαλίστρων των ασφαλιστηρίων της».
Ο Δ/ντής του Τομέα Εμπορικών Λειτουργιών της Εταιρείας, κ. Στάθης Τσαούσης, δήλωσε σχετικά: «Η ERGO, πιστή στη δέσμευσή της να ενεργεί με κοινωνική υπευθυνότητα, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, με θάρρος και επαγγελματισμό, έδρασε άμεσα και αποφάσισε να αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος αύξησης του φόρου ασφαλίστρων. Με ισχυρότατη μετοχική βάση και οικονομική ευρωστία η εταιρεία μας, διαχρονικά, δρα άμεσα και ουσιαστικά, προσφέροντας σημαντική υποστήριξη στους συνεργάτες μας και ασφάλεια και σιγουριά στους πελάτες μας».
Interlife
Η Interlife, στις 20 Ιουλίου, ανακοίνωσε ότι απορροφά εξ ολοκλήρου την αύξηση του Φόρου Ασφαλίστρων με αντίστοιχη μείωση του Δικαιώματος Συμβολαίου, «αποδεικνύοντας έμπρακτα, για ακόμα μία φορά, τη στήριξη που παρέχει στους ασφαλισμένους και τους συνεργάτες της. Έτσι, τόσο τα μικτά ασφάλιστρα που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι της εταιρείας όσο και οι προμήθειες των συνεργατών παραμένουν αμετάβλητα».
Όπως υπογράμμιζε στη συνέχεια, τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη της και η σωστή διαχείριση τής επέτρεψαν να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα, «αποδεικνύοντας στην πράξη την αρχή της: πάνω απ’ όλα ο άνθρωπος».
Δύναμις Ασφαλιστική
Η Δύναμις Ασφαλιστική, στις 21 Ιουλίου, «αναγνωρίζοντας τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης», ανακοίνωσε επίσης ότι απορροφά την αύξηση του φόρου στα ασφάλιστρα, φροντίζοντας ώστε «το υπέρτατο κοινωνικό αγαθό της ασφάλισης να παραμένει προσιτό, ανεξάρτητα από τις τρέχουσες οικονομικοπολιτικές συγκυρίες».
ΠΟΑΔ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, στις 22 Ιουλίου, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, συνεχάρη δημόσια τις προαναφερθείσες ασφαλιστικές εταιρείες, «για την πρωτοβουλία τους να απορροφήσουν εξ ολοκλήρου την αύξηση του φόρου ασφαλίστρων και ταυτόχρονα να μη μειώσουν τα καθαρά ασφάλιστρα, διασφαλίζοντας τις αμοιβές των Συνεργατών τους». Εν κατακλείδι, υπογράμμιζε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία τους «αποτελεί έμπρακτη απόδειξη κοινωνικής υπευθυνότητας» και διατύπωνε την ευχή, «να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και άλλες ασφαλιστικές, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πρωτόγνωρες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε».
Aigaion Ασφαλιστική
Η Aigaion Ασφαλιστική, στις 22 Ιουλίου, ανακοίνωσε επίσης τη συνολική απορρόφηση της αύξησης που επέρχεται στα ασφάλιστρα εξαιτίας των νέων φόρων, με στόχο «τη στήριξη των πελατών και των συνεργατών της που εδώ και χρόνια την εμπιστεύονται».
Εθνική Ασφαλιστική
H ηγέτιδα του κλάδου Εθνική Ασφαλιστική, στις 23 Ιουλίου, γνωστοποίησε ότι «στο πλαίσιο της πελατοκεντρικής της αντίληψης αλλά και των δυνατοτήτων που της παρέχουν η οργάνωσή της και η κεφαλαιακή της επάρκεια», απορροφά εξ ολοκλήρου την αύξηση, που υπολογίζεται σε €7.000.000 ετησίως, για λογαριασμό 600.000 ασφαλισμένων της.
«Κανένας ασφαλισμένος της Εθνικής Ασφαλιστικής, με ασφαλιστήρια Κλάδου Αυτοκινήτου και με ασφαλιστήρια κατοικίας Κλάδου Περιουσίας (τυποποιημένα πακέτα ασφάλισης), δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί από την αύξηση φόρου που προκύπτει με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι μολονότι οι διατάξεις του Νόμου 4334\2015 οδηγούν «σε αύξηση των ασφαλίστρων έως και 5 ποσοστιαίες μονάδες λόγω της αλλαγής της φορολογικής επιβάρυνσης αυτών, δεν θα οδηγήσουν σε αύξηση των ασφαλίστρων που καταβάλλουν οι πελάτες της Εταιρείας».
Επιπρόσθετα, επεσήμανε ότι, στη δύσκολη αυτή χρηματοοικονομική συγκυρία, «στέκεται εμπράκτως δίπλα στους πελάτες αλλά και τους συνεργάτες της, καθώς οι αλλαγές που προκύπτουν στην τιμολόγηση των προϊόντων της δεν θα διαφοροποιήσουν τις προμήθειες των παραγωγικών της δικτύων».
Εν κατακλείδι, στην ανακοίνωσή της υπογράμμιζε: «Η Εταιρεία σε όλο το διάστημα της χρηματοοικονομικής κρίσης, επεξεργάζεται και υλοποιεί σειρά δράσεων για να καλύψει τις αυξημένες και διαφοροποιημένες ανάγκες των πελατών της, διαμορφώνοντας ένα πλέγμα προστασίας προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των καιρών».
ΕΑΔΕ
Η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, στις 24 Ιουλίου, επανήλθε με δεύτερο σχετικό δελτίο τύπου, στο οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι Εταιρείες με κυρίαρχα πελατοκεντρική αντίληψη, με οργάνωση αλλά και κεφαλαιακή επάρκεια, αντιλαμβανόμενες τη δύσκολη χρηματοοικονομική συγκυρία, προτάσσουν το συμφέρον των πελατών και των συνεργατών τους και αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου το κόστος αυτής της απόφασης. Ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες Εταιρείες, παραμερίζοντας δισταγμούς και διλήμματα και αποδεικνύοντας στην πράξη τη στήριξη των πελατών και των Συνεργατών τους».
AIG
Η AIG, στις 29 Ιουλίου, παρείχε αναλυτική πληροφόρηση στους συνεργάτες της, σχετικά με τη διαχείριση από μέρους της της αλλαγής του φόρου των ασφαλίστρων.
Ο Εμπορικός Δ/ντής της Εταιρείας, κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, διευκρίνιζε, κατ’ αρχάς, πως σε ό,τι αφορά τις νέες εργασίες, η Εταιρεία προέβη στις απαραίτητες αλλαγές ώστε από τις 30 Ιουλίου να απεικονίζεται ο φόρος σύμφωνα με τα ποσοστά που ορίζει το σχετικό νομοσχέδιο. Για όσα νέα συμβόλαια, ανανεώσεις ή πρόσθετες πράξεις έχουν εκδοθεί ή/και παραληφθεί από την ημερομηνία ισχύος του νέου νομοσχεδίου έως και την 29η Ιουλίου, θα απορροφήσει την αύξηση του φόρου η AIG.
Περαιτέρω, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωνε ότι η Εταιρεία θα προχωρήσει στην απορρόφηση της διαφοράς του φόρου για το επόμενο χρονικό διάστημα σε συγκεκριμένους κλάδους ως εξής:
- Κλάδος Αυτοκινήτου – Απορρόφηση της διαφοράς για τις ανανεώσεις που θα εκδοθούν μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.
- Κλάδος Προσωπικής Περιουσίας (Κατοικίες, PCG κατοικίες, Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σκάφη) – Απορρόφηση της διαφοράς για τις ανανεώσεις που θα εκδοθούν μέχρι και τις 31 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα House Care θα απορροφήσει τον φόρο για τα νέα συμβόλαια που θα εκδοθούν μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου.
- Κλάδος Προσωπικών Ατυχημάτων – Απορρόφηση της διαφοράς για τις ανανεώσεις που θα εκδοθούν μέχρι και τις 31 Ιουλίου.
- Κλάδος Προϊόντων PLUS – Απορρόφηση της διαφοράς για τις ανανεώσεις που θα εκδοθούν μέχρι και τις 31 Αυγούστου.
- Κλάδος Χρηματικών Απωλειών – Απορρόφηση της διαφοράς για τις ανανεώσεις και τις νέες εργασίες προτιμολογημένων προγραμμάτων που θα εκδοθούν μέχρι και τις 31 Αυγούστου. Επίσης, θα διατηρηθεί σταθερό το προτιμολογημένο πρόγραμμα Ασφάλισης Επαγγελματικής Ευθύνης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.
- Υπόλοιποι Κλάδοι Επιχειρηματικών Κινδύνων – Κατά περίπτωση και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κινδύνου.
Interasco ΑΕΓΑ
Η Interasco ΑΕΓΑ, στις 30 Ιουλίου, απέστειλε εγκύκλιο στους συνεργάτες της, προκειμένου να τους γνωστοποιήσει τις σχετικές αποφάσεις που έλαβε. Ο κ. Θεόδωρος Ζαχαρόπουλος, Sales & Marketing Manager, και η κα Ναταλία Γιαννιού, Deputy Sales Manager, που τη συνυπέγραφαν, ανέφεραν μεταξύ άλλων:
«Αφού μελετήσαμε διεξοδικά το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις, έχοντας ως γνώμονα τόσο την ανάγκη υποστήριξης των Ελλήνων καταναλωτών που εμπιστεύονται τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης, όσο και την ανάγκη θωράκισης του εισοδήματος των συνεργατών μας και των λειτουργικών αποτελεσμάτων της εταιρείας μας, καταλήξαμε στις παρακάτω ενέργειες:
Για όλους τους κλάδους ασφάλισης, τόσο για ανανεώσεις όσο και για νέες εργασίες, ξεκινώντας άμεσα, απορροφούμε το μεγαλύτερο μέρος του φόρου, έχοντας εντάξει τη διαδικασία της μερικής αναπροσαρμογής στο παραμετρικό μας σύστημα τιμολόγησης, γεγονός που εξασφαλίζει την ευνοϊκή ανακατανομή των τελικών μας ασφαλίστρων, πάντοτε με κριτήριο την επιβράβευση των ασφαλισμένων που το δικαιούνται.
Ειδικά για τις νέες εργασίες Υγείας και Κατοικίας που θα εκδοθούν από την εταιρεία μας έως και την 31η Δεκεμβρίου 2015, προχωρούμε σε πλήρη απορρόφηση του αυξημένου φόρου ασφαλίστρου, θέλοντας να ενισχύσουμε τη θέληση των ελληνικών οικογενειών να προστατεύσουν τα υπερπολύτιμα αγαθά της Υγείας και της ακίνητης περιουσίας τους κατά την τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία.
Επίσης, καλύπτουμε πλήρως την αύξηση του Φ.Π.Α. στα έξοδα νοσηλείας, παραμένοντας πιστοί στη δέσμευσή μας για παροχή κορυφαίων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους μας.
Οι παραπάνω ενέργειες αντικατοπτρίζουν τη δέσμευσή μας για τήρηση των υποσχέσεών μας προς το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς, πάντοτε στα πλαίσια μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, που εξακολουθεί διαρκώς να εστιάζει στην επίτευξη των κοινών, φιλόδοξων παραγωγικών μας στόχων».
CNP ΖΩΗΣ
Η CNP ΖΩΗΣ, στις 4 Αυγούστου, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε σχετικά με παρεχόμενες εκπτώσεις ασφαλίστρων (βλ. στήλη Προϊόντα), ανακοίνωσε ότι απορροφά την αύξηση του φόρου ασφαλίστρων σε όλα τα πρωτοβάθμια προγράμματα Υγείας, καθώς και την αύξηση του κόστους νοσηλείας λόγω αύξησης του ΦΠΑ επί των νοσοκομειακών δαπανών.
Eurolife ERB Ασφαλιστική
Η Eurolife ERB Ασφαλιστική, στις 12 Αυγούστου, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε σχετικά με την παροχή έκπτωσης στην ασφάλιση αυτοκινήτου (βλ. στήλη Προϊόντα), ανακοίνωσε την απόφασή της, «να στηρίξει έμπρακτα τους πελάτες της, απορροφώντας την αύξηση του φόρου σε όλα τα συμβόλαια αυτοκινήτου και γενικών ασφαλειών».
Αναμφίβολα, οι πρωτόγνωρες και ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα και οι πολίτες της επηρέασαν τις αποφάσεις που έλαβαν οι ασφαλιστικές εταιρείες για τη μερική ή ολική απορρόφηση της αύξησης του φόρου ασφαλίστρων, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες των ασφαλισμένων τους όσο και των συνεργατών τους ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.
Είναι αποφάσεις που, αφενός, μετριάζουν τις επιπτώσεις των αυξήσεων στους ασφαλιζόμενους και, αφετέρου, λειτουργούν και ως δίχτυ προστασίας για το εισόδημα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, οι οποίοι λειτουργούν σε ένα πολύ δύσκολο χρηματοοικονομικό περιβάλλον. Είναι, τέλος, αποφάσεις που καταδεικνύουν τον κοινωνικό ρόλο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, που αφουγκράζεται τις δυσκολίες της κοινωνίας και ανταποκρίνεται, στηρίζοντάς τη με έργα.
Εν κατακλείδι, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι πληροφορίες που παραθέσαμε αντλήθηκαν από ανακοινώσεις και δελτία Τύπου που εστάλησαν στην «Α.Α.». Συνεπώς, αν υπάρχουν και άλλες εταιρείες που έλαβαν αντίστοιχες αποφάσεις απορρόφησης της αύξησης του φόρου των ασφαλίστρων, οι σελίδες της «Α.Α.» είναι πάντα φιλόξενες…