Διεθνή
Οι ασφαλιστές επενδύουν στην κλιματική αλλαγή
Η ασφαλιστική κοινότητα πιστεύει ότι η ανάπτυξή της εξαρτάται από τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Στην κατεύθυνση αυτή επιβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία το αδιαμφισβήτητο ενδιαφέρον της για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της.
Πρόσφατα, έδωσε το παρών στη Σύνοδο Κορυφής Επενδυτών για τον Κλιματικό Κίνδυνο, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ, στις 27 Ιανουαρίου, εκπροσωπούμενη από την International Insurance Society (IIS).
Η Σύνοδος Κορυφής Επενδυτών ήταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση για την αλλαγή του κλίματος, στην οποία επενδυτές και επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις εκτεταμένες συνέπειες της ιστορικής συμφωνίας για την αλλαγή του κλίματος που επετεύχθη στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ο κ. Michael J. Morrissey, CEO της IIS, στην ομιλία του με θέμα «Επενδύοντας σε Κλιματικές Λύσεις: Συνέπειες για τους ασφαλιστές και τους μεγάλους μακροπρόθεσμους επενδυτές», ανέπτυξε τους πολλούς τομείς της ασφαλιστικής βιομηχανίας, η οποία με την τεχνογνωσία αξιολόγησης του κινδύνου και τις δυνατότητες επενδύσεων, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας.
«Οι μοναδικές δεξιότητες των ασφαλιστών τους επιτρέπουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε πρωτοβουλίες, όπως το “G7 InsureResilence Program”, το “UN Climate Resilience A2R Initiative”, το “UN’s Principles for Sustainable Insurance program” και το “FSB Climate Risk Task Force”, όπου ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως οι (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες, μπορούν να συμβάλουν στον εντοπισμό και την εφαρμογή λύσεων για αρκετές από τις μεγαλύτερες κοινωνικές προκλήσεις», επεσήμανε ο κ. Morrissey.
Ο CEO της IIS εξέφρασε μεγάλη αισιοδοξία, περιγράφοντας τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και πραγματοποιήσει οι ασφαλιστές στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης της ανάπτυξης, καθώς και στην οικοδόμηση και στην ενίσχυση των υποδομών, τόσο στις αναδυόμενες οικονομίες όσο και στις ώριμες οικονομίες.
Με $35 τρις επενδεδυμένων περιουσιακών στοιχείων, σημαντικό μέρος των οποίων δεν περιορίζονται από ρυθμιστικές υποχρεώσεις ή/και υποχρεώσεις προς τους ασφαλισμένους, η ασφαλιστική βιομηχανία έχει σημαντική διακριτική ευχέρεια να επενδύει κεφάλαια που μπορούν να κατευθυνθούν στην καθαρή ενέργεια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα τρόφιμα και στην ασφάλεια του νερού, τη γεωργία, σε συστήματα ετοιμότητας αντιμετώπισης καταστροφών και σε βελτιώσεις της ανθεκτικότητας των επενδύσεων τόσο σταθερού εισοδήματος όσο και σε μετοχές.
«Μια εξελιγμένη στάση σχετικά με την κατανομή των επενδυτικών κεφαλαίων που θεωρεί τις κλιματικές λύσεις ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων ή τουλάχιστον μια περιοχή ιδιαίτερης έμφασης, θα ωφελήσει τόσο την ασφαλιστική βιομηχανία όσο και τον πλανήτη, τη βιωσιμότητα του οποίου χρειάζεται για να αναπτυχτεί ο κλάδος», υπογράμμισε ο κ Morrissey, για να προσθέσει: «Οι ασφαλιστές είναι καλά τοποθετημένοι ώστε να πραγματοποιούν το είδος των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια που ο κόσμος χρειάζεται, λόγω της δομής των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεών τους και των χαμηλότερων αναγκών τους για ρευστότητα σε σχέση με άλλου είδους ταμεία περιουσιακών στοιχείων (asset pools)».