Διεθνή
Νέο Φόρος Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών: Αρνητικές οι επιπτώσεις για ασφαλιστικές
Στις 14 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σχέδιο Οδηγίας το οποίο θέτει το νομικό πλαίσιο για την υιοθέτηση Φόρου Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών (FTT) σε 11 κράτη μέλη της Ε.Ε., κάτι το οποίο αναμένεται να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες, τους πελάτες τους αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία.
Η Οδηγία, αν υιοθετηθεί, θα επιβάλλει φόρο σε όλες τις συναλλαγές επί χρηματοοικονομικών μέσων μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όταν η μία τουλάχιστον πλευρά βρίσκεται σε κράτος μέλος που θα συμμετέχει στο νέο καθεστώς μέσω «ενισχυμένης συνεργασίας».
Αυτή τη στιγμή, το ευρύτερο πεδίο εφαρμογής της πρότασης συμπεριλαμβάνει τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις, αν και εξαιρεί τη σύναψη ασφαλιστικών συμβάσεων.
«Με τη σημερινή του μορφή αυτό το Σχέδιο Οδηγίας θα έχει αρκετές ζημιογόνες επιπτώσεις για τους ασφαλιστές και τους πελάτες τους», δήλωσε η Γενική Δ/ντρια της Insurance Europe, M. Koller.
Για παράδειγμα, οι ασφαλιστές και οι αντασφαλιστές χρησιμοποιούν ενδοομιλικές συναλλαγές για τη διασπορά των κινδύνων τους, ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης κινδύνου αλλά κα για να βελτιστοποιήσουν τη χρήση των κεφαλαίων τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μεταφορές αυτές απαιτούνται από τις εποπτικές αρχές. Η επιβολή του FTT σε τέτοιου είδους συναλλαγές θα αυξήσει το κόστος τυποποιημένων και καθιερωμένων δραστηριοτήτων ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών ομίλων, που κανονικά θα έπρεπε να ενθαρρύνονται και όχι να αποθαρρύνονται.
Επιπλέον, θα επηρεαστούν οι πελάτες ασφαλιστικών εταιρειών που έχουν αγοράσει συνταξιοδοτικά προϊόντα ή μακροχρόνιας αποταμίευσης. Αυτό το είχε αναγνωρίσει και το ΔΝΤ, στην έκθεση που υπέβαλε στους G20 τον Ιούνιο του 2010 με τίτλο «Μια δίκαιη και ουσιαστική συνεισφορά του χρηματοοικονομικού τομέα», η οποία διαπίστωνε το εξής: «Το πραγματικό βάρος (ενός τέτοιου φόρου) θα πέσει κυρίως στους τελικούς καταναλωτές… (επιχειρήσεις και ιδιώτες) μέσω μειωμένων αποδόσεων, υψηλότερο κόστος δανεισμού και/ή αυξήσεις στις τελικές τιμές βασικών προϊόντων».
«Είναι απογοητευτικό το ότι η Ε.Ε. προτείνει ένα φόρο που θα βλάψει τα συνταξιοδοτικά προϊόντα που παρέχουν οι ασφαλιστές, ιδιαίτερα σήμερα, σε ένα δύσκολο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, και τώρα που οι άνθρωποι θα πρέπει πραγματικά να ενθαρρύνονται, για να αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότησή τους», δήλωσε η κα Koller.