Διαμεσολαβούντες
Μόνο ισχυρά και καλά οργανωμένα δίκτυα μπορούν πλέον να σταθούν στην αγορά
Μία κοπή πίτας είναι μία καλή ευκαιρία για να δεις μαζεμένους πολλούς ανθρώπους του Κλάδου και να ανταλλάξεις απόψεις. Όμως, όταν ένας από τους βασικούς μετόχους της εταιρείας που διοργανώνει την εκδήλωση είναι ο Αλέξανδρος Ραφαηλίδης, είναι και μία ευκαιρία, λόγω του θεσμικού ρόλου του, για να ενημερωθείς ευρύτερα για τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν την αγορά.
Στη χτεσινή κοπή πίτας της Safeline, οι κ.κ. Γιάννης Πολίτης και Θρασύβουλος Γρηγοριάδης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος, αντίστοιχα, μίλησαν για την εταιρεία και την επτάχρονη πορεία της, αλλά και για τις προοπτικές της στο μέλλον. Προοπτικές τις οποίες στηρίζουν στην αγαστή συνεργασία των μετόχων, στην ποιότητα των εργασιών, στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου, στην εκπαίδευση, στην καλή οργάνωση και στην ανάπτυξη δικτύου συνεργατών.
Ο κ. Αλ. Ραφαηλίδης μίλησε με την ιδιότητα του Προέδρου της ΕΑΔΕ και της ΠΟΑΔ και διαφώτισε αρκετά τους παρευρισκόμενους, όσον αφορά τις Πράξεις 30 και 31 –οι οποίες, σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει από την ΤτΕ, είναι μόνο η αρχή, αφού αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμα 42!
Χωρίς να παραβλέπει την προσπάθεια που γίνεται για μια πιο εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ο κ. Ραφαηλίδης εστίασε στις γκρίζες ζώνες των δύο Πράξεων, αλλά και στην απίστευτη γραφειοκρατία που αυτές δημιουργούν. «Να ξεκαθαρίσουμε, καταρχάς, ότι για την απόδοση των ασφαλίστρων δεν ισχύει το 7ήμερο. Τα ασφάλιστρα πρέπει να αποδίδονται στο τέλος κάθε εβδομάδας, ανεξάρτητα το πότε εισπράχτηκαν. Αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, ειδικά για τα γραφεία που λειτουργούν ως ΑΕ και κλείνουν ταμείο Παρασκευή μεσημέρι. Πρέπει να κάνουμε ανάλυση αναγκών στον πελάτη για όλα τα είδη ασφαλίσεων που παρέχουμε. Τι ανάλυση αναγκών να κάνεις σε κάποιον που θέλει να ασφαλίσεις ένα ποδήλατο!», αναρωτήθηκε, για να αναφερθεί στη συνέχεια στην έγγραφη αποστολή προσφορών και την τήρηση αρχείου τους, αλλά και στην ανάπτυξη μηχανισμού αντιμετώπισης ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Για τον κ. Ραφαηλίδη το βασικό πρόβλημα που προκύπτει από τις Πράξεις εντοπίζεται στην αύξηση του λειτουργικού κόστους, το οποίο στην ουσία μετακυλύεται στους διαμεσολαβητές. «Ακόμα και οργανωμένα γραφεία σαν το δικό μας, με 4 άτομα στο λογιστήριο, έχουν πελαγώσει», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, για τον κ. Ραφαηλίδη πρόβλημα δημιουργείται και στις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς πολλές από αυτές δεν μπορούν ούτε τεχνικά, αλλά κυρίως λόγω έλλειψης ευρωστίας να υποστηρίξουν αυτές τις αλλαγές. «Οδηγούμαστε σε μία ολιγοπωλιακή αγορά, τόσο σε επίπεδο εταιρειών όσο και σε επίπεδο διαμεσολαβητών», τόνισε ο κ. Ραφαηλίδης, σημειώνοντας όσον αφορά τους τελευταίους ότι από 25.000 που ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια, σήμερα δεν ξεπερνούν τις 10.000.
Είναι γεγονός, και αναδείχτηκε για άλλη μια φορά, τόσο από την ομιλία του κ. Ραφαηλίδη όσο και από εκείνες των κ.κ. Πολίτη και Γρηγοριάδη, ότι έτσι όπως διαμορφώνεται η αγορά, μόνο ισχυρά και καλά οργανωμένα δίκτυα μπορούν πλέον να σταθούν στην αγορά. Αναφερόμενος, μάλιστα, στο παράδειγμα της Safeline, ο κ. Ραφαηλιδης επισήμανε: «Οι δομές της προσιδιάζουν σε αυτές των ασφαλιστικών εταιρειών και αυτό βοηθά να ξεπεράσουμε πιο εύκολα τα εμπόδια. Στόχος βεβαίως δεν είναι μόνο η επιβίωση, αλλά να πάμε παραπέρα», τόνισε εν κατακλείδι.
Στη χτεσινή εκδήλωση της Safeline, που πραγματοποιήθηκε στο ΕΙΑΣ, ήταν παρόντες εκτός των κ.κ. Πολίτη, Γρηγοριάδη και Ραφαηλίδη, ο επίτιμος πρόεδρος της Safeline, κ. Γ. Στράφτης, ο Σύμβουλος Ανάπτυξης Εργασιών, κ. Δ. Πολυχρόνης, οι συνεργάτες και το διοικητικό προσωπικό της εταιρείας, ενώ τίμησαν την εκδήλωση ο Γενικός Διευθυντής του ΕΙΑΣ, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, και πολλά στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Νίκος Στρατηγάκης-Εθνική, Ν. Δελένδας-EFG Eurolife, Μ. Σωτηράκος-Generali, Β. Μπακούσης-Ατλαντική, Δ. Μελεξόπουλος-ΑΧΑ, κ.ά.