Άρθρα
Μεταβολές στη Φορολογία Εισοδήματος
Ο νέος φορολογικός νόμος και οι νέες διατάξεις που περιλαμβάνει φέρνουν σημαντικές αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας των επαγγελματιών και επιχειρήσεων που λειτουργούν ως διαμεσολαβούντες στην ασφαλιστική αγορά. Παράλληλα, περιλαμβάνει ουσιώδεις αλλαγές και για τους καταναλωτές – κατόχους ασφαλιστικών προϊόντων.
Το θέμα, αν και ιδιαίτερα τεχνικό, απασχολεί έντονα τους επαγγελματίες της ασφαλιστικής αγοράς και ως κλαδικό περιοδικό επιλέξαμε να απευθυνθούμε στην Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος, προκειμένου να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας υπεύθυνα, τόσο για τις αλλαγές που οι ίδιοι θα πρέπει να ενσωματώσουν στην καθημερινή λογιστική λειτουργία των επιχειρήσεών τους, όσο και για τα νέα δεδομένα που αφορούν
στους πελάτες τους.
Η ΕΕΑΕ, με τη βοήθεια του φοροτεχνικού της συμβούλου, κ. Νικόλαου Λάμπρου, πρόθυμα ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας.
Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος του άρθρου σχετικά με τις Νέες φορολογικές υποχρεώσεις των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών
Μία σοβαρή καινοτομία που εισήγαγε ο νέος νόμος (το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στις15/1/2013) είναι η διαφορετική κλίμακα κατά κατηγορία εισοδήματος.
Έτσι, λοιπόν, τα εισοδήματα των φορολογουμένων, όσον αφορά την κλίμακα του φόρου, χωρίζονται ως εξής:
1. Εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις
2. Εισοδήματα από ατομική γεωργική επιχείρηση
3. Εισοδήματα από ακίνητα και κινητές αξίες
4. Λοιπά εισοδήματα (μη μισθωτοί).
Οι κλίμακες, όπως έχουν διαμορφωθεί, παραθέτονται στα παρακάτω links:
Κλίμακα Μισθωτών Συνταξιούχων
Κλίμακα Γεωργικών Επιχειρήσεων
Κλίμακα εισοδημάτων από Ακίνητα και Κινητές Αξίες
Κλίμακα μη Μισθωτών
Σημειώνεται ότι αφορολόγητο ποσό δεν υφίσταται πλέον. Επίσης, ποσά που να μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα, όπως τα ασφάλιστρα ζωής, πλέον δεν υπάρχουν (άλλο ένα πλήγμα στην ασφαλιστική αγορά). Για τις ομαδικές ασφαλίσεις ζωής του εργατοϋπαλληλικού προσωπικού των επιχειρήσεων δεν έχει επέλθει καμία μεταβολή.
Δηλαδή, τα ασφάλιστρα που καταβάλλουν επιχειρήσεις για ομαδική ασφάλιση του εργατοϋπαλληλικού προσωπικού τους, στην έννοια της οποίας συμπεριλαμβάνεται και η κάλυψη ιατρονοσοκομειακής περίθαλψης, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα, με την προϋπόθεση ότι το ποσό της έκπτωσης αυτής δεν μπορεί να υπερβεί για καθέναν από τους ασφαλιζόμενους τα χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια της διάταξης αυτής δεν παρέχουν δικαίωμα λήψης δανείου της επιχείρησης ή των ασφαλιζομένων.
Θεσμοθετούνται μειώσεις από το φόρο:
Για μισθωτούς και συνταξιούχους, φόρος που προκύπτει με βάση την κλίμακα μειώνεται:
α) Για εισόδημα μέχρι και είκοσι μία χιλιάδες (21.000) ευρώ κατά δύο χιλιάδες εκατό (2.100) ευρώ,
β) Για εισόδημα πάνω από είκοσι μία χιλιάδες (21.000) ευρώ το ποσό μείωσης περιορίζεται κατά εκατό (100) ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ εισοδήματος και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των δύο χιλιάδων εκατό (2.100) ευρώ.
Προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό της μείωσης του φόρου, ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των Κανόνων Απεικόνισης Συναλλαγών ή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποιεί ο ίδιος, η σύζυγός του ή τα τέκνα που τους βαρύνουν.
Μια κακή εξέλιξη για τον κλάδο, όμως, είναι το ότι στις ανωτέρω αποδείξεις δεν περιλαμβάνεται κανένα είδος ασφάλισης.
Για όλους τους φορολογούμενους, το ποσό του φόρου που προκύπτει μειώνεται κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) για κάθε καταβαλλόμενη από τις ακόλουθες δαπάνες:
α) Των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν, κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή/και ασφαλιστικές εταιρείες και υπερβαίνουν το πέντε τοις εκατό (5%) του φορολογούμενου εισοδήματος. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ.
β) Το ποσό της διατροφής που επιδικάστηκε και καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο, του οποίου αποτελεί φορολογητέο εισόδημα. Το ποσό της μείωσης του φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τα χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ.
γ) Των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται από το φορολογούμενο λόγω δωρεάς σε συγκεκριμένους φορείς και ιδρύματα που το άρθρο κατονομάζει.
δ) Της αξίας των ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων αυτοκινήτων, που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία, που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Διατηρείται η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, τα ποσά του οποίου, όμως, αναπροσαρμόζονται ως εξής:
α) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε οκτακόσια (800) ευρώ ετησίως.
β) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε χίλια (1.000) ευρώ ετησίως.
γ) Για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, σε εξακόσια πενήντα (650) ευρώ ετησίως.
δ) Για κάθε υποκατάστημα σε εξακόσια (600) ευρώ ετησίως.
Η δήλωση υποβάλλεται από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου του οικείου οικονομικού έτους
Φορολογία του εισοδήματος των εταιρειών
Το συνολικό καθαρό εισόδημα των ομόρρυθμων εταιρειών (Ο.Ε.), ετερόρρυθμων εταιρειών (Ε.Ε.), κ.λπ. με την εξής κλίμακα
Με την επιβολή αυτού του φόρου εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, επί των κερδών αυτών, των προσώπων που συμμετέχουν σε αυτούς τους υπόχρεους. Σημαντική αλλαγή που συντελείται εδώ είναι η κατάργηση της επιχειρηματικής αμοιβής των ομορρύθμων εταίρων και η φορολόγηση του συνόλου των κερδών στο όνομα της εταιρείας, με εξάντληση από πλευράς εταίρων της φορολογικής υποχρέωσης.
Για τα νομικά πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 101 (Α.Ε. – Ε.Π.Ε. – Ι.Κ.Ε.), ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή είκοσι έξι τοις εκατό (26%) στο συνολικό φορολογητέο εισόδημά τους, όπως αυτό προκύπτει μετά την εφαρμογή των φορολογικών διατάξεων.
Στα κέρδη που διανέμουν οι εταιρείες ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%). Με την παρακράτηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για τα πιο πάνω εισοδήματα.
Όλα όσα παραπάνω παραθέσαμε είναι μια αρχική προσπάθεια ενημέρωσης για τη φορολόγηση, με βάση τις νέες διατάξεις.
Περιμένουμε ακόμα να εκδοθούν εγκύκλιοι που αφορούν ειδικά θέματα εφαρμογής του νόμου και φυσικά θα παρακολουθούμε τις συζητήσεις, προκειμένου σε μεταγενέστερο χρόνο να εξειδικεύσουμε διάφορα θέματα.