Κινητήρια δύναμη οι ασφαλίσεις Ζωής
Σημάδια ανάκαμψης, ακόμα και ανάπτυξης για τις ασφαλιστικές της Ευρώπης
Οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές αγορές της Ευρώπης συνέχισαν να δείχνουν κάποια σημάδια ανάκαμψης, με πολλές να βιώνουν ακόμα και ανάπτυξη, το 2014, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της A.M. Best. Σε γενικές γραμμές, οι αυξήσεις των συνολικών μικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων (GWP) έρχονται μετά από αρκετά χρόνια υποτονικής ανάπτυξης, ακόμη και μείωσης, και υπάρχει μια αίσθηση αισιοδοξίας ότι η δυναμική αυτή θα συνεχιστεί.
Σύμφωνα με τον κ. Carlos Wong–Fupuy, Ανώτερο Διευθυντή, Analytics της Α.Μ.Best, «οι ασφαλίσεις ζωής υπήρξαν η κινητήρια δύναμη γι’ αυτή την ανάπτυξη, καθώς το παρατεταμένο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων οδήγησε τους επενδυτές να απομακρυνθούν από παραδοσιακά προϊόντα, όπως οι τραπεζικές καταθέσεις και τα επενδυτικά κεφάλαια, και να αναζητήσουν εναλλακτικές επενδυτικές λύσεις».
Η σε βάθος ανάλυση των κυριότερων ευρωπαϊκών αγορών από την Α.Μ. Best καταδεικνύει ότι η Ιταλία γνώρισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διψήφια αύξηση, με ένα άλμα 20,7% των συνολικών μικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων της το 2014. Η Γαλλία παρουσίασε αύξηση 6,1%, ενώ η Γερμανία κατέγραψε μια πιο μετριοπαθή άνοδο 2,7%. Ο συνολικός όγκος ασφαλίστρων της Ισπανίας μειώθηκε κατά 0,4% το 2014, αλλά αυτή ήταν η μικρότερη πτώση μέσα σε τρία χρόνια και, παρά τη συνεχή συρρίκνωσή της, η ασφαλιστική αγορά της χώρας εξακολουθεί να είναι πολύ ανθεκτική και κερδοφόρα.
Η έκθεση, με τίτλο, “European Insurance Markets Display Early Recovery Signsbut Regulatory Issues Brew” υποστηρίζει ότι είναι σύνηθες να βλέπουμε μεταβλητότητα σε σχέση με τη ζήτηση των προϊόντων ζωής. Αυτό οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς, των πρωτοβουλιών μάρκετινγκ και του ανταγωνισμού από τις τράπεζες. «Για τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες ζωής, η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένουν τα παραδοσιακά προϊόντα τους, με τις σχετικά υψηλές εγγυημένες αποδόσεις των επενδύσεων, λαμβάνοντας υπόψη το συνεχιζόμενο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Ενώ οι νέες εργασίες τους είναι δομημένες στην κατεύθυνση των unit-linked προϊόντων, τα χαρτοφυλάκια των παραδοσιακών προϊόντων παραμένουν σημαντικά. Η Α.Μ. Best θεωρεί ότι τα ιστορικά εγγυημένα προϊόντα αντιπροσωπεύουν ένα δυνητικά μακροπρόθεσμο ζήτημα, αν και υπάρχει η δυνατότητα μιας δευτερογενούς αναδυόμενης αγοράς που θα μπορούσε να αναλάβει αυτά τα χαρτοφυλάκια. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την πώληση ή τη μεταβίβαση των ιστορικών χαρτοφυλακίων σε εξειδικευμένες εταιρείες, που ενδεχομένως να υποστηρίζονται από εταιρείες private equity», επισημαίνει ο κ. Wong–Fupuy.
Η έκθεση εξετάζει, επίσης, το πώς ο ευρωπαϊκός κλάδος κατά ζημιών παραμένει ανταγωνιστικός, με τον κλάδο αυτοκινήτου να συνεχίζει να είναι ο κυρίαρχος στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία (και γενικά η κατηγορία που περισσότερο βρίσκεται υπό πίεση). Η Α.Μ. Best αναμένει τα τεχνικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων ζημιών για να αποκτήσει γνώση της αυξημένης μεταβλητότητας λόγω της έκθεσης σε καταστροφές, αν και στο τρέχον έτος, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, έχουν υπάρξει λίγες μεγάλες απώλειες.
Η έρευνα εξετάζει, ακόμα, πώς μερικές από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της Ευρώπης, συγκεντρώνοντας πόρους και αυξάνοντας τα επίπεδα παρακράτησης κατά τα τελευταία λίγα χρόνια, προσπαθούν να κάνουν τα προγράμματα αντασφάλισής τους πιο αποτελεσματικά.
Η κα Yvette Essen, Δ/ντρια Έρευνας & Επικοινωνίας – EMEA, και συντάκτης της έκθεσης, ανέφερε: «Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν, επίσης, να ευθυγραμμίσουν την επενδυτική τους πολιτική και, δεδομένων των χαμηλών αποδόσεων των επενδύσεων, ως αποτέλεσμα των χαμηλών επιτοκίων, αποκτούν μεγαλύτερη συμμετοχή σε “πραγματικά περιουσιακά στοιχεία”. Εκτός από την άμεση και έμμεση έκθεσή τους σε περιουσιακά στοιχεία και εισηγμένες μετοχές, οι επενδύσεις τους περιλαμβάνουν έργα υποδομής με την υποστήριξη της κυβέρνησης, μέσω ιδίων κεφαλαίων ή δανεισμού».