Εταιρείες
Και οι ασφαλιστικές στη διαχείριση του συστήματος αμοιβών νοσοκομείων;
Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με την επωνυμία «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Ανώνυμη Εταιρεία», θα μπορούν να συμμετέχουν με ποσοστό 20% και ενώσεις ασφαλιστικών εταιρειών.
Αυτό προβλέπεται στην τροπολογία που κατέθεσε στις 3 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης (φωτ.), και έγινε δεκτή από τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Πιο συγκεκριμένα, στο Άρθρο 7, παρ. 2 του σχεδίου νόμου «Γενικές διατάξεις για τη δημιουργία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων – Σύσταση και καταστατικό της εταιρείας με την επωνυμία <ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΜΟΙΒΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ> – Προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/39/ΕΕ της επιτροπής της 26ης Νοεμβρίου 2012 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2006/17/ΕΚ» προβλέπεται ότι: «Το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να μεταβιβάσει μετοχές μόνο προς αντιπροσωπευτικές ενώσεις ιδιωτικών κλινικών και ενώσεις ασφαλιστικών εταιρειών σε ποσοστό που ουδέποτε θα υπερβαίνει το ποσοστό του είκοσι τοις εκατό (20%) του συνόλου των μετοχών» (αρχικά γινόταν λόγος μόνο για ενώσεις ιδιωτικών κλινικών).
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΣΑΝ ΑΕ) θα είναι μία εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία αναλαμβάνει το έργο της δημιουργίας, διαχείρισης και επικαιροποίησης σε σταθερή βάση, του Συστήματος αμοιβών Νοσοκομείων. Το Μετοχικό Κεφάλαιό της ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ, και καλύπτεται ολόκληρο από το ελληνικό δημόσιο.
Μετοχές θα μπορεί να μεταβιβάσει το Δημόσιο και σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (δημόσια νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς) σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 29%. Σε περίπτωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου το Ελληνικό Δημόσιο θα συμμετέχει σε αυτήν, ώστε το ποσοστό του να μην μειώνεται κάτω του 51 %. Οι όροι και οι προϋποθέσεις κάθε μελλοντικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας.
Η συζήτηση για τη συνεργασία της ασφαλιστικής αγοράς στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι βεβαίως καινούργια. Υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για διάθεση μέρους των κλινών των δημόσιων νοσοκομείων στις ασφαλιστικές εταιρείες, που ωστόσο δεν “περπάτησε”. Ένας από τους πολλούς λόγους ήταν και το ότι δεν υπήρχε ένα συγκεκριμένο και σε σταθερή βάση σύστημα κοστολόγησης των αμοιβών των νοσοκομείων.
Υπάρχει περίπτωση η συμμετοχή των ασφαλιστών στην ΕΣΑΝ ΑΕ να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή;
Δεν μένει παρά να περιμένουμε τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στη Βουλή και τι τελικώς θα ψηφισθεί, αλλά πολύ περισσότερο να δούμε αν το όλο εγχείρημα προχωρήσει στην πράξη.