Διεθνή
Ιός Ζίκα: Ένας άγνωστος κίνδυνος και για τους ασφαλιστές
Οι ειδικοί της ασφάλισης παρακολουθούν με προσοχή την εξάπλωση της επιδημίας του ιού Ζίκα, καθώς αναμένουν αυτός να έχει επίδραση, αν και περιορισμένη, και στις ασφαλίσεις Ζωής.
Πηγή του ιού θεωρείται το μεγάλο κουνούπι 3-4 χιλιοστών “Aedes aegypti”, το οποίο αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και επίσης μεταδίδει ιούς που προκαλούν δάγκειο πυρετό και πυρετό Chikungunya. Κατάλληλο εμβόλιο δεν υπάρχει. Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης του ιού και η αιτία που επί του παρόντος έχει ιδιαίτερα ταχεία εξάπλωση είναι επίσης άγνωστοι. Μέχρι τώρα, οι ερευνητές υποθέτουν ότι αν κάποιος αρρωστήσει, θα είναι στο μέλλον απρόσβλητος από τον ιό.
Καθώς η Βραζιλία, που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας, θα φιλοξενήσει φέτος τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ανησυχία όπως είναι φυσικό αυξάνεται ακόμα περισσότερο.
Στη μάχη εναντίον του Ζίκα έχουν ριχτεί 200.000 στρατιώτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν εντομοκτόνα για την καταπολέμησή του και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι διανέμοντας φυλλάδια με συμβουλές προστασίας του πληθυσμού και ειδικά των εγκύων. Γενετικά-χειραγωγημένα αρσενικά κουνούπια χρησιμοποιούνται επίσης για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση των εντόμων.
Οι κίνδυνοι της μόλυνσης δεν είναι ακόμη γνωστοί
Ο ιός προκαλεί δερματικό εξάνθημα, πόνο στο κεφάλι και στις αρθρώσεις και ήπιο πυρετό στους άρρωστους ενήλικες. Τα συμπτώματα δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Karsten Filzmaier, επικεφαλής του Center of Competence Medical Research & Consulting της Munich Re, οι ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν μεσοπρόθεσμα ή/και μακροπρόθεσμα επιπλοκές, μετά την ανάρρωση του ασθενούς από την οξεία ασθένεια. Αυτό παρατηρήθηκε και στην πρόσφατα επιλυθείσα επιδημία Έμπολα, στην οποία οφθαλμολογικά προβλήματα ή νευρολογικά συμπτώματα εμφανίστηκαν ακόμη και μήνες αργότερα σε όσους είχαν επιζήσει της λοίμωξης. Συνεπώς, η μόλυνση Ζήκα πιθανόν να συνεπάγεται κινδύνους που δεν είναι ακόμη γνωστοί.
Οι έγκυες γυναίκες που έχουν μολυνθεί με τον ιό Ζίκα διατρέχουν κίνδυνο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του ιού Ζίκα και της συχνής εμφάνισης κρανιακών δυσπλασιών (μικροκεφαλία) στα νεογνά στις πληγείσες περιοχές. Η μικροκεφαλία είναι μια σοβαρή συγγενής δυσπλασία του κρανίου, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές γνωστικές και νευρολογικές αναπτυξιακές διαταραχές. «Συνολικά, ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καθορίσει κανείς την έκταση των συνεπειών», προειδοποιεί ο κ. Filzmaier.
Ο Ζίκα εξαπλώνεται στη Νότια και Κεντρική Αμερική
«Εάν ο ιός μεταδίδεται μόνο από τα κουνούπια –και μέχρι σήμερα αυτό γνωρίζουμε –, τότε μπορούμε να αποκλείσουμε μια παγκόσμια πανδημία και οι περιφερειακές επιδημίες θα περιοριστούν στους βιότοπους των κουνουπιών», εξηγεί ο Karsten Filzmaier.
Το επίκεντρο βρίσκεται στην πολιτεία του Pernambuco, η πρωτεύουσα της οποίας είναι η Recife. Μέχρι τώρα, υπολογίζεται ότι μισό έως ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αρρωστήσει. Ο ιός, που ήταν ελάχιστα γνωστός μέχρι πρόσφατα, τώρα έχει εκδηλωθεί όχι μόνο στη Βραζιλία, αλλά και σε 22 άλλες χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, καθώς και της Καραϊβικής. Στην Κολομβία, η οποία έχει πληγεί σοβαρά, έχουν αναφερθεί 13.500 περιπτώσεις από τον Οκτώβριο. Οι γυναίκες έχουν ενημερωθεί να αποφεύγουν προσωρινά την εγκυμοσύνη, και στο μεσοδιάστημα ο αριθμός των αμβλώσεων έχει αυξηθεί. Ο ιός Ζίκα θα συνεχίσει να εξαπλώνεται, καθώς οι υποβαθμισμένες περιοχές των μεγάλων πόλεων παρέχουν ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή των κουνουπιών.
Πιθανή σχέση μεταξύ Ζίκα και νευρολογικών παθήσεων
Καθώς η πορεία της οξείας λοίμωξης Ζίκα είναι ακίνδυνη, σύμφωνα πάντα όσα μέχρι στιγμής γνωρίζουμε, άμεση επίπτωση στη νοσηρότητα ή θνησιμότητα δεν πρέπει να αναμένεται. Οι προαναφερθείσες μέσο/μακροπρόθεσμες επιπλοκές μιας ιογενούς λοίμωξης, ωστόσο, θα μπορούσαν σίγουρα να επηρεάσουν τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. «Τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρείται στη Λατινική Αμερική αύξηση του αριθμού των ασθενών με σύνδρομο Guillain-Barré. Αυτή η νευρολογική νόσος μπορεί να προκληθεί από μια ιογενή λοίμωξη», επισημαίνει ο κ. Filzmaier. «Μια σχέση μεταξύ του ιού Ζίκα και αυτής ή άλλων νευρολογικών καταστάσεων είναι, επομένως, πιθανή, αλλά δεν έχει ακόμη αποδειχθεί επιστημονικά». Ο κ. Filzmaier αναφέρει ότι ο κίνδυνος θανάτου από το σύνδρομο Guillain-Barré είναι χαμηλός, υπό την προϋπόθεση ότι ο ασθενής λαμβάνει καλή ιατρική θεραπεία. Περίπου το ένα πέμπτο των πληγέντων έχουν, ωστόσο, μακροπρόθεσμα νευρολογικές βλάβες.
Ασφάλιση ζωής: Πιθανές επιπτώσεις στα Προϊόντα Σοβαρών Ασθενειών
Σε περίπτωση που υπάρξει μια σημαντική αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων Guillain-Barré στις χώρες που έχουν πληγεί, αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα ασφαλιστικά προϊόντα Σοβαρών Ασθενειών. Η παράλυση που συνήθως προκαλεί το σύνδρομο Guillain-Barré συχνά καλύπτεται από αυτού του είδους τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Στην περίπτωση ορισμένων προϊόντων σοβαρών ασθενειών, τα νεογνά ασφαλίζονται αυτόματα στο πλαίσιο του συμβολαίου ασφάλισης των γονέων τους. Συγγενείς ανωμαλίες του παιδιού μερικές φορές καλύπτονται επίσης από αυτά τα ασφαλιστήρια. Ανάλογα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των εν λόγω προϊόντων, μια αύξηση σε νεογνά με μικροκεφαλία, επίσης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των απαιτήσεων επί των παροχών. «Η επιδημία Ζίκα, ως εκ τούτου, είναι ένα κλασικό παράδειγμα ενός ιατρικού-επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί αλλαγές στις ασφαλίσεις ζωής», επισημαίνει ο επικεφαλής του Center of Competence Medical Research & Consulting της Munich Re.